Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN)

( | přečteno: 80487x )

Nejvíce ohroženi jsou kuřáci

shutterstock.com

Chronická obstrukční plicní nemoc je zatím mezi veřejností málo vžitý název pro vleklé zánětlivé onemocnění průdušek. Pokud není včas a účinně léčeno, vede k postupnému zužování průdušek, jež není plně reverzibilní. Časem může dojít až k zániku plicní tkáně, kdy se stává jedinou alternativou přežití transplantace plic.
Největší vliv na rozvoj nemoci mají škodliviny, které nemocný inhaluje, především tabák, ale i další průmyslové zplodiny. I když je CHOPN primárně onemocněním plic, často vyvolává i závažné systémové účinky (vliv na kardiovaskulární systém, psychiku, nevyváženost minerálů v těle aj.).


Druhá nejrozšířenější infekční choroba na světě

V současné době trpí CHOPN přibližně 600 milionů lidí. V České republice se jedná zhruba o 700 až 800 tisíc dospělých.
Odborníci předpokládají, že počet pacientů s CHOPN následkem zvyšujícího se počtu kuřáků ve společnosti ještě více poroste. V roce 2020 bude CHOPN dokonce třetí nejčastější příčinou úmrtí. Odhaduje se, že na CHOPN v této době zemře čtyři a půl milionu lidí ročně.
Rostoucí tendenci má však i úmrtnost dospělých na CHOPN. Každý rok si toto onemocnění vyžádá 3 miliony lidských životů na celém světě. V České republice v důsledku CHOPN zemře každoročně asi 1 700 lidí.

Příčiny onemocnění CHOPN

Hlavní příčinou CHOPN je zcela neoddiskutovatelně kouření. Podílí se celými 75 % na vzniku všech případů onemocnění. Kouření zrychluje pokles plicních funkcí 3x více než
u nekuřáků. V České republice je přitom na tabáku stále závislý každý čtvrtý obyvatel.
Kromě kouření existují i další rizikové faktory CHOPN, například zplodiny z topení tuhými palivy, vaření na plynu bez dostatečného odvětrání, výfukové plyny, dlouhodobý pobyt v kouři (tzv. pasivní kouření) nebo prašném prostředí. Na vznik nemoci mají vliv i opakované infekce horních cest dýchacích, chlad a pobyt ve vlhkém prostředí, ale i vlivy dědičnosti.

Jak se pozná, že jde o CHOPN

Charakteristickými příznaky jsou kašel, vykašlávání hlenů a dušnost – ta je přítomna zpočátku při námaze, později i v klidu. Tyto potíže jsou následkem chronického zánětu průdušek, který vede k jejich zužování a ke zvýšené tvorbě hlenu. Vyšetřování nemocného je zaměřeno hlavně na předchozí rizikové faktory nemoci – tedy především na kouření cigaret, na rizikové (prašné) pracovní prostředí, na prodělaná onemocnění dýchacího ústrojí u nemocného i v jeho rodině, na přítomnost dalších nemocí.
Hlavní metodou pro potvrzení diagnózy je vyšetření funkce plic – spirometrie. Jedná se
o vyšetření, které nemocného nijak nezatěžuje a pomáhá stanovit správný postup léčby. Podle výsledků vyšetření plicních funkcí je možné stanovit stupeň, tedy závažnost onemocnění (stádium: lehké – středně těžké – těžké – velmi těžké).

Kdy navštívit lékaře

Jestliže trpíte delší dobu vleklým kašlem, vykašláváte hlen, často se zadýcháváte
a vaše potíže s dýcháním se zhoršují, pak je nejvyšší čas začít se svým zdravotním stavem něco dělat. Pokud kouříte i pokud jste s kouřením skoncovali, je vám více než 40 let a trápí vás výše uvedené potíže, neměli byste váhat a co nejdříve navštívit lékaře.
Odborník vyšetří vaše plicní funkce (spirometrie), zhodnotí stupeň kašle a vykašlávání, posoudí vykašlávaný sekret, stanoví stupeň vaší dušnosti, zhodnotí rentgen hrudníku.
Hodně můžete udělat sami tím, že změníte některé aspekty životosprávy. Především byste měli co nejdříve skoncovat s kouřením. Nevystavujte se ani tabákovému kouři z cigaret, které kouří někdo jiný (pasivní kouření). Snažte se žít pokud možno v čistém životním prostředí, co nejvíce omezte pobyt v místech, kde se kouří nebo kde jsou větší exhalace. Často větrejte. Snažte se předcházet infekcím. Kromě otužování, pravidelného cvičení a příjmu čerstvého ovoce a zeleniny se na podzim nechejte očkovat vakcínou proti chřipce.

Jak probíhá léčba už diagnostikovaného onemocnění

Cílem péče o nemocného CHOPN je především zmírnit příznaky, omezit další zhoršování plicních funkcí, zabránit dalším plicním a srdečním komplikacím a udržet dobrou stávající kvalitu života.
Kromě preventivních doporučení a doplňkové léčby (lázně, rehabilitace) vám lékař předepíše speciální léky. Farmakologická léčba se používá k prevenci a ke kontrole příznaků, ke snížení častosti a tíže akutních zhoršení nemoci (exacerbací), ke zlepšení kvality života a ke zvýšení tolerance tělesné zátěže.
Při léčbě CHOPN všech stádií je nutné vyloučit rizikové faktory, tedy hlavně kouření cigaret
a doporučuje se také každoroční očkování proti chřipce. Dále je možné léčbu rozdělit na léčení stabilizované CHOPN a léčbu vzplanutí nemoci.

U stabilizované CHOPN
je možné zpočátku vystačit s užíváním inhalovaných léků krátkodobě rozšiřujících průdušky jen podle potřeby.
U těžších stádií nemoci
je pak již nutné pravidelné inhalování léků s dlouhodobým účinkem a dechová rehabilitace; méně vhodnou alternativou je podávání léků v tabletách. V nejtěžších stádiích je třeba zvážit dlouhodobé podávání kyslíku, případně u vhodných nemocných navrhnout transplantaci plic.
Při vzplanutí nemoci,
které se projeví obvykle zhoršením kašle, změnou vykašlávaných hlenů, zhoršením dušnosti, případně zvýšenou teplotou a dalšími příznaky nachlazení, je často potřebné vyšetření lékařem, zintenzívnění nebo doplnění dosavadní léčby a zvážení vhodnosti odeslání nemocného do nemocnice nebo léčebny. Při každém vyšetření by měl lékař zkontrolovat, zda nemocný užívá inhalované léky správně, protože více než polovina nemocných s CHOPN dělá chyby v inhalační technice!

Podle výsledků nejnovějších studií zlepšuje moderní léčba plicní funkce, snižuje dušnost
a zvyšuje kvalitu života. Pro úspěšnou léčbu je ale vždy potřeba včasná diagnóza. Jen tehdy také může dojít k včasnému zahájení léčby. Je tedy třeba neváhat a již při prvních příznacích vznikající dušnosti navštívit lékaře.

Jak se liší astma od CHOPN

Jedná se o dvě různé nemoci, které mohou mít podobné příznaky. Přibližně 10 % nemocných má obě nemoci současně. Astma je většinou alergického původu, vzniká v raném věku a má záchvatovité projevy. Dušnost se objevuje v klidu v denních či nočních hodinách nebo po sebemenší námaze. CHOPN spíše zasahuje dospělé. Téměř výhradně jí trpí kuřáci. Obtíže u CHOPN nastupují po řadu měsíců i let a postupně se zhoršují, hlavně v souvislosti s fyzickou zátěží, teprve v pokročilých stádiích jsou klidové. Tyto dvě nemoci od sebe nejlépe rozliší lékař – pneumolog.

Nikotin je návykovější než heroin

Z aktuálních údajů Státního zdravotního ústavu vyplývá, že více než čtvrtina Čechů si neodpustí denně cigaretu a pravidelně kouří.
Závislost na tabáku je samostatnou nemocí a velmi úpornou závislostí. Přestat kouřit není jednoduché, ale je to možné. Stejně tak jako tušíme, že zlomená noha se lépe zahojí, když nám ji ošetří lékař a dá do sádry, také se závislostí na tabáku máme u lékaře větší šanci na úspěch.
Kuřák, který přestává sám, má jen asi 3% pravděpodobnost, že po roce nebude kouřit. Druhým extrémem může být intenzivní léčba ve specializovaném centru a nejméně půlroční užívání účinných léků – pak je šance na abstinenci po roce více než 40%. Ale i jen krátká rada lékaře může být prospěšná.
Center pro závislé na tabáku je v ČR více než 25
a jejich adresy najdete na webu Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku: www.slzt.cz.
Odborníci vám poradí například na internetových stránkách www.odvykanikoureni.cz nebo na Lince pro odvykání kouření, která je v provozu každý pracovní den od 12 do 20 hodin za místní hovorné z celé České republiky.

Aktuální nabídka pro všechny, kdo si nejsou úplně jisti


Nechte se vyšetřit u příležitosti Světového dne CHOPN

Světový den CHOPN letos proběhne 19. listopadu a jeho organizátorem je již tradičně Globální iniciativa proti chronické obstrukční plicní nemoci (GOLD).
Tématem letošní kampaně je motto: „Breathless not Helpless!“ („Bez dechu, avšak ne bez naděje“), které upozorňuje na to, že díky moderní léčbě dnes mají pacienti s CHOPN šanci cítit se lépe a prožít kvalitní život.
Více informací na: www.goldcopd.org.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jona
9x

S e zájmem jsem si přečetla článek o CHOPN. Je mi 64 let, jsem nekuřačka, sportovně založená,ale asi od svých 5O let pokašlávám, dusím se. Dg. Astma bronchiale a asi před rokem k tomu CHOPN. V současnosti si foukám pravidelně Symbicort turbuhaler 2OO/6 a dofukuji Buventol easyhaler. Léčba zabírá. Od 1.11.08 mají být oba tyto léky pro pacienty - jsem u vzp - bez doplatku, ale nedaří se mi domluva v lékárně - chtějí necelých 200 Kč za 12O dávkové balení u Symbicortu a 45 Kč u Buventolu. Jakou máte zkušenost vy?

Martina
7x

já nejdřív jsem měla černej kašel a pak chopn na ten mi přišli ve 13 letech

Anna
21x

Dobry den,muj tatinek zemrel 5.4.2010 prave na rozedmu plic.V roce 2006 mu prave tuto chorobu zjistily.Bouzel my jsme si mysleli,ze kdyz bude v lecebne Janov okr:Rokycany,ze bude mit veskerou peci,ale zmilily jsme se!Muj tatinek tam 3dny lezel v horeckach,bez jidla a byl mimo sebe...Ptate se proc?Protoze to neni lecebna,ale chodi si tam kdo chce bezdomovci,fetaci atd...Zadny hygiena atd..Doktori stoji za hovno,proto tam lidi umiraji...Az kdyz jsme tatinka v hroznem stavu prevezli do Plzne,tak mu z moci zjistily,ze mu celou dobu pichali na Janove morfium,aby od neho meli pokoj.Tim mu prestali pracovat organy,byl slaby a jeste k tomu dostal oboustrany zapal plic..Zustal na luzku s plinkou,co spolkl,to vyzvracel a nakonec mu vyplo srdicko.Jako myslete si co chcete,ale ja si myslim,ze kdyby nebylo toho skurveneho Janova,tak by muj tatinek 64let jeste dnes zil!!!!!!Doporucuji vsem,kteri maji radi sve rodice,nikdy se neobracejte na lecebnu Janov!!!!!!Je tam spina a vselijaka pakaz,alkohol,drogy no humus..Sestry i doktori neprijemny,nemaji cit k nemocnym lidem...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 28. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida - zánět průdušek, může být akutní nebo chronická. Obě tyto nemoci mají zcela odlišnou příčinu, průběh a léčbu. Chronická bronchitida vede velmi často k CHOPN.

Chronická plicní nemoc bere lidem dech

Sedm až osm set tisíc lidí v zemi trpí chronickou obstrukční plicní nemocí, která může člověk úplně ochromit.

Chronická obstrukční plicní choroba

Hlavní příčinou chronické bronchitidy je kouření cigaret. Čím vyšší je spotřeba cigaret, tím hůře.

Nemoci plic a dýchacích cest

Daň z cigaret neplatíme pouze státu. Kdo na náš rozmar doplácí nejvíce není ani tak naše kapsa jako spíše zdraví.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce