Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co vám pomůže při infekci močových cest?

( Komerční prezentace | přečteno: 6314x )

Urologické problémy patří mezi témata, o kterých se stydíme mluvit a snažíme se je spíše přehlížet. Přitom jde o velmi nepříjemné potíže, které je nutné řešit co nejdříve, protože jinak mohou přejít do chronického stadia.

Walmark

Co jste nevěděli o močovém systému?

Tělo se zbavuje odpadního materiálu prostřednictvím plic, kůže, střev a močového systému. Pár ledvin, dva močovody, močový měchýř, svěrač a močová trubice jsou základní jednotky močového traktu. Močový měchýř je dutý orgán v prostoru pánve za stydkou kostí a je upevněn vazy. Každých 10 - 15 sekund se do něj z močovodů vyprázdní malé množství moče. Díky struktuře svaloviny a epitelové výstelky se může měchýř roztáhnout a měnit tvar v závislosti na objemu moči. Než pocítíme naléhavou nutnost použít toaletu je schopný pojmout až 400 – 500 ml moče.

Víte že? Ledvinami projde až 1 litr krve za minutu a vyloučí se 600 až 1500 ml moči za den.

Ženy trápí infekce močových cest více než muže.

Potíže s močovými cestami znají hlavně ženy, a to díky fyziologii pohlavních orgánů. Močová trubice je totiž se svými pěti centimetry třikrát kratší než u mužů. Tak se mohou bakterie dostat do měchýře daleko snadněji. Pro ženy představuje tento neduh výrazný zásah do kvality života. Jsou nuceny podřídit svůj život měchýři, který chce být neustále vyprazdňován. Podceňování těchto problémů je základem pro zánětlivé procesy. Pokud se přehlížejí, mohou časem přejít do chronického stádia, které poškozuje sliznice močového systému. Přechod do chronického stádia znamená bakteriemi trvale kolonizovaný močový systém s adekvátní bolestivou reakcí. Bakterie se v devastovaném a imunologicky vyčerpaném terénu často tak „zabydlí“, že ani opakovaná cílená antibiotická léčba nemá úspěch. Nejčastějším důsledkem chronické uroinfekce je pak urgentní inkontinence.

Víte, že? Typickým příznakem je náhlý vznik obtíží při močení, často po prochladnutí.

Příčiny infekcí s močovými cestami.


V 85% případů je příčinou infekce močových cest bakterie Escherichia coli, která jsou součástí naší stolice. Brání střeva před přemnožením nebezpečných bakterií. Jakmile se však dostanou do pochvy nebo do močového ústrojí, přemnoží se tam a vyčerpávají imunitu močového systému. Příčinou potíží může být např. nachlazení, nízký příjem tekutin, přítomnost kamenů, snížená imunita, přehnaná nebo naopak špatná hygiena, střídání sexuálních partnerů a řada dalších faktorů. V případě, že první příznaky onemocnění močových cest neřešíme, může se infekce rozšířit z močového měchýře do ledvin a hrozí nám vážné potíže.

Víte, že? Až 85% všech potíží s močovými cestami způsobuje bakterie Escherichia Coli.

Nepodceňujte pitný režim.

Nedostatek tekutin navozuje přemnožení bakterií, bakterie snadněji kolonizují pochvu a močovou trubici. Pokud se měchýř dlouho nevyprázdní, nashromáždí se v něm větší množství bakterií. Bakterie E. coli je schopná zdvojnásobit svůj počet za pouhých 20 minut. Zda pijete dostatečné množství tekutin, si můžete zkontrolovat i podle barvy moči – pokud je velmi světlá, organizmus má dostatek tekutin, pokud je tmavá, přísun tekutin je nedostatečný. Zvýšený přívod tekutin znamená větší produkci moči. Častějším a mohutnějším proudem moči se smývá a odplavuje vrstva bakterií, které ulpívají na sliznici močové trubice.

Co Vám při léčbě pomůže?

Pokud pocítíte nepříjemné pocity a pálení při močení, tlak v podbřišku či bederní části zad, na nic nečekejte a léčbu začněte co možná nejdříve. V lékárně si můžete nyní koupit první léčivo s řady Urinal s klinicky ověřeným účinkem, určené k léčbě infekcí močových cest pod názvem Urinal Medical. Tento produkt tak rozšiřuje portfolio značky Urinal, které patří mezi nejčastěji volené řešení těchto obtíží jak u zákazníků, tak i u lékárnic, které tyto produkty zvolili již po šesté za sebou vítězem ankety prováděné mezi lékárníky v kategorii „záněty močových cest“.

Doporučujeme: www.urinal-info.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět močového měchýře: na vině je hygiena i nechráněný sex

V České republice někdy prodělalo zánět močových cest sedmdesát procent žen a u patnácti procent se záněty vrací opakovaně. Proto je důležité zaměřit se na prevenci, a to hlavně teď, v podzimním studeném počasí.

Online konzultace s urologem: nejčastější problém je zánět močových cest

Chtěli byste své opakované záněty močového měchýře, poruchy erekce nebo jiný urologický problém konzultovat s kapacitou v oboru? Pokud využijete nabídku Ordinace.cz a její projekt „Poraďte se s lékařem online“, můžete své potíže probrat s Doc. MUDr. Milanem Horou z Urologické kliniky LF UK a FN Plzeň. Je jedním ze specialistů z různých oborů, kteří jsou připraveni vám poradit po internetu.

Záněty močových cest - mezi riziková období patří začátek sexuálního života a menopauza

S infekcí močových cest se alespoň jednou za život setká přes polovinu žen. U 15 % z nich se navíc záněty opakovaně vrací. První močové infekce mohou vznikat již v dětském věku. Největší procento dívek se však s nemocí setká se začátkem pohlavního života. Další životní období, kdy jsou ženy k rozvoji infekcí více náchylné, představuje menopauza. Prevence spočívá především v dodržování tzv. režimových opatření.

Poradna: Urologie

Trápí vás opakované záněty močového měchýře, poruchy erekce nebo jiný urologický problém? Stydíte se tyto potíže řešit u lékaře. Právě vám je určena nová poradna Urologie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce