Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Čtením bulváru za zachování duševní rovnováhy

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 8714x )

Ve třetí třídě můj spolužák odpověděl na otázku paní učitelky: "Jak můžeme rozdělit lidi kolem sebe?", takto: "Lidé mohou být různé a jiné." To jsme zrovna probírali protiklady a paní učitelka zřejmě čekala odpověď v tom smyslu, že lidé mohou být hodní a zlí, bohatí nebo chudí, případně...

Ve třetí třídě můj spolužák odpověděl na otázku paní učitelky: "Jak můžeme rozdělit lidi kolem sebe?", takto: ,,Lidé mohou být různé a jiné." To jsme zrovna probírali protiklady a paní učitelka zřejmě čekala odpověď v tom smyslu, že lidé mohou být hodní a zlí, bohatí nebo chudí, případně veselí nebo smutní.

Stejně tak "různé a jiné" mohou být i ženy, které pečují o své děti doma. Spokojené a nespokojené. Spokojené matky většinou nepřemýšlejí o tom, že uklízení, vaření, mytí nádobí, krmení, přebalování, oblékání, svlékání, koupání a uspávání dětí je k ničemu, zajím co profese je zajímavá, smysluplná a důležitá. Navíc, jak lze hodnotit kvantitu a kvalitu úklidu, když na jedné straně uklízíte a na druhé vám dítě vystěhuje všechny šuplíky, jak hodnotit vaření, když se všechno nakonec stejně sní, umyté nádobí se zase ušpiní, tak jako vyprané a vyžehlené prádlo, přebalené dítě se pokaká do čisté pleny a čím obtížněji usne, tím snadněji se probudí při sebemenším šramotu.

Myslím, že duševní zdraví ženy na mateřské není ohroženo jen nekonečností domácích prací. Ruku v ruce jde nedostatek času na sebe, ať se již týká unaveného těla či duše, mnohdy i nedostatek peněz na něco, co by nám udělalo radost. Sama jsem tím prošla a zmítala se v pocitech zoufalství a výčitek. Recept, jak z toho ven, nemám. Jedno ale vím jistě. Nepřitěžujte si četbou nevhodných časopisů! Pokud nechcete upadat do ještě větších depresí, zásadně si NEKUPUJTE:

a) časopisy pro hospodyňky

Při pohledu na perfektně uklizené interiéry, vyšívané ubrusy, prostírání olemovaná paličkovanou krajkou, na vázy s nádherně vázanými květinami, háčkované záclony, koberce tkané na domácím stavu, života plné pokojové květiny bez jediného žlutého lístečku, na děti v šatech s aplikací šitých podle přiloženého střihu a na muže v ručně pletených svetrech, vás ihned napadne, že poslední květiny, které jste dostala , byla svatební kytice, že ubrus na stůl zřejmě nebudete moci dát nikdy a že béžové potahy v kombinaci s ratanem je přesně to, co se vám líbí, ale bohužel takovou pohovku nelze prát obden v automatické pračce. Kapitolou sama pro sebe jsou recepty. Nad barevnými fotografiemi se sbíhají chutě, ale i tíživé myšlenky na přebytečná kila nabraná po porodu. Těstoviny s brokolicí a jarní salát by manžel pravděpodobně nejedl a ostatní předpisy jsou na přípravu a suroviny tak složité, že by jídlo bylo možné realizovat jen v tom případě, že by si tchyně vzala všechny děti k sobě nejméně na den.

b) časopisy pro maminky

V nich zjistíte, co všechno děláte špatně, jak nezdravě vaše dítě jí, co všechno mu hrozí, pokud nezměníte své výchovné metody nebo nepořídíte sourozence. Na rozdíl od známé herečky, která zvládá dítě, domácnost i úspěšného manžela a k tomu natáčení nového filmu, čtyři divadelní role a ještě moderování divácky úspěšného pořadu. Časopisy pro maminky si někdy protiřečí, takže pokud si jich kupujete několik současně, pravděpodobně se opravdu zblázníte.

c) časopisy pro úspěšné ženy

Pokud se dopustíte té hlouposti, že se necháte zlákat fotografií známé modelky nebo zpěvačky na titulní stránce a malým dárkem uvnitř, není vám pomoci. Přijdete na to, jak nemožně vypadáte, jak nemožně se oblékáte, jaké máte nemožné doplňky, nemožně málo peněz, nemožného manžela a nemožné děti. Zatím co kolem vás jsou všichni in, vy, žena-matka, jste out a můžete si za to sama.

Naopak KUPUJTE všechny dětské časopisy. Nedotýkají se vašich zjitřených citů a budete mít pocit, že jste udělala něco výjimečného také pro dítě. Pomoci vám mohou časopisy všímající si skutečnosti, že jsou také vdané ženy, kterým může být i přes třicet. Pokud přeskočíte stránky s radami, ve kterém z butiků se obléknete za pouhých 50 000 Kč, najdete v nich výpovědi stárnoucích top modelek, příběhy žen, které prožily stejnou krizi jako vy a už jsou v pohodě, redakce vám poradí několik triků, jak zvýšit své sebevědomí, změnit image, zaměstnání, přesvědčí vás, abyste znovu začala používat líčidla a oblékat plavky.

Čtěte bulvár. Pouze v něm máte šanci se dozvědět, že i známé celebrity se rozcházejí, tloustnou, nevhodně se oblékají, mají problémy a dospívajícími dětmi a navštěvují psychiatra. Prostě přesně to, co potřebujete, abyste si zachovala duševní rovnováhu.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce