Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Citronová kůra

(Mgr. Daniel Jun | přečteno: 22845x )

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Citron

Obyčejný citron…

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy). Tento komplex látek se nazývá podle svého výskytu také citrusové bioflavonoidy.

Jde o skupinu látek s podobným účinkem na organismus, vyskytujících se kromě citronu a pomeranče poměrně široce v celé rostlinné říši. Patří mezi ně např. rutin z pohanky, hesperidin nebo kvercetin. Protože některými účinky připomínají vitaminy, jsou nazývány souhrnně také vitamin P.

Jak citrusové bioflavonoidy působí na organismus?

Lidské tělo si tyto látky samo nedokáže vytvořit a proto musí být získávány z potravy. Citrusové bioflavonoidy jsou důležité pro správnou funkci a kvalitu cév. Jsou také nezbytné pro optimální využití vitaminu C v organismu, kde zesilují jeho účinek. Pomáhají chránit tělo před vnějšími vlivy, posilují imunitní systém a tím pozitivně ovlivňují řadu zdravotních problémů.

Kde se ještě vyskytují?

Kromě již zmiňované kůry citrusových plodů se nacházejí ve větším množství v paprice, třešních, švestkách, grapefruitu, šípku a pohance. V menším množství se vyskytují běžně v ovoci, zelenině a ořechách.

Jak se v těle projeví nedostatek bioflavonoidů?

Nedostatek bioflavonoidů se projeví zvýšenou krvácivostí, snadným praskáním drobných cév (kapilár), zvýšenou náchylností ke vzniku modřin, otoků a také zánětů žil (flebitid). Tyto stavy mohou být ovšem vyvolány i z jiných příčin, např. probíhajícím onemocněním. Proto je vhodná v případě pochybností nebo pokud obtíže při užívání přípravku s bioflavonoidy neustupují konzultace s lékařem.

Jaká jsou rizika užívání?

U citrusových bioflavonoidů nebyly zaznamenány při běžných dávkách žádné komplikace. Opatrnosti je třeba pouze u těhotných žen, které by neměly užívat velké dávky. Podle některých pramenů dochází ke sníženému vstřebávání železa z potravy. Velké dávky mohou způsobit zažívací obtíže a alergické reakce.

Na co je použít?

Obvyklá denní dávka citrusových bioflavonoidů je u dospělého člověka 500 miligramů 2 krát denně, u dítěte poloviční. Je vhodné současně užívat i vitamin C.

Křečové žíly, záněty žil, hemoroidy, praskání drobných cév, zvýšená krvácivost, sklon k modřinám a otokům – citrusové bioflavonoidy zde pomohou svým stabilizujícím působením na strukturu cévní stěny.

Nachlazení, rýma, alergie, astma, záněty – příznivé působení bioflavonoidů na imunitní systém může v těchto případech zlepšit zdravotní stav.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Potravní doplňky na léčbu chronického zánětu vaječníků

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jaké byliny a homeopatika jsou dobré na chron. zánět vaječníků a čeho se mám při tomto onemocnění vyvarovat. děkuji Jana

Potraviny pro zvláštní výživu

Tento pojem je v běžné praxi člověka poměrně neznámý, většina lidí si pod ním jen stěží dovede představit reálný obsah. Velmi často se používají výrazy "potravní doplňky", praxe lékárníků používá pojem "parafarmaceutika". Ani jeden z výrazů však není úplně správný, protože přesně nevystihuje tuto kategorii výrobků...

Citronová kůra

Málokdo ví, že slupka z obyčejného citronu nebo pomeranče obsahuje cenné látky, které mohou pomoci ochránit tělo před nachlazením, zmírnit alergie nebo křečové žíly (varixy).

Potravní doplňky by měly být součástí výživy

Kromě hlavních živin, k nimž patří bílkoviny, lipidy a sacharidy, potřebuje lidský organismus k životu celou řadu biologicky aktivních látek, které označujeme jako esenciální. Některé z nich jsou součástí hlavních živin (např. mastné kyseliny a fosfolipidy jsou součástí lipidů, aminokyseliny stavebním kamenem bílkovin)...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce