Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co s námi úzkost dělá

(MUDr. David Hynčík | přečteno: 60848x )

Úzkost může trvat celý den, nebo překvapit v podobě občasných záchvatů, zvaných panické ataky.

shutterstock.com

aneb Drobný pohled do psychosomatiky


Úzkost, když už ta potvora na člověka sedne, nás může překvapit jako "volně plynoucí" během veškerého denního času nebo nás zaskočí v podobě občasných záchvatů, nazývaných panické ataky. Kromě psychických příznaků, jako jsou pocity ohrožení, potíže s koncentrací, roztržitost, nastraženost, nespavost, vnitřní třes, strach ze smrti nebo zešílení a mnoho dalších, se úzkost projevuje také mnoha příznaky tělesnými. Úzkost je prostě mistr převleků. Nevěříte? Tak prosím čtěte dále.

Stává se, že se pacienti pro různé tělesné obtíže dostávají do ordinací praktických lékařů, neurologů, kožních lékařů, kardiologů, gastroenterologů a jiných "lékařů těla" a tam se dožadují vyšetření pro pociťované obtíže nejrůznějšího typu... A s velkým překvapením pak zírají (a mnohdy bohužel i s lékařem té které specializace) na negativní výsledky vyšetření. Bývá hrubou chybou, když takový lékař (o psychosomatice ničeho nevěda) označí pacienta za simulanta! Ten se pak rozzlobí nebo rozesmutní, ztrácí důvěru v lékaře a medicínu obecně a je pro terapeutický proces ztracen. Je-li lékař psychosomaticky osvícen, je právě v tuto chvíli nutno pomýšlet, zda by příznaky nemohly být původu psychického, totiž způsobené třeba právě úzkostí.

Pojďme se tedy podívat na převleky úzkosti... Již naši předkové si dobře povšimli souvislosti a nerozlučnosti duše – "psýché" – a těla – "soma". Odtud tedy název psychosomatika.

K neurologovi?

Kdo by neznal lidová rčení typu "podlomily se mu z toho kolena", "neměl pevnou půdu pod nohama", "zatočila se mu z toho hlava", "neměl se o koho opřít". Dnes tito pacienti, většinou v zátěžových vztahových a životních situacích, plní čekárny u neurologa se stížnostmi na nevysvětlitelné závratě. Neurolog často pečuje i o ty, kteří "leknutím zkameněli" či "zůstali jako ochromení" a kteří si stěžují na poruchy hybnosti nebo necitlivost. A to nemluvím o bolestech v zádech ("ten toho má, chudák, na kříži hodně"), bolestech hlavy ("má hlavu jako škopek") nebo o bolestivém napětí ve svalech ("život ho šponuje").

Na kardiologii?

U kardiologa se zase srocují ti, kterým "srdce skáče radostí" nebo "žalem puklo" a kteří mají pak v kartě diagnózu srdeční arytmie nebo podezření na infarkt myokardu (často doprovázený nefalšovanou a typickou bolestí na hrudi), nebo ti, kteří si stěžují na malou prokrvenost končetin: "krve by se v nich nedořezal". Některé dívky zase studem stále a nechtěně "červenají jak růže".

Ke gastroenterologovi?

Ten, kdo mívá špatné trávení, protože "tohle prostě nepřekousne", "vyschlo mu v krku", také mu všemožné "leží v žaludku"“, "má žaludek jako kámen", "má žaludek na vodě" nebo mu život klade do cesty tolik nepříjemností, že to "nestrávil" a je to prostě "k pos..ní!", tak ten zase hledá pomoc u gastroenterologa.

Na plicní, na kožní, na alergologii?

Plicní lékař pomáhá tomu, kdo "to nerozdejchá" a má tíži na prsou, dermatolog zase těm, kdo mají z něčeho nebo z někoho "osypky".
Přibývá alergií, stresových astmat, autoimunitních chorob... Sami jistě můžete najít mnoho a mnoho dalších případů a typů maskované úzkosti.

Proč se úzkost maskuje?

Zjednodušeně lze říci, že pojítkem mezi duší a tělem je vegetativní nervový systém, vůlí neovlivnitelný, působící na všechny naše orgány. Ten se pod vlivem úzkosti plaší jako nezkrocená kobyla a pak nás prohání...

Úzkost maskovaná do tělesných příznaků se častěji objevuje u lidí, kteří si z různých důvodů (stigma duševní nemoci, tlak společnosti na výkon, nepřijatelnost sebe samých), nemohou dovolit klasicky "bláznit".

Zbývá dodat, že než pomyslíme na psychickou příčinu tělesných obtíží, vždy musí lékař vyloučit nějaký jiný, závažnější důvod našich potíží!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kivi
3x

Uvádíte, že ženy trpí depresí 2x častěji než muži. Když pročítám tento článek, konstatuji, že ze známých a slavných osobností jsou to jen muži ! Myslím si, že v dnešní době touto nemocí trpí mnoho lidí, aniž by o tom věděli !

andulka

dost dobrý článek ! :-)

Hany

Asi jo


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce