Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cvičením proti premenstruačním potížím

( Renata Vyšínová | přečteno: 13134x )

Slíbili jsme, že kromě hormonální terapie nabídneme i jinou pomoc při premenstruačních potížích. Pro ty z vás, které si rády zacvičí, nabízí řešení i jóga. S její pomocí uvolníte a posílíte svaly pánevního dna, což přinese kýženou úlevu. Barbora Režná, cvičitelka systému Jóga v denním životě na fotografiích předvede, jak správně postupovat.

shutterstock.com

Márdžárí - kočka

Provedení: Posaďte se do vadžra ásany (sed na patách), ruce spočívají na stehnech, trup je vzpřímený a uvolněný. S nádechem předpažte dlaněmi dolů a s rovnými zády přejděte do kleku. S výdechem přejděte zvolna do vzporu klečmo tak, aby paže a nohy svíraly s podložkou pravý úhel, vyhrbte páteř a udělejte "kočičí hřbet". Zároveň skloňte hlavu, pohled směřuje k pupku. S nádechem prohněte páteř, hlava se zvedá do záklonu, břišní svaly jsou uvolněné. Pohled směřuje co nejvíce vzhůru, tím se protahuje přední strana hrudníku. Proveďte stejné pohyby ještě 3x v rytmu dechu. S nádechem přejděte do kleku a předpažte. S výdechem zaujměte výchozí polohu.

Počet opakování: 3

Dýchání: v souladu s pohybem.

Účinky: Cvičení uvolňuje svaly podél páteře, páteř se stává ohebnější a pružnější. Podporuje zažívání, zmírňuje premenstruační a menstruační potíže. Je vhodné k nácviku hlubokého břišního dechu a dechu do oblasti zad.

Utthána ásana - podřep a vztyk s vybočenými koleny

Provedení: Postavte se do stoje rozkročného a propleťte si prsty před tělem. Zhluboka se nadechněte. S výdechem pokrčte kolena a přejděte do podřepu s koleny vybočenými do stran. Trup zůstává vzpřímený. S nádechem se s rovnými zády vraťte do stoje rozkročného.

Cvičení se provádí ve třech etapách až do dřepu: při prvním pokrčení kolen dosáhnou ruce asi do výše stehen, při druhém do oblasti kolen a při třetím pokrčení k lýtkům. Trup přitom zůstává stále vzpřímený. Po třetím provedení cviku se uvolněte v ánanda ásaně - v lehu na zádech.

Účinky: Cvičení je zvlášť vhodné v těhotenství neboť ulehčuje porod. Působí také příznivě při nepravidelné menstruaci nebo premenstruačních či menstruačních potížích. Protahuje a zpevňuje svalstvo nohou a pánevního dna a reguluje dýchání. Při pokrčování mají být kolena vytočena neustále do stran, ve stejném směru jako špičky chodidel. Při potížích v kolenních kloubech se cvičí jen první stupeň.

komerční sděleníZitenax_active_banner_350x250.jpg

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Sport a cvičení
Partner rubriky Sport a cvičení

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Fyzická aktivita a hubnutí

Pro většinu dietařů je hlavním nástrojem pro redukci hmotnosti omezení přijímaných kalorií. Tomuto tématu jsme se věnovali v našem předešlém příspěvku. Pro zdravou redukci tělesné hmotnosti je však nutno přidat rovněž fyzickou aktivitu. Této složce redukční diety je bohužel věnována malá pozornost, a ve většině případů je považována za pouhý doplněk dietního programu.

Zdravá výživa a sport

Rekreační sportovci a vůbec všichni aktivně žijící lidé by měli ve svém stravování dodržovat určitá pravidla. Dát si před návštěvou posilovny několik knedlíků se smetanovou omáčkou není právě to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat...

Pravidla bezpečné cyklistiky

Nos vždy helmu. Helma ochrání před poraněním hlavy, které je nejčastější příčinou smrti nebo těžkého poranění při nehodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce