Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Crohnova nemoc u dětí

(prof. MUDr. Zdeněk Doležel CSc. | přečteno: 31771x )

Mám devítiletého syna, u kterého byla před dvěma lety diagnostikována Crohnova nemoc, a stále sháním nové informace o vývoji a možnostech léčby této nemoci. Jana

Crohnova nemoc (CN) je onemocnění, jehož příčina není doposud známa. Obviňována je celá řada faktorů: nedostatečně upravená strava, některé "bacily" apod. Nejčastěji se přikláníme k představě, že CN je chorobou vznikající na určitém imunitním podkladě a je tedy výsledkem jakéhosi souboje mezi možnými vyvolávajícími příčinami a obrannými mechanismy organismu. Organismus v tomto souboji "prohrává" a výsledkem je CN.

Onemocnění v dětské populací přibývá. Jde o dlouhodobé, chronické onemocnění zažívacího traktu, které někdy probíhá klidněji, jindy nemocní trpí častými výkyvy průběhu (období určitého uzdravení a období zhoršení). V období zhoršení jsou převládajícími příznakyúnava, nechutenství, mírně nebo více zvýšená tělesná teplota, bolesti břicha, průjmy, ve stolici možná příměs krve. U některých nemocných se mohou vyskytovat i změny na kůži, zejména v oblasti dolních končetin.

Tím, že CN nemá doposud jasnou příčinu, je obtížná její léčba. Základním smyslem je ovlivnit výše popsaný "imunologický souboj". Používá se k tomu celá řada léků. V jednotlivostech je nutno dbát rad ošetřujícího lékaře. Zcela otevřeně je nutno prohlásit, že nemocní s CN mají poněkud větší riziko vzniku nádorového onemocnění zažívacího traktu.

Neznamená to však, aby nemocný a jeho okolí propadali naprosté beznaději a depresi. Vše v tomto směru tzv. stoprocentně neplatí, tedy i nádorové onemocnění se nemusí vůbec objevit. Z hlediska léčby CN bych doporučoval, aby Vaše dítě bylo delší dobu sledováno u odborného lékaře-pediatra (gastroenterologa), který má s tímto a jemu podobným onemocněním dostatek zkušeností. Toto moje doporučení je významné zejména pro odpovídající léčbu CN, vč. změn léků apod.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana

Cetla jsem velmi zajimave stranky, snad pomuzou: www.aloeveragel.estranky.cz

Jana Stankova

Naše nově vzniklé obč. sdružení CROKUS se bude zabývat pomocí těmto dětem. Můžete se stát naším členem a získávat informace i pomoc pro špičkovou léčbu Vašeho dítěte. V každém případě Vám rádi poradíme, kam se obrátit. Kontaktujte nás prosím zatím telefonicky nna číslo 775 256 373. Volat nejlépe odpoledne nebo večer. J.S.

Laďka

Bylo by to bezvadné,už se těším na www stránky tohoto sdružení,můj syn má CN,víme to teprve týden.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Crohnova choroba

Ke vzniku této poruchy přispívají i některé vrozené předpoklady až 20 % z těch, kteří se s Crohnovou chorobou léčí, má mezi svými příbuznými dalšího nemocného s touto chorobou.

Kolonoskopie

Při kolonoskopii lékař prohlédne dolní část trávicí trubice, v případě potřeby bezbolestně odebere vzorky. Není to moc příjemné vyšetření, ale díky zklidňující injekci nebolí a pohled dovnitř podá neocenitelné svědectví.

Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Stopy krve na toaletním papíru by vás měly nasměrovat do ordinace vašeho lékaře. Nejčastěji se bude jednat o hemoroidy. Krev ve stolici je ale příznakem i mnoha dalších onemocnění, často velmi vážných, jako jsou rakovina tlustého střeva, Crohnova choroba nebo žaludeční a dvanáctníkové vředy.

Crohnova nemoc u dětí

Mám devítiletého syna, u kterého byla před dvěma lety diagnostikována Crohnova nemoc, a stále sháním nové informace o vývoji a možnostech léčby této nemoci. Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce