Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cukrovka je onemocnění z blahobytu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9812x )

14.listopad je Světovým dnem diabetu. V ČR do roku 2025 onemocní diabetem mellitem 20 procent populace. Vyplývá to ze současného vývoje zdraví obyvatel. Tomuto onemocnění se však dá předcházet, neboť na jeho vzniku se kromě genetické predispozice podílí obezita, nedostatek fyzické aktivity a stres.

shutterstock.com

V souvislosti s narůstajícím počtem případů diabetus mellitus se hovoří o celosvětové pandemii. Za uplynulých 28 let se totiž počet nemocných zdesetinásobil. V roce 1985 cukrovkou onemocnělo 30 milionů lidí. V současnosti to je 285 milionů. Na rozšíření cukrovky se přitom podílí především civilizační nemoci, jako je obezita.

„Cukrovka je onemocnění z blahobytu, jak dokládá skutečnost, že všechny rychle se rozvíjející země jako například Spojené arabské emiráty, Katar, Bahrain, Kuvajt mají v populaci vysoký podíl cukrovkářů,“ uvedla Marie Nejedlá ze Státního zdravotního ústavu. „Naopak historicky největší pokles diabetu byl zaznamenán v ČR v době potravinových lístků.“

O diabetu

Diabetes mellitus, český název úplavice cukrová, je onemocnění látkové výměny. Při diabetu kromě nedostatečné přeměny cukrů v organismu dochází k poruše zpracování tuků, bílkovin, minerálních látek a vody. Diabetes je spojen s rizikem vzniku akutních a pozdních komplikací, které představují pro nemocného výraznouzdravotní zátěž. Těmto rizikům však lze předcházet při správné léčbě a dodržování zásad zdravého životníhostylu.

Diabetes představuje v 21. století vážnou chronickou, nevyléčitelnou nemoc. V současnosti patří mezi nejčastější neinfekční nemoci v celosvětových statistikách. Dlouhodobý a prudký nárůst pacientů po celém světě je způsoben životním stylem, ve kterém převládají potraviny bohaté na sacharidy a tuky a nedostatek aktivníhopohybu.

V České republice bylo v roce 2012 evidováno více než 841 tisíc osob s diabetem, z nichž celkem 241 tisíc bylo již postiženo některou z komplikací diabetu. Mezi chronické komplikace diabetu řadíme chronické onemocnění ledvin - nefropatii, poškození zraku - retinopatii, poruchy nervů - neuropatii, postižení tkání nohy, tzv. syndrom diabetické nohy.

Podle předních odborníků na léčbu diabetu je proto naprosto nezbytné zaměřit se na prevenci obezity a účinnou léčbu cukrovky, neboť průměrné roční náklady na léčbu diabetika činí 25 858 Kč. Vzhledem k rostoucímu počtu nemocných tak hrozí, že na léčbu nemocných nebudou peníze. To konstatoval i Evropský parlament. Ekonomickou zátěž pro státní rozpočet přitom nepředstavují jen samotné náklady na léčbu, ale také ekonomické ztráty vznikající v důsledku pracovní neschopnosti, sociálních výdajů a ztráty ze sníženého odvodu daně.

Stačilo by přitom málo: 30 minut tělesné aktivity denně a snížení hmotnosti o 10 procent znamená snížit riziko výskytu onemocnění diabetu o 58 procent.

Světový den diabetu byl stanoven na 14. listopad, protože právě v tento den se připomíná výročí narození objevitele inzulínu, kanadského lékaře Fredericka Granta Bantinga.

Občanské  sdružení  DIAstyl  se rozhodlo  oslovit  diabetiky  a motivovat je k větší péči o vlastní zdraví a zdravý životní styl. K příležitosti Světového dne  diabetu natočilo  diabetickou  hymnu, jejímž cílem je  vyburcovat  nejen  diabetiky,  ale  i  celou  populaci  k zvýšené pozornosti  o  své  zdraví  a  snaze  dodržovat  zdravý  životní  styl. 

Diabetická hymna „La Révolution” ­ od pacientů pacientům zde.

hymna

Přečtěte si také

Myslete na své zdraví!

Poruchami příjmu potravy trpí i obézní

Malý diabetik se ve škole nemusí bát tělocviku ani oběda

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce