Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chřipka a nachlazení - léčba pomocí homeopatie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4233x )

Únava, bolest hlavy, rýma nebo ucpaný nos jsou obvykle příznakem toho, že na vás, jak se lidově říká, něco leze. Jednou z účinných metod, jak se s infekcemi vypořádat, je i homeopatická léčba.

shutterstock.com

Chřipka versus nachlazení

  • Chřipka – virové onemocnění způsobené myxovirem. Jedná se o celkové onemocnění s prudkým nástupem projevující se potížemi týkajícími se celého těla, jako jsou teploty, bolesti svalů a kloubů a slabost.
  • Běžné nachlazení – začíná spíše pozvolna a zahrnuje především příznaky jako je: rýma, bolesti v krku a kašel.

Základním pravidlem každé virózy je klidový režim a odpočinek

Snaha o „překonání“ nemoci prací vede nejen k dalšímu šíření viru, ale hlavně k tomu, že se člověk dostává do formy daleko déle a následky v podobě kašle, bolestí hlavy či únavy mohou přetrvávat i několik týdnů.

Klid na lůžku, dostatečný přísun tekutin a odlehčená strava je základ, který by měl každý nemocný dodržet. Černý čaj není vhodný, daleko lepší jsou bylinné čaje – lípa, listy maliníku, ostružníku, rybízu. Jako sladidlo je vhodnější med nežli cukr. Pokud nemocný nemá hlad, není nutné ho do jídla nutit, u dětí je naprosto nevhodné nabízet sladkosti nebo sladké pečivo. Vhodné jsou naopak slepičí nebo kuřecí vývary.

Správně probíhající virózu provází teplota, která může dosahovat i vysokých hodnot. Při teplotě 38,5°C začne imunita vyrábět protilátky, které v normálním stavu produkovat nemusí. Proto je žádoucí nechat nemocného alespoň nějakou dobu „prohorečkovat“. Pokud budeme teplotu snižovat ihned, bude následně pro organizmus daleko těžší s nemocí bojovat. Výjimkou jsou samozřejmě malé děti nebo lidé s onemocněním srdce.

  • V průběhu nemoci vznikají v důsledku imunitních reakcí látky, které musí organizmus vyloučit. V tomto „úklidu“ mu pomůže lék, jehož velká role je ale v prevenci všech virových onemocnění – lék Oscillococcinum. Lék podáváme jako prevenci jednorázově, jedna dávka 1x týdně, při onemocnění 3x denně 1 dávku po dobu prvních 3 dní.
  • Dalším lékem prevence je homeopatický lék ECHINACEA 5 C, který lze užívat v období bezprostředního rizika nákazy nebo u začínajícího onemocnění. V období epidemie podáváme 5 granulí 1x denně, po začátku onemocnění 2x denně.

Léky zde uvedené jsou účinné nejen na teplotu, ale také na rýmu, kašel, únavu či bolesti svalů. Léky lze kombinovat a měnit podle toho, jak se mění stav nemocného.

Homeopatické léky se nechávají volně rozplynout v ústech, nezapíjí se vodou. Není vhodné je užívat ve stejný okamžik s jinými léky nebo s jídlem – ústa by měla být čistá, ideální je odstup 10-15 minut od jídla nebo užívání jiných léků.

Zvýšená teplota, horečka

  • Lék FERRUM PHOSPHORICUM 9 C podáváme v počátečním stádiu nachlazení, kdy je zvýšená teplota 37,2 – 38,9  st. C. Nemocného trápí suchý kašel, rýma, krvácení z nosu, event. bolesti ucha. Je to výtečný lék pro nastartování imunitního systému. Podáváme 3x denně 5 granulí.
  • Lék ACONITUM NAPELLUS 9 C je lékem prudkého nástupu onemocnění, kdy je teplota dosti vysoká (často následek prochlazení, studeného větru, průvanu), ale BEZ pocení. Nemoc provází zimnice, žízeň, neklid, úzkost (strach ze samoty), chrapot, kokrhavý kašel a velká přecitlivělost na dotek a studený vzduch. Podáváme 5 granulí každou hodinu.
  • Dalším lékem vysoké teploty, která ale může i kolísat (ne jako důsledek podávání antipyretik) je BELLADONNA. Příčinou onemocnění je prochlazení, nastuzení. Příznaky se objevují velmi náhle. Charakteristický je pocit tepání, suchost sliznic (suchost v ústech, suchost očí) – ale nemocný nemá žízeň. Můžeme pozorovat červené, „svítící“ oči, tepající karotidy. Horečka je vysoká, pacient má ledové nohy, návaly potu s citlivostí na sebemenší průvan, chce zůstat přikrytý a v klidu. Může mít suchý, štěkavý kašel se zarudnutím obličeje. Belladonna je také lékem prevence febrilních křečí. Podáváme v ředění 9 C 5 granulí každou hodinu, v rámci prevence febrilních křečí v ředění 15 C.
  • Pro lék BRYONIA je charakteristická teplota, která nastupuje pomalu - stoupá pomalu, ale je vysoká, s velkou žízní (na studenou vodu) a pocením. Viróza začíná postupně kýcháním, rýmou, bolestmi hlavy a očí, následně přechází do krku - suchý obtížný bolestivý kašel s pícháním v hrudníku, pacient si musí držet hrudník rukama. Kašel se zhoršuje po jídle a při vstupu do teplé místnosti. Všechny obtíže (bolesti hlavy, kašel, bolest očí) se výrazně zlepšují teplem a naprostým klidem, zhoršují pohybem – proto se pacient snaží zůstat v absolutním klidu.
  • Další lékem zvýšené teploty s mrazením při sebemenším pohybu, velkou žízní, rozlámaností a nočními bolestmi bederní páteře je NUX VOMICA 9 C. Podáváme 5 granulí každé 2 hodiny.
  • Velké bolesti svalů (jako po fyzické námaze) a celková schvácenost (i lehký dotek vadí) s teplotou jsou příznaky pro lék ARNICA MONTANA 9 C – pacient má překrvený červený obličej, ale ostatní části těla jsou chladné. Podáváme v ředění 5 granulí každé 2 hodiny.
  • Lék GELSEMIUM 15 C bude účinný při teplotě, která se vyvíjí postupně. Typická je zchvácenost, pocit těžkých končetin, třesavka a bolesti hlavy v zátylku – tzv. „hlavová chřipka“ - ospalost, třes, slabost, kýchání. Pacient nemá žízeň. Má překrvenou skvrnitou tvář a červené oči, studené končetiny. Výrazný je pocit tíhy v celém těle - pacient leží a nechce se hýbat, je otupělý a ochablý fyzicky i psychicky. Podáváme 5 granulí každé 1-2 hodiny.
  • RHUS TOXICODENDRON 15 C je lékem „neuralgické chřipky“ – bolestivé, ztuhlé svaly, slabost, zchvácenost, mrazení. Pacient je velmi neklidný, protože se jeho bolesti zlepšují pohybem a tak se stále pohybuje a mění polohy těla. Bolí ho oči, má ucpaný nos, bolavý červený jazyk, velkou žízeň. Může také chraptět nebo mít suchý dráždivý kašel. Velmi častý je opar na rtech. Nemoc často propuká po prochlazení, když zmokne nebo když se prochladí po předchozím přehřátí. Podáváme 5granulí každé 1-2 hodiny.
  • Lékem „prsní chřipky“ je EUPATORIUM PERFOLIATUM 9 C. Typický je suchý kašel s bolestí na hrudníku; horečka s bolestmi v kostech (cítí se jako potlučení) a v očích, které jsou překrvené. Pacient má velkou žízeň, ale příliš se nepotí. Podáváme 5 granulí každou hodinu.
  • Pokud nemocného trápí chrapot či chraptivý kašel s bolestmi v průdušnici (při kašli si drží hrudník rukama, pomůže lék CAUSTICUM 9 C. Pacient má rýmu a při kašlání často dochází k mimovolnému úniku moči. Podáváme 5 granulí každou hodinu.

Rýma

Asi nejčastějším příznakem virózy a nachlazení je rýma. Je nutné si uvědomit, že výtok z nosu je pro sliznice potřebný, tím se sliznice čistí, a proto není žádoucí výtok z nosu zastavit. Naopak je lepší ho podpořit – proplachováním Vincentkou nebo mořskou vodou.

Homeopatické léky usnadňují smrkání a jsou prevencí zánětu dutin nebo zánětu středního ucha.

  • Na vodnatou rýmu s kýcháním velmi dobře účinkuje lék NUX VOMICA, který je uveden výše.
  • Dalším lékem vodnaté rýmy s častým kýcháním je lék ALLIUM CEPA – výtok z očí je nedráždivý, ale výtok z nosu ano, proto má pacient odřený horní ret. Podáváme v ředění 9 C, co hodinu 5 granulí.
  • Lékem rýmy, která vzniká po prochlazení, je lék PULSATILLA. Typický je sklon k častému prochlazení – přes den je rýma vodnatější, pacient kýchá, má bolesti tváří a nosu, cítí se hůře v místnosti a lépe venku. Nemá žízeň, i když může mít vysokou teplotu. V noci a ráno má nos ucpaný hustým žlutobílým sekretem se ztrátou chuti, čichu.
  • Jiný vzhled sekretu je u léku KALIUM BIOCHROMICUM - sekret je hustý, žlutý, jde špatně vysmrkat, proto může být přítomen tlak a silná bolest na kořeni nosu, která se šíří k vnějšímu oku. Zlepšení nastává teplem, typická je velká citlivost na vlhký chlad.
  • Další účinným lékem na hustou rýmu je lék HYDRASTIS CANADENSIS, pro který jsou typické velmi husté, přilnavé, nažloutlé sekrece, které jdou špatně vysmrkat, ale které se táhnou po zadní stěně nosohltanu, stékají do krku a tím dráždí ke kašli. Podáváme v ředění 9 C, 4-5 x denně 5 granulí.

Bolesti v krku


Virózu také často provází bolesti v krku.

  • Výborným lékem na tyto obtíže je lék PHYTOLACA DECANDRA, pro který jsou charakteristické vystřelující bolesti v krku, zvláště po ránu (bolest vystřeluje do uší); zduření lymfatických uzlin, tmavě červené hrdlo. Podáváme v ředění 9 C, 4-5x denně 5 granulí.
  • Dalším lékem bolestí v krku je MERCURIUS SOLUBILIS. Je vhodné pro pacienty, kteří mívají v zimě opakované katary horních cest dýchacích i pro pacienty, kteří mají zvětšené uzliny a oteklé mandle, proto je polykání bolestivé. Často jim je cítit z úst, mají bíle povleklý oteklý jazyk s otisky zubů po stranách. V krku je pálí, hrdlo je bolavé, živé, odřené, palčivé. Typická je i žlutozelená rýma s příměsí krve a zvýšené slinění a také kašel s vykašláváním žlutozeleného hlenu. Typické je i nepříjemné noční pocení. Podáváme v ředění 9 – 15 C, 4-5x denně 5 granulí.
  • Na bolesti v krku velmi dobře účinkuje kloktání – šalvěj, heřmánek, měsíček lékařský.

Kašel

  • Mnoho z výše uvedených léků je účinných také v léčbě kašle. Dalším lékem na kašel je také lék IPECACUANHA (IPECA). Je účinný na křečovitý, dusivý kašel zlepšený chladnými nápoji. Pacient je celkově velmi zahleněný, při kašli ho hlen dráždí až ke zvracení. Je bledý, má růžový a čistý jazyk a jeho stav se zlepšuje v klidu a v teple. Podáváme v ředění 9 C, 4-5x denně 5 granulí.
  • Kašel, který se zlepšuje studenými nápoji a chladným vzduchem, zlepší lék COCCUS CACTI. Kašel se často objevuje ráno při probuzení nebo v noci kolem 23. hodiny. Typické je šimrání v hrtanu, které způsobuje křečovitý kašel s vykašlávání táhnoucího se hlenu. Stav se zhoršuje v teple a po pití teplého nápoje. Podáváme v ředění 9 C, 4-5x denně.
  • Výborným lékem suchého dráždivého kašle, který propuká zejména v noci a večer při ulehnutí do postele, je lék DROSERA 15 C. Kašel vyvolává šimrání v hrtanu jako pírkem, je dusivý a přichází v záchvatech velmi rychle za sebou. Nemocný je vyčerpaný, ke zhoršení dochází nejen večer a v noci, ale také při smíchu, mluvení nebo zpěvu. Kašel může být spojem se zvracením, chrapotem, ztrátou hlasu. Podáváme 5 granulí 4-5x denně.
  • DROSETUX NEOje homeopatický léčivý přípravek užívaný tradičně v homeopatii k léčbě suchého kašle, dráždivého kašle nebo jiných forem neproduktivního kašle. Doporučená dávka přípravku je: Děti mladší 5 let: 2,5 ml sirupu 3-4x denně. Děti starší 5 let: 5 ml sirupu 3-5x denně. Dospělí: 15 ml sirupu 2-3x denně.
  • Pokud se kašel objevuje, jakmile nemocný vyjde ven a nadechne se chladného větru, je vhodné podat lék CORALLIUM RUBRUM 9 C. Také v tomto případě je kašel křečovitý, nemocný lapá po vzduchu, je dušný a vyčerpaný. Kašel bývá často spojen se zadní rýmou. Podáváme 5 GRANULÍ 4-5x denně.

Rekonvalescence

  • V době rekonvalescence, kdy už nemocný nemá žádné závažné obtíže, ale přesto si cítí slabý a ne zcela ve své kůži, je vhodné podávat lék Oscillococcinum (1x denně 1 tubu) a také lék SULFUR IODATUM 9 C 5 granulí 2x denně až do úplného uzdravení.

komerční sdělení500x150(1).gif

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Tuberkulóza a nemoci plic

as. MUDr. Alena Slováková,Klinika tuberkulózy a respiračních nemocí, 17. ledna 2002

Zánět nosohltanu (pharyngitis acuta)

Krk může být prosáklý, začervenalý, nemusí dojít k polykacím obtížím. Přítomnost zánětu spojivek, rýma a kašel jsou podezřelé z virové nákazy...

Rakovina plic

Ještě na počátku minulého století byla rakovina plic poměrně vzácným onemocněním. Do středu veřejného zájmu se nemoc dostala díky širokému užívaní cigaret.

Nádory plic

Nádory vznikají v případech, kdy dělení buněk a růst tkání probíhají nekontrolovatelně. Nezhoubný, benigní nádor je poměrně dobře ohraničený, může působit obtíže svým zvětšením, tlakem na okolí, ale nedochází k rozšíření na vzdálená místa.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce