Inzerce

Co jste (ne)věděli o mléku a jeho vlivu na zdraví

4. září 2013, Redakce Ordinace.cz   |   přečteno: 7676x

Mléko a mléčné výrobky mají excelentní postavení mezi výrobky živočišného původu. Obsahují totiž významné makro-živiny, mezi něž patří plnohodnotné živočišné bílkoviny, lehce stravitelný mléčný tuk a cenný mléčný cukr. Zároveň jsou jedinečnou kombinací a zdrojem mikronutrientů, jakými jsou cenné minerální látky a důležité vitamíny.

foto: shutterstock.com

„Mají příznivý vliv na růst a kvalitu kostí, chrupu, zvyšují kvalitu vlasů a nehtů, zlepšují proces krvetvorby a správnou činnost mnoha enzymů,“ vyjmenovává přínosy mléka a mléčných výrobků PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus. 

Ideální poměr vápníku a energie

Oproti jiným potravinám živočišného původu mají výrobky z mléka znamenité postavení, jejich „vápníková hustota“ je neopakovatelná.

„Mléčné výrobky obsahují značné množství vápníku vzhledem k jejich energetické hodnotě. Pokud tedy chcete získat co nejvíce vápníku a přijmout co nejméně kalorií, jsou mléčné výrobky ideální volbou. Optimální poměr přijaté energie a množství vápníku představují např. podmáslí, odstředěné mléko a sýry ementálového typu. Dobrou volbou jsou i sýry typu eidam, camembert, jogurty a mléko o obsahu 3,5 % tuku.“ 

Plnohodnotné živočišné bílkoviny

Mléčné bílkoviny mají vysokou biologickou hodnotu, což znamená, že obsahují všechny nepostradatelné aminokyseliny v dostatečném množství a vhodném poměru.

„V mléčných výrobcích se nachází řada bioaktivních peptidů, jejichž účinek na zdraví je komplexní. Stimulují endokrinní funkce (např. sekrece inzulinu), snižují krevní tlak, podporují celkovou imunitu a nespecifickou střevní imunitu, zvyšují vstřebávání vápníku v tenkém střevě a dokonce zabraňují vzniku zubního kazu.“

Cenný mléčný cukr

Dalším důležitou mléčnou komponentou je mléčný cukr, neboli laktóza. Umožňuje využívat vápník a fosfor a také aktivuje pohyblivost střev.

„Pro lidi s laktózou intolerancí mohou být řešením zakysané mléčné jogurty, které mají obsah laktózy o 20-50 % nižší než mléko a zároveň je laktóza lépe tolerována. Vyzrálé tvrdé sýry mohou lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru konzumovat téměř neomezeně, protože je u nich mléčný cukr kompletně rozštěpen.“

Mléčný tuk? Rozhodně ano

Poněkud kontroverzněji se může jevit mléčný tuk, další ze základních složek mléka. „Přestože je mléčný tuk tvořen ze 2/3 nasycenými mastnými kyselinami, ukazují současné epidemiologické studie na to, že mléčné výrobky (mléko, zakysané výrobky, sýry) nejsou spojovány s výskytem srdečně-cévních onemocnění. Jsou naopak neutrální nebo mají spíše pozitivní vliv na snižování jejich výskytu,“ upřesňuje expertka. „Dalším zajímavým přínosem je zmenšování hladiny LDL cholesterolu kysanými výrobky (jogurt, kefír, podmáslí).“

V mléčných výrobcích najdeme i vitamíny

U sýrů je obsah vitamínů vázán i na technologii, jakou jsou vyráběny. Například plísňové sýry obsahují Biotin, kyselina panthotenovou, vitamíny B6 a B2, ementál zase B12.

„V některých kysaných mléčných výrobcích dochází díky použitým probiotickým mikroorganismům ke zvýšení obsahu kyseliny listové a vitamínu B12, které jsou nepostradatelné v procesu krvetvorby, vitamin B12 je také nezbytný pro nervovou činnost.

Efekt matrice je nepřekonatelný

Mléko je tedy komplexní potravina obsahující téměř veškeré makro-i mikroživiny, které jsou nepostradatelné pro život. Je ale nutné přihlédnout k tzv. efektu „matrice“, protože mezi živinami probíhají významné interakce. To znamená, že jednotlivé složky mléka společně vytvářejí zdravotní efekt.

„Mléčné výrobky jsou velmi dobrým, hodnotným a z hlediska cenového také výhodným zdrojem veškerých živin. Mají celou řadu příznivých účinků, např. na kontrolu tělesné hmotnosti, metabolický syndrom, na prevenci rakoviny tlustého střeva a kardiovaskulárních onemocnění, přispívají ke zdravému růstu kostí a zubů, a mají pozitivní vliv i na další metabolické funkce,“ hodnotí specialistka. „Z nejnovějších výzkumů musíme zmínit, že někteří zástupci rodu Lactobacillus a Bifidobacterium snižují riziko výskytu rakovinového bujení. Bylo prokázáno, že kysané mléčné výrobky tlumí růst nádorových buněk, a to patrně díky pozitivnímu ovlivnění imunitního systému.“

Je třeba zdůraznit, že jsou mléčné výrobky vhodnou potravinou pro všechny věkové kategorie, ne tedy pouze pro děti či osoby trpící osteoporózou.

Přečtěte si také

O první zoubky dítěte je potřeba se starat stejně pečlivě jako o zuby stálé

Káva budí pocit štěstí a chrání DNA

Deset mýtů o kvalitě jogurtů

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Napište nám do diskuse nebo na redakce@ordinace.cz.

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Potřebujete se poradit s lékařem o svém zdravotních stavu? Jeho odpověď obdržíte do 3 pracovních dnů. Napsat lékaři

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Vyhledat lékaře
Vyhledat zdravotnické zařízení
Druh zařízení:
Co nejblíže k:
Přidat nový komentář

 Neradi počítáte? Přihlášení uživatelé nemusí.

 [ pravidla diskuse ]
Inzerce
loading...
Nové články emailem
Inzerce
banner_voucher_ordinace_3.jpg

Chcete zdravě spát? Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroom Magniflex, Šaldova 1, Praha-Karlín, nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.
Anketa
Inzerce
Inzerce
Inzerce
Aktuální diskuse
  • Eliška (Bolest hlavy) 21. července 2017, 21:59:33

    Na mé bolesti hlavy, ať už způsobené nevyspáním, počasím nebo málo tekutinami, mi… Diskutovat

  • Jana (Vysoký tlak a hučení v uších) 22. července 2017, 04:08:47

    Dobrý den, v prosinci jsem se stěhovala a v tom počasí jsem nestydla. Jak jsem tak pořád… Diskutovat

  • Pepa (Zácpa) 21. července 2017, 10:07:15

    Zácpa dokáže pořádně potrápit. Znám to sám. Teď už mám ale po problému. Jak se objeví… Diskutovat

Napsali jste nám

Děkujeme Vám za všechny dotazy a připomínky.
Vaše redakce

Naši partneři
Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.