Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chronická obstrukční plicní choroba

(MUDr. Jarmila Křížová PhD. | přečteno: 144039x )

Hlavní příčinou chronické bronchitidy je kouření cigaret. Čím vyšší je spotřeba cigaret, tím hůře.

shutterstock.com

U lékaře

Lékař s vámi probere nejprve anamnézu (předchorobí). Budou ho zajímat onemocnění, se kterými se léčíte, jaké léky užíváte, zda kouříte, jaké nemoci se vyskytly v rodině. Ze současných obtíží je důležité, jak dlouho a jak často kašlete, zda něco vykašláváte, jestli jste je dušnost přítomna při námaze nebo dokonce v klidu, zda máte otoky nohou.

Dále vás lékař podrobně a komplexně vyšetří, změří vám krevní tlak, počet pulsů a teplotu. Velmi pozorně si fonendoskopem poslechne zvuky vyvolané dýcháním - na zádech i vepředu na hrudníku, hrudník dále vyšetří poklepem.

Při podezření na CHOPN je důležité zhotovení rentgenového snímku hrudníku . Je na něm prokazatelný emfyzém a lze zjistit, kdy CHB, při které na snímku nejsou patrné odchylky od normálu, přechází do CHOPN.

Velmi cenným vyšetřením je spirometrie Touto metodou je měřena rychlost proudění vzduchu při nádechu a výdechu, hodnotí se dechové objemy a další důležité parametry. Umožňuje posoudit závažnost a pravděpodobnou úspěšnost léčby (bronchodilatační test). Dále se provádí se mikrobiologický rozbor sputa, aby se zjistilo, zda je nebo není přítomna bakteriální infekce průdušek. V krvi se vyšetřuje množství kyslíku a oxidu uhličitého (Astrup), aby se včas zjistila dechová nedostatečnost.

Základním předpokladem úspěchu léčby CHOPN je nekouření! V případě, že je CHB důsledkem škodlivého pracovního prostředí, tak bývá nutné změnit práci. Po konzultaci s lékařem začněte cvičit a zvyšujte svou fyzickou aktivitu některým z aerobních cvičení (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika, aerobik).

Na dechové obtíže jsou podávány léky, nejčastěji ve formě aerosolů, které jsou vdechovány a způsobují roztažení průdušek - bronchodilatační léčba). Používá se několik typů látek- anticholinergika, beta2-mimetika, metylxantiny (theofylin). Chronický zánět ovlivňují kortikoidy, také podávány ve formě vdechovaných aerosolů. Mají tak výrazně méně nežádoucích účinků než v tabletové formě. Dále se užívají léky, které usnadňují odkašlávání (mukolytika, expektorancia). K prevenci vzniku srdečního selhání je velmi důležité dlouhodobé podávání kyslíku, který je vytvářen ze vzduchu v domácích koncentrátorech (domácí oxygenoterapie). Nemocný musí přidechovat kyslík alespoň 15 hodin denně, jinak není dosaženo žádoucího efektu- zlepšení subjektivních i objektivních obtíží. Ve speciálních případech může pomoci i intenzivní léčba v lázních.
Bakteriální superinfekce, která může být zodpovědná za akutní zhoršení obtíží, se musí léčit antibiotiky.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Lukas
20x

Dobry den, chtel bych se zeptat..Je mi 20let a pred dvema mesici jsem prestal kourit.. a to sem kouril 7let.. posledni 3roky pravidelne.. Asi pred rokem sem zacal pocitovat obcasne boleni na plicich, vetsinou v rannich hodinach.. k veceru.. a v klidnem stavu tela.. tedka nekourim a jednou do tydne me zacnou jako tlacit, na plicich(horni cast hrudniku).. a citim jemne vybrovani v krku(opravdu nepatrne) chtel sem se zeptaj jestli bych si stim mel zajit k lekari..nebo se to vycisti,taky mi nedela dobre smog a jine latky.. Dekuji s pozdravem Nekurak NAVZDY!

ante
2x

Helet měl jsem to samé, nakonec zjistili plicní chlamydie, přenáší se kýcháním apod....bral jsem 21 dní antibiotika a ted už rok OK,

Simona Bartečková
17x

Je mi třicet let,jsem silná kuřačka a užívám pravidelně RIVOTRIL.Zhruba dvakrát do roka se setkávám s náhlým špatným dýcháním,zejména v noci,či časně k ránu. Někdy i se stavem,že se nemohu vůbec nadechnout a musím zavolat sanitku,kde mi píchnou injekci na uklidnění,což posléze pomáhá.Bývá mi v tomto stavu také velmi horko a někdy do zvracení.Někdy mám pocit.že už opravu umřu,snažím se nadechnout,ale jako by vzduch nemohl proniknout do plic.Prosimvás kdo víte, o co se jedná, poradte mi.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 12. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

Chronická plicní nemoc bere lidem dech

Sedm až osm set tisíc lidí v zemi trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která může člověk úplně ochromit.

Nemocí způsobených kouřením přibývá

Na jedenáctém místě v žebříčku příčin úmrtí je nyní chronická obstrukční plicní nemoc, kterou trpí zejména kuřáci. V roce 2030 bude zřejmě na první místě.

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce