Inzerce

Cholesterolu z vajíček se bát nemusíte

25. dubna 2011, aktualizováno 18. dubna 2014, Věra Boháčová   |   přečteno: 36748x

Vejce jsou jedněmi zatracovaná díky obsahu cholesterolu, jedněmi vyzdvihovaná díky obsahu vitamínů, minerálních a dalších látek. Jak je to tedy s vejci ve vztahu k naší výživě a cholesterolu skutečně?

Vejce jsou, spolu s masem a mléčnými výrobky, zdrojem plnohodnotných bílkovin, které musíme mít ve stravě pravidelně, protože si je náš organizmus neumí vyrobit sám. Zároveň obsahují vitamíny, např. A, D, E, sk. B, minerální látky, např. vápník, hořčík, fosfor, draslík, sodík, železo a také lecitin. Důvodem odmítavého postoje k vejcím je pak hlavně vysoký obsah cholesterolu ve žloutku. Jeho množství sice kolísá v závislosti na krmivu, které slepice dostávají, ale obecně můžeme říci, že jeden vaječný žloutek obsahuje průměrně 250 mg cholesterolu. Tato hodnota je téměř celý denní limit zdravého člověka. Ten je totiž 300 mg, u některých osob i méně.

O rizicích vysokého cholesterolu se víc dočtete v tomto článku.

Přesto není třeba vejce zatracovat. Na hladinu cholesterolu v krvi má totiž zásadnější vliv složení tuků v jídelníčku. Než tedy úzkostlivě hlídat příjem vajec, je třeba se zaměřit na příjem dobrých (nenasycených) a špatných (nasycených) tuků. Je zapotřebí si přitom pamatovat, že tuky nasycené - máslo, sádlo, slanina, tučné maso, tučné mléčné výrobky, uzeniny - hladinu cholesterolu zvyšují, zatím co nenasycené tuky - omega 3 a omega 6 obsažené v olejích, margarínech, ořeších, rybách - mají na hladinu cholesterolu a srdečně-cévní systém příznivý vliv.

V souvislosti s omega 3 mastnými kyselinami můžeme zmínit, že na našem trhu jsou k dostání i vejce označovaná jako omega vejce. Díky úpravám v krmných směsích mají mít vyšší obsah prospěšných omega 3 mastných kyselin. Aby mohla být vejce takto označována, musí však splňovat jasná kritéria.

Trochu s nadsázkou tedy můžeme říci, že pokud si nebudeme celé Velikonoce připravovat vejce na slanině či másle, nemusíme se o náš cholesterol v krvi bát a můžeme si během Velikonoc denně nějaké to vajíčko dát.

Úpravou můžete velice výrazně ovlivnit stravitelnost vajec. Nejlépe stravitelná jsou vejce na měkko (opouští žaludek po jedné až dvou hodinách), hůře pak vejce syrová a natvrdo (zůstávají v žaludku dvě a půl až tři hodiny) a nejhůře jsou stravitelná vejce smažená na tuku (můžou zůstat v žaludku až šest hodin). Neměli bychom však zapomínat na riziko např. salmonely, které hrozí při nedostatečném tepelném zpracování vajec.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Diskuse k článku
milus

dekuju

Reagovatpoděkovatnahlásit

26. září 2013, 01:12:52


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Nové články emailem
Anketa
Měl by stát a zdravotní pojišťovny podle vás více přispívat na léčbu celiakie?
Zatím hlasovalo 75 lidí.
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Leona (Zmenšení) 25. května 2017, 21:47:30

    Ahoj dámy, u mudr. Justana jsem byla na plastické operaci předminulý týden a moje zkušenost… Diskutovat

  • Martina (Lexaurin-pomooooc) 21. května 2017, 16:21:39

    Lidi kliiid...lexaurin bere kde kdo...pokud je vám po něm dobře,máte chuť žít,tak co víc si… Diskutovat

  • kalmir1937@seznam.cz (Příčiny a příznaky anginy pectoris) 24. května 2017, 18:11:05

    Dobrý den pečlivě jsem si pročetl o angíně pektoris a jistě jí mám.Bolesti zatím nemám… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.