Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co nevíte o vitamínech?

( Hana Černá-Šípkova | přečteno: 10782x )

Je žádoucí, aby lidé přijímali vitaminy především formou pestré a vyvážené stravy, protože tak si zajistí dostatečný příjem nejenom vitaminů, ale také dalších nutričně významných látek, které lidské organismus potřebuje.

shutterstock.com

Je žádoucí, aby lidé přijímali vitaminy především formou pestré a vyvážené stravy, protože tak si zajistí dostatečný příjem nejenom vitaminů, ale také dalších nutričně významných látek, které lidské organismus potřebuje.

V některých životních situacích není však možné tento požadavek splnit. Například lidé, kteří drží redukční dietu a mají nižší energetický příjem, mohou trpět nedostatkem vitaminů. V určitých situacích také potřeba vitaminů stoupá - sportovci mají potřebu vitaminů vyšší a pokud ji nepokryjí dobře vyváženou stravou, měli by potřebné vitaminy a minerální látky doplnit jiným způsobem.

Mezi další skupiny lidí, kteří mohou trpět nedostatkem vitaminů patří také kuřáci, ženy užívající hormonální antikoncepci, děti v období rychlého růstu a těžce pracující lidé. V těchto případech je nutné doplnit potřebné vitaminy a další nutričně významné látky pomocí vitaminových preparátů nebo potravin, které jsou vitaminy obohacené.

Méně známé informace o vitaminech

  1. Používání bylin a jiných přírodních látek v léčebné praxi je zřejmě mnohem starší než Hipokratova lékařská škola na řeckém ostrově Kos. Již z Ebersových papyrů je zřejmé, že člověk už 1.500 let před Kristem věděl, že šeroslepost (nedostatek vitaminu A) lze léčit konzumací jater různých zvířat. Podstatný rozvoj fundované přírodní medicíny však nastal až v 18. a 19. století.
  2. Název vitaminy pochází od Američana polského původu Kazimíra Funka. Tento biochemik jako první prokázal, že potraviny obsahují určité faktory nezbytné pro udržení dobrého zdraví.
  3. Bez vitaminů nelze žít, protože se podílejí na celé řadě důležitých biochemických reakcí, které transformují živiny z potravin na energii.
  4. Vitaminy mají příznivý vliv na naši pokožku a krásu. Důležité pro zdravou a vláčnou pokožku jsou vitaminy A, E a panthenol, pro vlasovou kosmetiku biotin a panthenol, který má rovněž pozitivní vliv na nehty.
  5. Lidský organismus si kromě vitaminů D a niacinu, a to v nedostatečném množství, neumí vitaminy vytvářet, což platí zvláště pro osoby starší a nemocné.
  6. Vitaminy samotné žádnou energetickou hodnotu nemají, proto ani nemohou způsobit tloustnutí.
  7. Mnoho moderních diet pro zhubnutí je značně jednostranných a může poškodit zdraví. Organismus osoby, která je užívá, pravděpodobně nebude mít dostatečný přísun vitaminů. Je proto žádoucí vitaminy doplňovat.
  8. Kuřáci spotřebovávají vitamin C mnohem rychleji, proto mají například při denní dávce 20 cigaret o 40 % vyšší potřebu vitaminů než nekuřáci.
  9. Anemie způsobené nedostatkem železa jsou způsobeny nejen jeho nedostatečným přísunem, ale i neschopností železo v dostatečné míře v organismu absorbovat. Pomoci může vitamin C, který absorpci železa zvýší až 10krát.
  10. Zdravý organismus přijímající kvalitativně vyváženou potravu nemusí doplňovat potřebnou dávku vitaminů pravidelně každý den. Negativní příznaky nedostatečného přísunu vitaminů se projeví až po 14 dnech, někdy i později.
  11. Žádné vitaminy nezůstávají v potravinách věčně. Například jedna třetina obsahu vitaminu C se ztratí z brambor za pouhé 3 měsíce i v případě pečlivého skladování.
  12. Obsah vitaminů v potravinách se snižuje při úpravě pokrmů, zejména máčením, vařením, pečením a dalšími kuchařskými postupy.
  13. Obsah vitaminů v potravinách snižují nejen některé způsoby zmrazování, ale také rychlé rozmrazování, například v mikrovlnné troubě.
  14. Není pravdou, že přírodní vitamin je kvalitnější než synteticky vyrobený. Tělu je způsob výroby lhostejný.
  15. Představa, že přijímání větší dávky vitaminů zlepší zdraví, je stejně mylná jako pověsti o zvýšení fyzického výkonu nebo zájmu o sex. Pověra o stimulaci sexuální výkonnosti vitaminem E se neprokázala; vycházela z mylně interpretovaných výsledků pokusů se zvířaty.
  16. Při užívání antikoncepčních tablet s vysokým obsahem estrogenu dochází k porušení vitaminové rovnováhy, zvláště u vitaminu B6kyseliny listové. Je proto vhodné tyto dva vitaminy doplňovat, lépe však po poradě s lékařem.
  17. Léčebný účinek vitaminů na vývoj závažných chorob, například cukrovky, rakoviny nebo AIDS není rovněž prokázán. Příznivý vliv vitaminů na organismus pacientů souvisí pouze s obecně zvýšenou potřebou vitaminů nemocného člověka -- pro posílení imunitního systému.
  18. Podle výsledků dlouholetého slovenského výzkumu je průměrná skladba stravy Slováků, Čechů, Moravanů i Slezanů velmi podobná a od hodnotově vyvážené stravy dost vzdálená. Výzkum vztahu výživy a zdraví národa v ČR před lety skončil, ve Slovenské republice pokračuje.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Přehled vitamínů a jejich účinku

Dočasný nedostatek vitamínů označujeme jako hypovitaminózu, úplný nedostatek označujeme jako avitaminózu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce