Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čistíte si zuby správně?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11299x )

Každý z nás si umí čistit zuby, tedy alespoň si to myslí. Jedna ze základních činností, kterou děláme den co den, však nemusí být tak jednoduchá, jak se na první pohled může zdát.

shutterstock.com

Správné čistění zubů je totiž založeno na 3 důležitých faktorech, především však na technice a časovosti.

Technika

1. Dodržujte úhel správně bychom měli držet kartáček pod úhlem 45 stupňů, tedy tak, abychom dobře vyčistili i prostor těsně pod dásní. Vodorovně čistíme pouze žvýkací plochu zubu.

2. Každý zub čistěte zvlášť pomocí 5 – 10 krouživých pohybů vyčistíme pokud možno každý zub samostatně.

3. Zub má „tři strany“ – nezapomínejme čistit všechny dostupné plochy zubu. Pokud se k některým z nich nemůžeme dostat, použijeme mezizubní nit či mezizubní kartáček.

4. Držte kartáček jako propisku – pokud držíme kartáček celou dlaní, automaticky na něj více tlačíme, a tím riskujeme poškození dásní a zubní skloviny. 

Rada odborníka

Zubní kartáček vyměňujte vždy, když má roztřepené štětinky, nejlépe každé dva až tři měsíce. Pokud kartáček užíváte déle než tři měsíce, snáze se na něm usazují bakterie a z důvodu nedostatečného mechanického vyčištění může častěji docházet k zánětu dásní,“ říká stomatoložka MDDr.  Petra Gregorová, klinika Zámeček Malvazinky.

Časovost

1.Dvě minuty a dost? – Nikoliv. Dříve se považoval dvouminutový interval za dostatečný, ale nové výzkumy ukazují, že bychom si měli čistit chrup minimálně tři minuty.

Tip: Změřte si, jak dlouho si čistíte zuby. Většinou tato doba nepřesáhne 20 vteřin! Vezměte si kartáček do obývacího pokoje k televizi či do jiné místnosti, než je koupelna. Uvidíte, že se doba čistění zubů několikanásobně prodlouží! Nemusíte přitom ani používat pastu, důležité je mechanické odstranění nečistot kartáčkem.

2. Alespoň dvakrát denně – nejlépe bychom si měli zuby čistit po každém jídle, což je v praxi dost obtížné. Minimálně však dvakrát denně – ráno (po snídani) a večer.

Přečtěte si také

Seriál:Letní zdravotní rizika: teplo a chlad

K dárcům krve je většina zdravotních pojišťoven štědrá

Horka mohou být pro kardiaky riziková

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce