Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co vám prozradí záznamy

(PhDr. Iva Málková | přečteno: 7638x )

V mnoha studiích bylo zjištěno, že chování obézních ve vztahu k jídlu se liší od chování lidí, kteří nemají s nadbytečnými kilogramy problémy. Obézní mají jinou skladbu jídla, jedí často větší množství jídla v druhé polovině dne (často vůbec nesnídají, málo obědvají a všechno si vynahradí po příchodu z práce a večer při televizi), nejí z hladu, ale reagují jídlem na emoce ať kladné, či záporné apod.

shutterstock.com

V mnoha studiích bylo zjištěno, že chování obézních ve vztahu k jídlu se liší od chování lidí, kteří nemají s nadbytečnými kilogramy problémy. Obézní mají jinou skladbu jídla, jedí často větší množství jídla v druhé polovině dne (často vůbec nesnídají, málo obědvají a všechno si vynahradí po příchodu z práce a večer při televizi), nejí z hladu, ale reagují jídlem na emoce ať kladné, či záporné apod. Je tedy zřejmé, že při terapii obezity nestačí ovlivňovat jenom jídelníček.

V posledním článku jsme si ukázali, jak si vést záznamy jídelních návyků. Dnes si řekneme, co vaše záznamy prozradí. Ze záznamů zjistíte postupně mnoho zajímavých věcí. První kolonku "doba jídla" si probereme v příštím týdnu, kdy začnete s nácvikem nových stravovacích návyků. V dalších týdnech se zaměříte na skladbu jídla. Ze záznamů v kolonkách "co jsem snědl" a "množství jídla" si uvědomíte, jaké potraviny jíte nejčastěji, jakým nápojům dáváte přednost, kolik čeho sníte, co všechno sníte v krátkém časovém úseku, zda u Vás dochází ke ztrátě kontroly v jídle.

Nebuďte zklamaní, že Vám nebudeme předepisovat přesný jídelníček. Většina z Vás již má vyzkoušeno, že toto nefunguje, že jde pouze o dočasné provizorní řešení. Měli byste se naučit sestavit si jídelníček samostatně tak, aby Vám chutnal, ale byl energeticky nižší. To znamená, že se nad každou potravinou či jídlem zamyslíte, jak v ní snížit obsah tuků a cukrů, nebo jak kalorické bomby nahradit potravinami méně energetickými. Většinu potravin takto nahradit lze a ty, co nejdou, si občas do jídelníčku zařadíte a bez pocitů viny vychutnáte. Jen při takto sestaveném jídelníčku nebudete při hubnutí strádat, a budete jej moci dodržovat trvale. Od počátku Vašeho hubnoucího snažení byste se také měli pokusit zvýšit pohybovou aktivitu.

Podobně jako se Pavlovovi psi naučili slinit nejen na potravu, ale i na světýlka, i Vy se pouštíte do jídla většinou ne z hladu, ale v naučených situacích, při pohodových podnětech (zapnutí televize) či při smutné náladě (co z toho života mám). Záznamy Vám např. prozradí, kolik toho sníte při příchodu z práce, mezi večeří a před tím, než jdete spát, zda máte nad sebou menší kontrolu večer než přes den, o víkendu než během týdne, jaké jsou činnosti, při kterých jíte, kde všude se dá jíst. Uvědomíte si, že pro Vás signálem k tomu, abyste začali jíst, není kručení v břiše, ale řada jiných podnětů - např. chuť, vzhled a vůně jídla, společenská úloha jídla, nějaké místo či činnost.

Měli byste se také naučit, jak na výše uvedené podněty reagovat jinak než jídlem, a hledat myšlenky, které Vás vedou k nežádoucímu chování. Například porušení diety ve Vás často vyvolá myšlenku, že jste "člověk bez vůle, k ničemu", což vede k tomu, že se znovu začnete přejídat, abyste nabrali sílu k dalšímu hubnutí od nějakého významného data. Ne jedno přejedení, ale následné období nekontrolování je hlavní příčinou obezity. Budete se učit tyto negativní myšlenky zpochybňovat, aby nevhodně neovlivňovaly Vaše chování.

Posledním krokem k Vašemu konečnému cíli bude zamyslet se nad tím, jak si váhové úbytky udržet. Při tomto programu byste měli zhubnout zhruba 6 kg za čtvrt roku, tedy v průměru půl kg do týdne. Nesnažte se hubnout rychleji a své nevhodné návyky změnit naráz. Dávejte si jen dílčí cíle a uspokojení ze splněných úkolů Vás bude povzbuzovat do další práce. Radikální změny v podobě nejrůznějších diet již máte za sebou a znáte výsledek. Naše heslo "hubnout pomalu, ale jistě" Vám umožní i při hubnutí zůstat spokojeným člověkem a užívat si života díky lepší psychické a tělesné kondici ještě více než předtím.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce