Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co vás čeká při sonografii

( Renata Vyšínová | přečteno: 39421x )

Na ultrazvuk, čili sonografii, vás lékař pošle v případě, kdy potřebuje vyšetřit měkké tkáně. Nejčastěji orgány v břiše, tedy ledviny, játra, žlučník nebo močový měchýř, ale třeba cévy, štítnou žlázu, místní uzliny i prsní žlázy nebo varlata. Jde o vyšetření zcela bezbolestné a rychlé, lze ho dělat i v těhotenství.

FN Plzeň, Klinika zobrazovacích metod

Jak to funguje

Sonografie je založena na stejném principu jako například sonar ponorky. Díky odrazu zvukového vlnění o vysoké frekvenci ukáže na obrazovce černobílý obrázek, z něhož lékař vyčte velikost, tvar i strukturu orgánů. Může tedy odhalit například žlučové či ledvinové kameny, ale slouží i k odhalení nádorů nebo krvácení do břišní dutiny.

Co vás čeká

  • Na ultrazvuk se nemusíte nijak připravovat. Jen pokud je cílem zobrazit ledviny nebo močové cesty, upozorní vás lékař na to, že byste měli dostatečně pít a před vyšetřením nemočit, aby byl měchýř plný. Protože ultrazvukový obraz znesnadňuje i přítomnost plynů ve střevě, doporučí vám lékař, abyste drželi nenadýmavou dietu.
  • V gynekologii se často používá transvaginální ultrazvuk. Jak se provádí, to se dozvíte v článku MUDr. Martiny Kasperové.
  • Před výkonem si můžete odložit potřebnou část oblečení, na což vás upozorní včas personál.
  • Během vyšetření budete zřejmě ležet na zádech, ale například při vyšetření ledvin na boku.
  • Na vyšetřované místo lékař nanese speciální sonografický gel, bez kterého nelze vyšetření provést.  Nemusíte se ale bát, nezanechává stopy ani na těle, ani na oblečení. Někdy vás lékař požádá, abyste si na jeho otření s sebou přinesli svůj ručník, ale většinou dostanete papírovou utěrku.
  • Během vyšetření vás lékař může požádat, abyste na chvíli zadrželi dech a leželi bez hnutí.
  • Vyšetření trvá asi deset minut, je bezbolestné, protože tlak sondy je jemný.
  • Po skončení vyšetření můžete klidně odejít, není zapotřebí se jakkoli omezovat. Vyšetření nezanechává žádné následky.
  • V některých speciálních případech se pro zlepšení výtěžnosti sonografického vyšetření jater doporučuje podání speciální kontrastní látky. Jde o případy, kdy jsou v játrech ložiska nejasné povahy. „Před sonografickým vyšetřením jater s kontrastní látkou není třeba žádná příprava. Jediným omezením je věk pod 18 let a některá závažná srdeční onemocnění. Vyšetření probíhá tak, že je nejprve zavedena do loketní žíly kanyla a poté se aplikuje obvykle ve dvou dávkách malé množství kontrastní látky. Ta je tvořena mikroskopickými bublinkami plynu, které se do 15 minut vyloučí plícemi. Nedochází k zátěži žádných dalších orgánů, na rozdíl od kontrastních látek pro jiné typy vyšetření - CT nebo MR. Kontrastní látku je možno podat i nemocným, kteří nemohou z nějakého důvodu dostat kontrastní látku pro CT či MR vyšetření. Výskyt nežádoucích účinků je minimální a jsou obvykle nezávažné. Na našem pracovišti, kde tyto kontrastní látky používáme rutinně po dobu jednoho roku, se zatím žádné nevyskytly,“ vysvětluje as. MUDr. Hynek Mírka, PhD., z Kliniky zobrazovacích metod Fakultní nemocnice Plzeň.

Komplikace

Toto vyšetření nemá komplikace.

Ultrazvuk je běžnou součástí kontroly průběhu těhotenství. Podrobnosti o tom, co může odhalit a jak se sleduje vývoj dítěte, najdete v tomto speciálně zaměřeném článku.

Chování po výkonu, výsledek

Výsledky vyšetření jsou ihned k dispozici. I když je obraz černobílý, rozezná lékař problematická místa jako je zánět, kámen nebo nádor – odrážejí totiž ultrazvukové vlny jinak a na obraze mají jinou barvu. Nemá cenu, abyste po monitoru pokukovali, protože necvičenému oku připadá obraz jako změť šedivých ploch.

Vyšetřující lékař může výsledný obraz i vytisknout a pak s komentářem poslat vašemu lékaři, nebo vám dá zprávu o výsledku vyšetření – to záleží na podmínkách daného pracoviště.

Stydím se na vyšetření…

Sonografii může lékař požadovat i ve chvíli, kdy potřebuje prověřit varlata. Není výjimkou, že se muži takového vyšetření bojí a stydí se. „Není čeho se bát. Vyšetření je nebolestivé a trvá maximálně 10 minut. Provádí se po nanesení gelu a přiložení sondy široké cca 4 cm na kůži šourku. V některých případech se současně vyšetřují i třísla. Není důvod se ani stydět, neboť pro vyšetřujícího lékaře i zdravotní sestru je to zcela běžná situace. Jedná se o relativně častý typ vyšetření,“ uklidňuje MUDr. Mírka.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
katerina
3x

Důvod stydět se, pokud se člověk někde svléká, nebo se někdo dotýkájeho intimních partií, samozřejmě je. To, že takových lidí lékař nebo sestra vidí denně několik, neznamená, že se má člověk přestat stydět. Stud je přirozená reakce a naopak zdravotníci by se podle toho měli decentně chovat. A ne lidem říkat, že se nemají stydět!

Petr

Minulý týden jsem byl na sonografickém vyšetření, aby se u mne vyloučila varikokela. Vyšetření trvalo asi 15 minut. I když jsem měl zpočátku trému,vyšetření šourku bylo bezbolestné a paní doktorka i sestřička byly příjemné a myslím si, že není namístě se stydět. Je to podobné, jako když je pacientka na gynekologii nebo pacient na urologii. Tam také není důvod se stydět. Zdravotníci se chovají vždy decentně.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce