Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chrapot

(MUDr. Petr Laštůvka | přečteno: 114800x )

Chrapot může být příznakem celé řady různých onemocnění. Základem pro vznik hlasu je zvuk, který vzniká v důsledku vibrace hlasivek. A právě při porušení vibračních vlastností hlasivek vzniká chrapot. Jeho tíže může kolísat od lehkého zastření hlasu až po slabý dyšný chraplavý hlas.

shutterstock.com

Každý člověk prodělá projev chrapotu několikrát za život, zpravidla při zánětech horních cest dýchacích (při tzv. nachlazení). Chrapot v těchto případech zpravidla začne náhle a po několika dnech opět rychle odeznívá. Pokud však chrapot přetrvává déle, může být příznakem vážného onemocnění. Proto se doporučuje, aby každý pacient, u kterého i přes léčbu přetrvává chrapot déle než 3 týdny, vyhledal odborného lékaře pro nemoci ušní-nosní-krční.

Co je příčinou?

Nejčastější příčinou chrapotu jsou onemocnění, která postihují přímo hlasivky. Jde především o již zmíněné akutní záněty hrtanu (laryngitidy), kdy se zánět dýchacích cest (zpravidla virový, méně často bakteriální) rozšíří z nosu (při rýmě) nebo z hltanu (při faryngitidě-bolestech v krku) na hlasivky, které v důsledku zánětu zbytní.

Dále může jít o zánět chronický trvající týdny až měsíce, kdy hlasivky jsou zduřelé a zarudlé v důsledku chronického dráždění hlasivek látkami ve vdechovaném vzduchu (kouření, chemické výpary, průmyslové exhalace, časté a prudké změny klimatu nebo mikroklimatu apod.), zvýšenou hlasovou námahou nebo dýcháním ústy při zhoršené nosní průchodnosti. K prosáknutí hlasivek a změně hlasu u žen může docházet i v důsledku hormonálních změn v těhotenství nebo při užívání mužských pohlavních hormonů a anabolik. Otok hlasivek bývá přítomen u některých endokrinních onemocnění např. při snížené funkci štítné žlázy.

Další častou příčinou chrapotu jsou otoky hlasivek (u hlasových profesionálů nebo kuřáků), polypy na hlasivkách, zpěvácké uzlíky (při špatné technice zpěvu nebo u dětí, které často křičí), nezhoubné nádory hlasivek (papilom, hemangiom) nebo předrakovinné změny na hlasivkách. Závažnou příčinou chrapotu jsou zhoubné nádory. Rakovina může postihovat buď přímo hlasivky, pak je chrapot prvním příznakem nemoci, nebo polykací cesty, pak bývá prvním příznakem bolest v krku při polykání a chrapot se objevuje až v pokročilých stadiích, kdy nádor prorůstá z polykacích cest na hlasivky.

Zvláštní příčinou chrapotu je nepohyblivost hlasivky při porušení nervu, který ovládá svaly hrtanu. K této poruše může dojít následkem poranění nervu při některé operaci (operace srdce, štítné žlázy, jícnu), postižením nervových vláken při virové infekci nebo nádorem, který do nervu prorůstá (rakovina plic, jícnu, štítné žlázy). V některých případech zůstává příčina poruchy nervu neznámá.

Čtěte také: Uzlíky na hlasivkách nepostihují jen zpěváky

Jaké jsou možnosti léčby?

Léčba chrapotu závisí na jeho příčině. U akutních zánětů dýchacích cest se doporučuje klid na lůžku, teplo, dostatečný přísun tekutin, užívání léků proti kašli, zvlhčování vzduchu v místnosti, inhalace, léky proti otokům a při bakteriálních zánětech antibiotika. Léky proti kašli se dělí na 2 skupiny. Jednak jde o léky usnadňující vykašlávání (mukolytika). Druhou skupinou jsou léky tlumící dráždění ke kašli

Inhalaci si můžeme připravit tak, že svaříme minerální vodu nebo pitnou vodu s přídavkem směsi solí sodíku a vzniklé páry vdechujeme. Do inhalačního roztoku může přidat i některá léčiva. V ostatních případech patří léčba do rukou odborného lékaře.

Jaké jsou možnosti prevence?

Jako prevenci vzniku chrapotu lze doporučit: dodržovat pravidla hlasové hygieny (vyvarovat se hlasových náporů, správná hlasová technika při zpěvu a u hlasových profesionálů), nekouřit, zvlhčovat vzduch v místnosti, vyhýbat se velkým výkyvům teploty a vlhkosti vzduchu, dostatečný přísun tekutin, dostatečný přísun vitamínů, dodržování zásad prevence přenosu zánětů dýchacích cest kapénkovou infekcí.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Míra
3x

Já léčím bolest v krku a chrapot cucáním pastilek Larypront. Chutnají výborně a zabírají skvěle.

Štefan
1x

Když mě začne bolet v krku a ztrácím hlas, cucám den dva pár pastilek Laryprontu a bolest i chrapot jsou fuč.

MIROSLAV KLEČKA, 561209/1525 Kanovnická 63, 389 01 Vodňany, 111
1x

chraptění, bolest hlavy nepřetrvává, na bolest břicha si nestěžuje, nezvrací, užívá léky: pacient není schopen říct, co užívá za léky,


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce