Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cytologické vyšetření

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 42454x )

Cytologické vyšetření je mikroskopické vyšetření stěru buněk zevní a vnitřní části děložního hrdla. Představuje spolu s kolposkopií a gynekologickým vyšetřením základ gynekologické prevence. Cytologie je metoda gynekologického vyšetření, která dokáže odhalit rakovinu děložního hrdla. Právě karcinom děložního hrdla patří mezi dva nejčastější typy rakoviny, které každoročně připraví o život spoustu ženy.

shutterstock.com

Cílem cytologického vyšetření je odhalit nepravidelnosti buněk, ve smyslu přednádorové či nádorové přeměny. Díky cytologickému vyšetření můžeme předejít velkým zdravotním problémům – karcinomu děložního hrdla, které je jedním z nejčastějších druhů rakoviny u žen. Cytologické vyšetření se provádí zároveň s kolposkopií a obě by měly být nedílnou součástí každé preventivní gynekologické prohlídky dívek, žen a budoucích maminek. Řadí se mezi základní vyšetření, která jsou součástí vstupní těhotenské prohlídky. Pokud se na první změny přijde včas, pak malý zákrok na děložním hrdle ženě zachrání život a v drtivé většině případů nijak neovlivňuje ani případné otěhotnění a donošení dítěte.

Čtěte také: Kolposkopie

Jak se cytologické vyšetření provádí?

Cytologické vyšetření se provádí stěrem ze zevní části děložního čípku a z vnitřního kanálu děložního hrdla jemným odběrovým kartáčkem. Odebraný vzorek se aplikuje na sklo a je zafixován, aby nedošlo k jeho přeměnám. Sklo je označeno identifikátorem pacientky a odesláno na testování do specializované laboratoře. Výsledky jsou k dispozici obvykle do 14 dní od prohlídky.

Odběry trvají několik sekund a jsou bezbolestné.

Před cytologickým vyšetřením je třeba dodržet několik zásad:

  • 5 dní před kontrolou neprovádějte výplachy pochvy ani nepoužívejte vaginální čípky
  • 48 hodin před kontrolou se vyhněte nechráněnému pohlavnímu styku
  • stěr by měl být proveden nejdříve 5 dní po menstruaci.

Nedodržení těchto pravidel může zkreslit výsledek.

Pokud je nález normální, tak se vyšetření provádí jednou za rok. Pokud výsledek vykazuje určité změny nebo je potvrzena přítomnost papilomavirů, lékař bude váš zdravotní stav nadále řešit a bude vás sledovat v intervalu čtvrt až půl roku, případně vás pošle ke specialistovi.

Čtěte také: Co se děje v těle, když se infikuje HPV virem?

Klasické cytologické vyšetření tzv. na „sklíčko“ je 1x ročně plně hrazeno ze zdravotního pojištění.

Cytologie LBC

Pacientky si kromě tohoto vyšetření mají možnost vyžádat vyhodnocení cytologie v dnešní době nejmodernější metodou tzv. „Liquid Based Cytology“, která slouží k detekci rakovinných a prerakovinových buněk z děložního čípku. Při této metodě počítač najde všechny rakovinové buňky, takže přesnost odečtu u dobré laboratoře používající tuto metodu přesahuje 90 %. Nádobky s LBC se v laboratoři skladují 6 měsíců, takže když je třeba u pacientky provést dodatečné genetické vyšetření na průkaz HPV, je možné toto vyšetření provést z této uskladněné nádobky a pacientka nemusí chodit znova ke gynekologovi na vyšetření. Navíc je touto technikou možné dodatečně provést imunocytochemický průkaz p 16 onkogenu, který označí rakovinové buňky, což v klasickém stěru nelze.

Jak se provádí odběr?

Odběr buněk z povrchu děložního čípku provádí gynekolog stejně jako dosud, na rozdíl od běžné cytologie, kdy se buňky ručně nanášejí na sklíčko, se při metodě Liquid-Based Cytology odebrané buňky uchovají v nádobce ve speciálním konzervačním roztoku.

Vyšetření je bezbolestné, provádí se v ambulanci při běžném vyšetření. Odebraný materiál je ve speciální fixační tekutině transportovány do cytologické laboratoře, kde analýza LBC stěrů probíhá pomocí počítačové image.

Jaké jsou výhody Liquid Based Cytology?

Oproti konvenčnímu zpracování a barvení stěru (PAP test) lze z jednotlivého odběru mimo klasického cytologického vyšetření v případě potřeby provést i další vyšetření, např. přítomnost lidského papilomaviru (HPV).

Cena tohoto nadstandartního vyšetření je cca 500,- Kč a pokrývá veškeré výdaje spojené s vyšetřením (tekuté médium, odběrový materiál, transport, samotná počítačová diagnostika).

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Gynekologické vyšetření

Gynekologické vyšetření zahrnuje vyšetření zevních a vnitřních pohlavních orgánů ženy. Mezi zevní pohlavní orgány patří zevní rodidla.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Prevence proti rakovině děložního čípku

Po rakovině prsu je rakovina děložního čípku celosvětově druhým nejčastějším nádorem u žen. Každoročně na ni zemře 250 tisíc žen na celém světě. Každých 18 minut zemře v Evropě na rakovinu děložního čípku jedna žena. V ČR ročně onemocní více než 1000 žen a přibližně 400 pacientek této nemoci podlehne. Během týdne věnované prevenci rakovině děložního čípku, se dozvíte, jak je možné se proti tomuto onemocnění chránit.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce