Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chřipka (Influenza)

(MUDr. Jiří Hančil | přečteno: 132119x )

První lidské onemocnění chřipkou se muselo poprvé vyskytnout mezi rokem 5000 až 2000 př.n.l., v období domestikace zvířat. Zdá se, že kolébkou onemocnění je jihovýchodní Asie.

shutterstock.com

Něco na mne leze

Jak ukazuje historie, virus chřipky je výkonnější a rychlejší zabiják, než válka vedená konvenčními zbraněmi. Během čtyř let první světové války zahynulo 15 milionů lidí. Španělská chřipka v letech 1918 - 1919 dokázala zlikvidovat dvakrát tolik obětí během šesti měsíců. Během celosvětové epidemiepandemie španělské chřipky bylo jen ve Spojených státech hlášeno 550 000 úmrtí. Desetkrát více než bylo válečných ztrát americké armády.

Slovo „influenza“ bylo do angličtiny převzato z italštiny již v roce 1743. Znamená „vliv“ – myšleno vliv miasmat (výparů) nebo hvězd, případně obojího. Prapůvodním zdrojem chřipkové infekce jsou domácí zvířata. Hlavně prasata, kachny a koně. První lidské onemocnění chřipkou se muselo poprvé vyskytnout mezi rokem 5000 až 2000 př.n.l., v období domestikace zvířat. Zdá se, že kolébkou onemocnění je jihovýchodní Asie.

Virus chřipky na svém povrchu nese dvě důležité bílkoviny, které jsou označené písmeny H a N. Ty se často mění. Jestliže je změna malá, potom opakovaná infekce proběhne jen lehce. Jednou za několik let ale dojde k velké změně - patrně právě ve zvířatech. Vzniká „nový“ chřipkový virus. Takto změněný virus vnímá lidský imunitní systém jako neznámou infekci a nedokáže se proti ní úspěšně bránit.

Onemocnění je vysoce nakažlivé. Když onemocníte, vylučujete virus sekretem dýchacích cest. Přenáší se vzduchem kašláním, kýcháním nebo prostým mluvením. Jestliže virus na někoho „prsknete“, onemocní do jednoho až tří dnů.

Epidemie chřipky v určité oblasti trvá pouze čtyři až šest týdnů. Onemocní 10 – 20 % obyvatel. To mluvím a situaci, kdy virus prodělal jen malé změny. V případě, že by se jednalo o „nový“ chřipkový virus po velké změně, bylo by procento postižených několikanásobně větší.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
hanka
1x

Chřipka je pořádně zrádný virus a dá zabrat. Na prevenci proti ní a dalším zdravotním nepříjemnostem je vhodný např. Preventan, jak pro děti, tak pro dospělé.

nina
1x

souhlasim s hankou, s preventanem mam velice dobre zkusenosti. je vyborny na posileni imunity a pomuze rychle i pri nastupu nemoci.

hari's son
1x

Zvyste prijem vitaminu C v prirozenem stavu (osvedcila se mi kustovnice cinska), vypustte cukr, pomalu zvykejte dva hrebicky bez hlavicky (dezinfekce ust a krku), dale viz muj prispevek na http://www.ordinace.cz/diskuse/5933/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Horečka

Horečka není nemocí v pravém slova smyslu. Je to příznak onemocnění, výstražný signál, které tělo vysílá a říká: "Pozor, asi budu nemocné."

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce