Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co dělat při podezření na otravu

( Irena Waldhauserová | přečteno: 44815x )

Dětem ochutnávajícím svět se můžou dostat do pusy i jedy. Jsou všude kolem nás – v čisticích prostředcích, okrasných rostlinách, domácích lékárničkách… Přesto, že podle výsledků ankety by celá třetina čtenářů našeho webu jako první při otravě vyvolala zvracení, jsou případy, kdy právě zvracení může způsobit daleko větší škody než samotná otrava.

shutterstock.com

Náš seriál je zaměřen především na dětské otravy, ale principy toho, jak se zachovat, pokud máme podezření na to, že ať už dítě, dospělý nebo i domácí zvíře vypilo nebo snědlo něco jedovatého, platí pro otravy obecně:

  1. Hlavně nepropadat panice.
  2. Vypláchnout dítěti (postiženému) ústa.
  3. Nejdůležitější je zjistit, co a kolik toho vlastně dítě snědlo nebo vypilo a
  4. zajistit vzorek jedovaté látky, rostliny, houby, původní obal s etiketou…
  5. Kontaktovat odborníka – lékaře nebo Toxikologické informační středisko (TIS) – tel.: 224919293 nebo 224915402 - NONSTOP
  6. Ve většině případů, pokud nelze radu získat neprodleně, zmírníte následky otravy podáním několika tablet aktivního (živočišného) uhlí.

Proč vám při otravě nejlépe poradí odborníci z TIS? Jak takový telefonát na středisko probíhá, čtěte zde...

Jak pomoci při otravě chemickými prostředky používanými v domácnosti

Problém je, že jsme se naučili ve svůj prospěch využívat takové množství chemických látek tak odlišných chemických vlastností, že jediným univerzálním receptem je kontaktovat lékaře.

Rozhodně nikdy!!! nevyvolávejte zvracení. Při zvracení může dojít ke vdechnutí chemikálie do plic, kde může způsobit zánět. Navíc látky s leptavými účinky, jako je např. louh (hydroxid) sodný, který je součástí většiny přípravků určených k čištění odpadů, při by zvracení poleptaly sliznice vlastně dvakrát.

Lze říci, že ve většině případů otrav "domácí chemií" prospěje důkladné vypláchnutí úst, podání vody nebo vlažného čaje a aktivního (živočišného) uhlí – obvykle 3 – 5 tablet. Hana Rakovcová, vedoucí lékařka TIS uvádí, že laik může dítěti bez obav podat do 8 tablet aktivního uhlí.

Pokud vám aktivní uhlí chybí v domácí lékárničce, je možné ho objednat na Lékárna.cz.

Zde jsou výjimky z uvedeného postupu – výplach úst, voda (čaj) a aktivní uhlí - a některé zajímavosti:

  • Aktivní uhlí se rozhodně nepodává v případě otravy odstraňovačem usazenin v potrubí na bázi hydoxidu sodného (znesnadní hodnocení lékařského nálezu), odstraňovačem vodního kamene, přípravkem do myček nádobí, vodou pleťovou, kolínskou, zubní nebo po holení, alkoholem.
  • Naopak je doporučováno rozhodně podat aktivní uhlí při otravě pesticidy (přípravky k hubení plevele, hmyzu, hlodavců…) a hnojivy.
  • Rozpouštědla (ředidla) jako je např. xylen, toluen, aceton nebo benzín ovlivňují vědomí podobně jako alkohol! Nepodávejte mléko, tuky a alkohol, zjistěte vypité množství a druh chemikálie a volejte lékaře. To samé platí v případě lampových olejů.
  • Velmi nebezpečné jsou otravy nemrznoucími kapalinami (např. Fridex). Za toxicitu v nich je odpovědný etylenglykol. Ten má příjemnou nasládlou chuť a tudíž může dojít k vypití velkého množství kapaliny s následkem těžké nebo i smrtelné otravy! Jako protijed se podává zředěný alkohol: např. podáme-li pivo, může dítě o váze 10 kg dostat až 150 ml desetistupňového piva. Destilátu se podává 1,5 ml/kg tělesné váhy, ředí se čtyř- až osminásobkem čaje nebo džusu. Tuto první pomoc je třeba vždy konzultovat s lékařem nebo TIS.
  • Otrava alkoholem (je součástí také parfémů, ústních a pleťových vod, čističů na sklo…): Dejte dítěti pít sladký čaj. V případě většího množství kontaktujte lékaře.
  • Rtuť z teploměru není po požití jedovatá, nebezpečné je dlouhodobé vdechování rtuťových par. Proto je třeba v případě rozbití teploměru důkladně uklidit, vyvětrat, kuličky rtuti nasát do stříkačky a uzavřít do skleničky s vodou, tu pak odevzdat v lékárně.
  • Snědené cigarety dítě většinou vyzvrací. Jinak se můžete hned po požití pokusit vyvolat zvracení, podat aktivní uhlí, zapít vodou nebo šťávou. Nikotin nepodceňujte, u malých dětí může ovlivnit srdeční činnost, dýchání, způsobit křeče nebo bezvědomí.
  • Vteřinové lepidlo neodstraňujte z pokožky násilím. Nejlépe je potřít místo olejem, teplem vyvolat pocení, dokud nedojde k odloupnutí lepidla. Slepená víčka, zalepený zvukovod nebo nosní dírka patří samozřejmě k lékaři.

První pomoc při otravě léky

Opět platí obecná pravidla: zjistit druh a množství, zajistit balení, kontaktovat lékaře nebo TIS.

Bezprostředně, ne déle, po požití se můžete u dětí starších půl roku pokusit vyvolat zvracení podrážděním kořene jazyka, např. prstem nebo rukojetí lžíce. Jakmile se začnou projevovat účinky léku, je zvracení nebezpečné. Ať se dítě vyzvracelo nebo ne, podejte aktivní uhlí – několik tablet rozdrťte a smíchejte s vodou, čajem nebo džusem. Vyhledejte odbornou pomoc.

Co dělat při požití jedovaté rostliny

O tom, že právě otravy rostlinami mají většinou příznivý průběh, a o nejběžnějších jedovatých druzích, se kterými se potkáme doma, na zahradě nebo v parku, jsme psali už v minulém článku.

Když víte nebo máte podezření na to, že dítě snědlo jedovatou část rostliny, odstraňte zbytky z úst, podejte několik tablet aktivního uhlí a kontaktujte lékaře nebo TIS.

Výjimku tvoří diefenbachie (a také např. Spathiphyllum nebo Syngonium), která není toxická v pravém (chemickém) smyslu slova, ale nadzemní části rostliny obsahují jehličky šťavelanu vápenatého, které mechanicky poškozujíc sliznice a způsobují otok. Následně dochází k pálení v ústech, bolesti při polykání nebo dechovým obtížím. Pokud se příznaky neobjeví do půl hodiny po požití, lze předpokládat, že následky budou velmi mírné nebo žádné – některé okrasné kultivary obsahují jen minimální množství nebezpečných látek.

Pokud si nejste jistí, jak se rostlina jmenuje nebo jestli je nebo není jedovatá, a povezete ji s sebou k identifikaci, vezměte poměrně velkou část s několika listy, velkou částí stonku, a pokud možno, s květy nebo plody.

Jedovaté houby: mnohem větší nebezpečí než rostliny

"Je třeba myslet na to, že závažné otravě nikdo nezůstane bez následků na játrech a ledvinách," apeluje Jan Bříza, lékař a nyní zastupující ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, pod kterou TIS spadá. Při podezření na otravu tedy nelze váhat ani otálet, těžké otravy houbami mohou končit smrtí.

Po požití se pokuste vyvolat zvracení, podejte několik (spíš víc) tablet aktivního uhlí, hodně tekutin a co nejrychleji vyhledejte lékařskou pomoc. Při tom je třeba uchovat zbytky i jídla i stolice nebo zvratků. K nasazení specifické léčby či vyvrácení podezření slouží mikroskopický rozbor právě tohoto materiálu. A čím dřív je léčba zahájena, tím větší je naděje na uzdravení.

Pozor na záludnost naší nejjedovatější houby – muchomůrky zelené: příznaky otravy nastávají 6 – 24 po požití!




Pokud máte zkušenosti s řešením otravy u dětí, podělte se o ně s ostatními v diskusi nebo nám napište!
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce