Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co je standard a co nadstandard u zubaře?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13323x )

Standard a nadstandard se ve zdravotním odvětví řeší už mnoho let. Většina kvalitních zubařů se ale shoduje, že sumy a zákroky, které jsou tzv. na pojišťovnu je pramálo, a je velmi spekulativní, zda jde o možnosti pro klienta nejlepší. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé základní výkony, s jimiž se u zubaře setkáváme a třeba si je i hradíme, ale které se zubař od zubaře či klinika od kliniky diametrálně liší. Co je tedy standard daného zákroku? A co už můžeme označit za nadstandard?

Dentální klinika Jan Stuchlík

Zanedbávaná vstupní prohlídka a prevence

Pro naše zdraví bychom měli udělat maximum. Pokud si pravidelně čistíte chrup a pečujete o svou dutinu ústní, jistě chcete mít jistotu, že i doktor provádí preventivní prohlídku s nejvyšší péčí. K tomu jsou ale potřeba některé technické vymoženosti, které nemusí být vždy dostupné. Kupříkladu takové rentgeny – na některých klinikách jsou standardem, ale v obecném měřítku jsou skusové rentgenové snímky a panoramatický snímek spíše nadstandardem.
Rentgenové snímky tvoří jednu z hlavní složek vstupní prohlídky či preventivního vyšetření. Pokud se setkám s klientem poprvé, potřebuji snímky kvůli mé celkové představě o stavu zubů klienta. Pouhým okem bych takto spousty věcí neměla šanci odhalit, “ vysvětluje MDDr. Soňa Humpolíčková z pražské Dentální kliniky Jan Stuchlík.
Velmi důležitá je i otázka prevence, i té se ale často zubaři zapomínají dostatečně věnovat.
Za zásadní považuji každodenní prevenci, tudíž svým klientům vždy vysvětluji jak o zuby nejlépe pečovat. Z toho vyplývá i úzká spolupráce s dentální hygienistkou, jelikož ta je při zdraví zubů a dásní neméně důležitá, “ doplňuje Humpolíčková.

Doba ošetření

Bohužel můžeme v některých ordinacích považovat za nadstandard i adekvátní dobu ošetření.
Jako problém vidím i čas, který zubaři nad zákrokem stráví. Prevence, která trvá minutu či amalgámová výplň, jejíž zhotovení zabere deset minut, nemůže být provedena správně, “ doplňuje Humpolíčková. Snažte se tedy i v tomto případě dát na různé reference. Zkuste se již při prvním kontaktu informovat o tom, jak dlouho bude zákrok trvat. V případě, že vám zubař ošetří kořenový kanálky za několik desítek minut, bude pravděpodobně něco v nepořádku.

Boj proti bolesti

Existuje hned několik možností, jak pobyt na zubařském křesle zpříjemnit. Za standard se již považuje kupříkladu lokální anestezie, dokonce je lokální anestezie proplácena pojišťovnami, i přesto ji řada stomatologů stále nepoužívá a klient si ji často musí vynutit.
Pro mě je nemyslitelné, že bych pracovala (pokud si to klient výslovně nepřeje) bez lokální anestezie. Nejde jen o onu bolest a nepříjemnou zkušenost, ale i o dobrou spolupráci. Pokud mi sedí na křesle někdo, kdo trpí, nejenže se nebudu cítit dobře, ale je zde velké nebezpečí, že při zákroku náhle cukne hlavou, což může mít nehezké následky,“ varuje Humpolíčková. Jakákoliv další sedace či analgosedace (používaná hlavně u nespolupracujících dětí) je nadstandardem, ne každá klinika či ordinace si na ni totiž troufne.

Pohodlí a estetika

 

Pro někoho běžná, pro jiného zcela neznámá gumová blána zvaná kofferdam, která se používá při většině výplní či při čištění kořenových kanálků bývá také nadstandardem. Jde o pomůcku, jež umožní pacientovi v klidu polykat, a také zajistí absolutní sucho pro práci. To je nezbytné například při zhotovování kompozitní výplně. Dalším velkým pomocníkem bývá operační mikroskop, a to hlavně při čištění kořenových kanálků. Tady se již jedná o vyšší nadstandard, jde totiž o přístroj, který je nákladný na pořízení.

Co se týče estetiky chrupu, pak můžeme označit za nadstandard snad každý z nich. Ať už jde o bělení chrupu, estetické fazety, celo-keramické korunky či implantáty.
Estetika může souviset i se zdravím chrupu (překrývající se zuby, zhoršená možnost čištění), ale většina případů je ta, kdy si klient přeje vylepšit svůj úsměv z osobních důvodů. Jde spíše o kosmetický zákrok, který ovšem může výrazně zvednout kvalitu života člověka,“ uzavírá Humpolíčková.

Zdroj: DENTÁLNÍ KLINIKA JAN STUCHLÍK

Přečtěte si také

Vliv ústního zdraví na celkový zdravotní stav organizmu

Zápach z úst – jak se ho rychle zbavit?

Lidé hledají výmluvy, proč nenavštívit dentální hygienistku

 

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Problémy s ošetřením chrupu nespolupracujícího dítěte

Chtěla bych se zeptat:mám syna ve věku 5 let, který má potíže se zubními kazy v mléčném chrupu.Po první zkušenosti s vrtáním zubu ho již nemůžu donutit k zubnímu ošetření.Vždy je z toho strach,křik a pláč v ordinaci.Přes veškeré sliby,že si zoubky nechá ošetřit,nakonec neotevře ani pusu.Je nějaká metoda nebo způsob ošetření,který byste mi mohli poradit nebo doporučit?Právě v tomto období si stěžuje,že ho zoubky bolí,hlavně v noci.Ale dobrovolně se ošetřit nenechá.Podotýkám,že u obvodní lékařky při vyšetřeních ani při očkování s ním problémy nejsou žádné.Děkuji.

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce