Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co víme o celiakii

( | přečteno: 19191x )

Celiakie je onemocnění, při kterém v kvůli chronické zánětlivé reakci na lepek, dochází k zánětu střeva.

shutterstock.com

Celiakie je onemocnění, při kterém v důsledku chronické zánětlivé reakce na lepek, neboli gluten, dochází v tenkém střevě k destrukci střevních klku s následným nedostatečným vstřebáváním živin.

Müsli, těstoviny, celozrnné pečivo, doporučované odborníky na zdravou výživu, ale i dortíky, sušenky nebo croissanty, to vše je pro celitikům zapovězeno. Může za to záhadná látka, která dělá těsto hedvábně přilnavé a mírně lepivé. Nazývá se lepek. U lidí s dědičnou dispozicí vyvolává lepek onemocnění známe jako celiakie neboli celiakální sprue.

Co je to ten záhadný lepek?

Lepek je souhrnný název pro kratší bílkovinné štěpy obsažené v obilninách. Pro zjednodušení se někdy hovoří jen o pšenici, kde je jeho název gliadin. Pravdou ale je, že tyto nebezpečné bílkoviny se nacházejí i v žitě (secalin), ječmenu (hordein) a ovsu (avenin).

V žaludku a tenkém střevě dochází k trávení přijaté potravy, ale lepek je k účinkům trávících enzymů absolutně lhostejný a nenechá se rozložit. Boj imunitního systému těla vůči lepku je nejenom neúčinný, ale i sebezničující. Na sliznici tenkého střeva vzniká destruktivní zánět, který postupně likviduje klky, struktury, přes které dochází ve střevě ke vstřebávání důležitých živin do krevního oběhu. Nevstřebané živiny odcházejí stolicí, tělo začíná strádat a celiakie propuká.

Dnes už je známo, že dětská nemoc celiakie dětskou nemocí vůbec není. Také víme, že včasné podávání obilovin malým dětem sice může být při rozvoji celiakie nápomocné, ale bez dědičné predispozice nemoc nevzniká. K propuknutí choroby jsou tedy nutné oba faktory. Jak lepek, tak genetická změna . U dospělých se na přecitlivělost na lepek nemyslí a všechny potíže se svalují na stres, psychické potíže nebo funkční poruchy zažívacího traktu. Vůbec není překvapivé, že na jednoho diagnostikovaného celiatika připadá kolem 140 nediagnostikovaných!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
1748

Zajímalo by mě, jak se tato nemoc u člověka projevuje, a jak se diagnostikuje, děkuji

J.Kazatel

Vypadá to tak, že se vlastně organismus vrací zpět k původní funkci. mluvím o tom právě proto, že pokud vím, nikde v přírodě není tvora, který by pil celoživotně mléko. Mimo člověka a když vezmeme v potaz také kočky, nepije žádný tvor mléko stabilně. V pozdější době, kdy dospívá každé mládě, přestává s touto výživou a pije nadále jen vodu. Podle posledních výzkumů je to určitá forma degenerace organismu, který začal před dlouhou dobou. Domnívám se, že i celiakie je podobného rázu.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 1.část

Potravinářská legislativa má dva hlavní úkoly. Je to jednak ochrana spotřebitele před zdravotními riziky, jednak ochrana spotřebitele před ekonomickou újmou, která může být spojena se spotřebou potravin. Je zajímavé, že oba požadavky v sobě zahrnují i kódy "čísel E"...

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce