Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cvičení v těhotenství: ano

( Hana Slívová | přečteno: 15485x )

Pro zdraví svého nenarozeného potomka maminky udělají téměř cokoliv.

Pro zdraví svého nenarozeného potomka maminky udělají téměř cokoliv. Vzdají se cigaret, omezí oblíbené víno, začnou jíst maso... Na sport v těhotenství se ale mnohdy dívají až příliš skepticky. Co když se dítěti něco stane?

Umírněné sportování v těhotenství je však podle lékařů zcela v pořádku. I když, samozřejmě, kdo v životě nesportoval, nezačne zřejmě ani v těhotenství. Platí ale, že pohyb má na organismus těhotné ženy i její plod spíše pozitivní vliv.

„Trénováním těla ženy zabraňují odbourávání svalové hmoty a předcházejí bolestem zad a trombóze, která se v těhotenství může vyskytnout. Důležitý je také vliv vyplavených endorfinů, které napomáhají slabšími vnímání bolesti v průběhu těhotenství, “ říká Thorsetn Fischer, vedoucí lékař ženské kliniky na Technické univerzitě v Mnichově. Tento lékař se zabývá sportem u těhotných žen a v současné době vede studii, která má vliv sportu na organismus těhotné více objasnit.

Vlivem sportování jako takového na těhotenství se ještě žádná studie konkrétně nezaobírala. „Divili jsme se, jak málo poznatků ke na toto téma k dispozic,“ říká. On sám od roku 2003 zkoumá efekt jízdy na kole, joggingu a jízdy na koni na těhotné ženy, přičemž objektem zájmu jsou zdravé ženy v 6. až 8. měsíci těhotenství. Ty doktor Fischer nechává půl hodiny v kuse běhat na pásu, pohybovat nohama na ergometru nebo jezdit na koni. „Během jízdy na kole a joggingu provázejí ženy porodní bolesti, ale to není na závadu. Také umírněná jízda na koni v kroku, cvalu a klusu nemá na dělohu žádný negativní vliv,“ říká.

Jak však upozorňuje gynekolog doc. MUDr. Pavel Calda, těhotenství je individuální záležitost a ne každá žena tak může provozovat všechny sporty, které ji napadnou. Jinými slovy, i tady platí: všeho s mírou. „Těhotným obecně radím, aby pokračoval y v těch aktivitách, na které jsou zvyklé. Ty, které nikdy necvičily, asi ani v těhotenství nezačnou. A když, doporučuji jen velmi zlehka,“ říká. Jízda na kole či na lyžích je podle něj jen otázkou zkušenosti v tom či onom sportu a tedy otázkou rizik. „Při lyžování, stejně jako při jízdě na kole, hrozí ošklivé pády, odloučení placenty, které může být nebezpečné jak pro ženu, tak pro plod,“ dodává doc. Calda.

Plavání a chůze jsou nejlepší
Mezi sportovní aktivity, které lékaři obecně ženám doporučují, patří chůze, plavání a speciální cvičení. Ta mají za úkol například posílit mezilopatkové svalstvo, předejít vzniku křečových žil nebo naučit nastávající maminku správně dýchat. Cvičení ve formě břišních tanců, gravidjógy nebo takzvaného těhobiku nabízí speciální kluby po celé republice. Ve většině případů je však třeba předem se do kurzů objednat. Ženy by si s sebou měly přinést i potvrzení od lékaře, který ke cvičení svolí.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce