Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cukrovka nemusí znamenat doživotní "sladkostní celibát"

( Renata Vyšínová | přečteno: 43282x )

Sedíte právě s kamarádkou u kafíčka, nebo nad nad mísou babiččina štrúdlu a tak byste si dali… Jste ale diabetik, takže vytáhnete z tašky raději dia sušenku a přeperete chutě. Jestli tohle berete jako nutnou daň své nemoci, máme pro vás skvělou zprávu. Pochvalte babičce štrúdl a dejte si kousek – nezáviďte kamarádce punčák a objednejte si taky… To, že diabetik musí dodržovat "sladkostní celibát", totiž už neplatí! Přesvědčili jsme se o tom na akci "Vaření pro diabetiky", které v Pražském kulinářském institutu připravil web www.zivotsdiabetem.cz.

Video
Ordinace.cz

Pražský kulinářský institut je znám jako místo, kde se dobře jí, kde se vaří to nejlepší… Je to tedy správné místo pro diabetickou stravu? "Nepředstavujte si, že diabetici musí mít na talíři nutně jídlo nemastné, neslané, nedobré. Není nutné, aby si nějak extra odpírali," říká Naďa Slavíková, edukační sestra ze soukromé diabetologické ordinace z Klášterce nad Ohří. Kulisou jejího povídání je vůně, linoucí se z trouby, kde se právě dopéká kuře na balzamikovém octu a medu. Med a diabetici – tady nemůže být něco v pořádku, řeknete si možná!

"Nenutíme už diabetiky držet přísnou dietu," říká edukační sestra z www.zivotsdiabetem.cz Naďa Slavíková. "Psychika hraje při léčení jakékoli nemoci významnou roli, takže je horší, pokud neustále žijete s pocitem, že něco nesmíte, než pokud si dáte, ale budete vědět , co za to…," vysvětluje dále. A týká se to i diabetiků druhého typu, kteří by měli ve valné většině zhubnout.

"Co za to" znamená, že musíte své tělo velmi dobře poznat a přizpůsobit mu nový životní styl. Musíte zjistit, jak které vaše oblíbené jídlo zvedne hladinu cukru v krvi a naučit se své hříchy v jídle napravit dostatečným pohybem. "Proč se trápit, že jako diabetik nemůžete sníst kousek své oblíbené čokolády? Dejte si – sice ne celou tabulku, ale jen dva čtverečky, ale dejte. Jen potom nemůžete ulehnout k televizi do křesla, ale měli byste pamatovat na to, abyste ji "spálili", tedy kompenzovali pohybem. "Stačí párkrát vyběhnout schody, abyste se zadýchali tak, že nemůžete ani promluvit. Ale pozor, neradím vám se uhnat, jen rozproudit krev, rozpohybovat srdce – a samozřejmě mluvím k těm, kteří si to mohou dovolit, kterým to zdravotní stav dovolí! Nebojím se nabídnout diabetikům i dnešní kuřátko na medu, pokud vědí, že stačí malá porce jídla a větší porce pohybu," směje se Naďa Slavíková pochybnostem přítomných novinářů.

"Diabetik by měl požádat svého lékaře o glukometr a dát si asi týden na to, aby si měřil hodnoty cukru před jídlem a po jídle. Před pohybovou aktivitou a po ní… Měl by se naučil jíst ve chvíli, kdy se hodnoty vrátí do těch přijatelných, a ne podle toho, co mu říkají nějaké tabulky. Velmi jednoduše řečeno – v rozmezí 4 až 6 hodin. Pokud máte hlad dřív a není to tím, že zrovna jedete túru na kole nebo pracujete velmi fyzicky náročně, hlad zajezte třeba mrkví nebo kouskem jiné zeleniny. Doporučuji také se pořádně napít, to také hlad potlačí. Naučte se nikoli držet dietu, ale přemýšlet o tom, kolik toho sníte a jestli se dost hýbete, pak bude váš krevní cukr v pořádku - alespoň tak nám to ukazují glukometry našich pacientů," zakončila Naďa Slavíková.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
student
1x

Vážně to je takhle benevolentní? Mám cukrovku deset let a můj lékař mi pořád doporučuje, abych byl na sebe velmi přísný. Napište mi někdo své zkušenosti, byl bych moc rád, kdybych se nemusel tak hlídat. A kde berete papírky do glukometru - stojí docela dost, abych si měřil glykemii čtyřikrát denně!

Věra
1x

Dobrý večer, mám cukrovku 1. typu už 30 let. Podle mého názoru a zkušeností je dobré zvyknout si na pravidelnost - stejné množství jídla přibližně ve stejnou dobu, Ale člověk není robot, důležitá je vlastní zkušenost a naučit se myslet na to, že je třeba vyrovnávat "příjmy a výdeje" - pokud mám zvýšený pohyb, je potřeba se dojíst, ba si i zamlsat. Než DIA čokoládu, také si raději dám pár čtverečků normální, vyhovuje mi hořká s vysokým obsahem kakaa (obvykle ani nemá tolik sacharidů co ty tzv. DIA). Své zkušenosti jsem blíže popsala na webových stránkách o svém životě s cukrovkou, co se týká jídla tak konkrétně na http://sweet-about-me.webnode.cz/co-jist/. Ad proužky: Dělám si zkoušky glukometrem ráno a večer, někdy navíc když se necítím dobře + občas "velký profil" - 6x denně (před DIA kontrolou). Od VZP mám hrazeno 8 balení po 50 ks, nejméně 2 balení ročně si dokupuji. Je to drahé, ale stojí mi to za to. Přes všechnu snahu o pravidelnost glykemie občas skáče. Zvykla jsem si zjistit, s čím ráno "startuji" a s čím jdu spát... A když to není dobré, doladím rychlým inzulínem nebo čokoládou. :-)

Pavla

Myslím si, že občas si zahřešit je důležité. Já osobně mám diabetes 2.typu. Snažím se žít tak,jak diabetik má,ale co si budem povídat, občas si zahřeším. Ale mám výborného pomocníka-Vitalbren,vyživový doplňěk,jenž upravuje hladinu glukozy,dále snižuje cholesterol a další pozitiva....Jsem názoru, že s ním je můj život fakt bezva.Mrkněte na stránky vitalbren.eu


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce