Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Daniel: tohle je cesta k hubnutí

( Redakce | přečteno: 6851x )

Daniel je se ztrátou jedenácti kil rekordmanem projektu Hubnutí online!. Obdiv si zaslouží nejen za to, že dokázal tak zhubnout během tří měsíců, ale hlavně za to, že si novou váhu s klidem drží už víc než rok. I proto se vyplatí zjistit, jak to vlastně udělal - jak se mu podařilo, že se kila zase "nenastěhovala" zpátky.

shutterstock.com

Pokud chcete hubnout a nebo si váhu udržet, měli byste dodržovat několik zásad ve stravování. Nebudeme se teď bavit o přesném složení jídelníčku, ale tom, jak musíte uvažovat, co všechno při skládání denního příjmu potravin zohlednit. Není to až tak složité, za pár dní vám to "přejde do krve" a už si budete vědět rady!

  1. Jíst minimálně 5x denně.
  2. Snídat bychom měli 0,5-1 hodinu po probuzení a spát bychom neměli chodit hladoví. Poslední lehčí jídlo bychom měli sníst 0,5-2 hodiny před spaním (zase dle množství a složení stravy). Nejlépe nějakou zeleninu (šopský salát), ovoce s vysokým obsahem vody (citrusové plody), nízkotučné zakysané výrobky (kefír), apod.
  3. Snídaně by měla být sacharidová - nastartuje metabolismus a dodá energii. Například musli (ne pražené), ovoce, ovocné šťávy.
  4. Svačinanapříklad jablko/banán a jogurt.
  5. Oběd - já doporučuji něco jako dělenou stravu, protože trávení je pro tělo jednodušší a tolik to nezatěžuje organismus. Takže například maso (kuřecí, krůtí, rybí, hovězí) se zeleninou nebo polysacharidy (těstoviny, rýže, pečivo) se zeleninou ale bez masa. Vyvarovat se vepřového masa, je příliš tučné.
  6. Druhá svačina - předpokládám, že to je jídlo před tréninkem, takže doporučuji rychlé cukry ve formě ovoce.
  7. Večeře záleží na tom, zda se jedná o tréninkový den, nebo relaxační den. Pokud jde o den se zátěží, tak večeři viz bod 5 a 6, pokud bez tréninku, tak něco lehkého jako salát s mozzarelou apod.
  8. Pít cca 2 litry denně, při zvýšené zátěží a pocení i více, aby došlo k hydrataci organismu. Jednoduché pravidlo je "kolik jsem za trénink zhubl (resp. vypotil), tolik po tréninku doplnit."
  9. Sacharidy - důležitý a rychlý zdroj energie pro pracující svaly. Bez dostatečné zásoby sacharidů ve formě glykogenu ve svalech a játrech a jejich doplňování vhodnými potravinami a nápoji mohou být tělesné výkony podstatně sníženy. Zvláště při dlouhodobé zátěži, trénink delší než hodinu, je nutné doplňovat sacharidy (speciální nápoje nebo ovocné nápoje). Po zátěži je zásadní sníst nějaké sacharidy do 15 minut po zátěži. Může to být nějaké ovoce nebo ovocná šťáva (například banán). Tím se pomůže obnovit glykogen. Pokud časová prodleva mezi tréninkem a příjmem rychlých cukrů bude delší než 2 hodiny, tělo dokáže přijmout a řádně zužitkovat až o 50% glykogenu méně.
  10. Proteiny (bílkoviny) - podporují nárůst svalové hmoty a chrání svalovou hmotu před devastací. Po tréninku je nutné kromě sacharidů doplnit i proteiny. Například v den tréninku si před spaním dát sklenici proteinového nápoje pro regeneraci svalové hmoty, aby nedocházelo k její devastaci a svaly byly brzo připravené na další trénink. Obecně jídlo po tréninku by mělo obsahovat sacharidy i proteiny a to v poměru 4:1.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce