Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dentální hygienistka vás zbaví zubního kamene i strachu ze zubaře

( Renata Vyšínová | přečteno: 19716x )

Průměrný Čech má zatím co dělat, aby chodil pravidelně k zubaři, takže není divu, že služby dentálních hygienistek využívá jen kolem dvaceti procent populace. Co vlastně od návštěvy v její ordinaci čekat - není to jen další „trapič“, který vám bude způsobovat bolest?

shutterstock.com

V západních zemích jsou návštěvy dentálních hygienistek běžné. V České republice se jich buď zatím bojíme, nebo si říkáme, že za čištění zubů není potřeba někomu platit, že to zvládneme přece sami. Takže co nás vlastně pod rukama těchto odbornic čeká, máme se jí bát?

 „Není žádný důvod bát se. Dentální hygienistka vám ukáže, jak správně pečovat o zuby, jak je čistit, a případně vám pomůže s odstraněním plaku nebo zubního kamene. Návštěva tedy rozhodně není bolestivá,“ říká viceprezidentka Asociace dentálních hygienistek Bc. Petra Křížová.

Návštěvu dentální hygienistky vám často doporučí přímo zubní lékař. Ten totiž pozná, když máte nedostatky ve správné péči o zuby. Pokud se ptáte, proč vás nepoučí sám, pak odpovědí je nedostatek času. Návštěva u dentální hygienistky trvá asi hodinu, kterou by vám zubní lékař rozhodně dát nemohl.  „Péče zubního lékaře a dentální hygienistky by se v ideálním případě měla doplňovat. Stomatolog ošetří aktuální problém a pravidelná péče dentální hygienistky by měla pomoci těmto problémům předcházet,“ doplňuje dentální hygienistka Petra Křížová.

Jak návštěva probíhá

Co tedy od takové návštěvy očekávat? „Pokud se na návštěvu dentální hygienistky chystáte poprvé, vyčleňte si na ni alespoň hodinu času. Dentální hygienistka nejprve důkladně vyšetří stav vašeho chrupu, podrobně ho prohlédne a zkontroluje zejména přítomnost zubního plaku, zubního kamene, pohyblivost zubů a stav dásní. Poučí vás, jak vaše zuby správně čistit, kde a jak zlepšit techniku, na která místa je potřeba se soustředit a také jaké pomůcky používat,“ říká Petra Křížová.

Pak dojde na standardní odstranění plaku a zubního kamene ultrazvukem a ručními nástroji a na závěr k vyleštění zubů. Pokud bude potřeba, provede vám dentální hygienistka fluoridaci zubů, leštění výplní nebo ošetření citlivých krčků. „V případě velmi dobré hygieny může být provedeno profesionální bělení zubů,“ dodává Křížová.

Alternativní léčba: K očistě dutiny ústní můžete použít i propolis.

Kdy se k hygienistce vypravit

Ideální je si naplánovat návštěvu dentální hygienistky dvakrát za rok. Nezávisí přitom na to, zda máte akutní problémy se zuby, protože plak se na nich hromadí stále. Pokud se ho včas a kvalitně zbavíte, máte větší šanci na zdravé zuby, dásně i čelist. Nepředstavujte si ale, že tím pádem nemusíte k zubaři – jeho péči rozhodně dentální hygienistka nenahrazuje.

Proč návštěvu absolvovat

  • Čistý zub nemůže onemocnět.
  • Příčinou většiny potíží se zuby je mikrobiální plak.
  • Stav našich zubů a dásní ovlivňuje naše celkové zdraví.
  • Při osvojení správné techniky čištění zubů a vhodném výběru pomůcek nebudete chodit k zubaři s obavami a návštěvy se obejdou bez jakýchkoliv bolestivých zákroků.

Máte osobní zkušenost s dentální hygienistkou - napište nám jakou. Vaše příspěvky můžete psát do diskuse nebo na mail [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Diskuse k článku
Tamara
1x

Tak to vám chci povědět svojí zkušenost s dentální hygienistkou, kterou mi doporučila moje zubařka. Seděla jsem hodinu v křesle, paní mi poměrně bolestivě čistila zuby. Teklo spoustu krve a bylo to vůbec nepříjemné. Na moje dotazy, zda to takhle má být mi řekla, že to je normální, že její zásahy nemusí být příjemné, ale že to mám vydržet. Zcela mě to odradilo, takže napříště už jsem se neobjednala a ani o tom neuvažuju.

Libor

Při první návštěvě jsem prožil to co paní Tamara a jelikož jsem dbal jejích rad, tak další návštěva již byla brnkačka. Vřele doporučuji, kdybych to věděl a chodil dřív, tak jsem nemusel přijít o některé zuby.

miloš
1x

toto když čtu tak bych tu ošetřovatelku poslal do prdele kde to bolí tam nechod, mám levou ruku zvednu a zákrok se přeruší a řeší se proč něco bolí, když bolest ta hygienistka neumí žešit tak takové zařízení nenavštěvujte at to nedělají píše se rok 2019 mě nic nebolí a když to začne štípat zvednu ruku do bolesti prostě nejdu já si něco platím a za prachy púsobit mi bolest to ani omylem


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Lze oddálit vznik zubního kazu?

Maminka i ostatní členové rodiny, by si měli účinně čistit zuby.

Novorozenci dostávají zubní průkaz

Se zdravotním a očkovacím průkazem získávají nově narozené děti také zubní průkaz.

Trendem moderní stomatologie je zubní hygiena

Parodontóza a "špatný dech" nebolí, i zubní kaz začíná bez bolesti...

Jak vzniká zubní kaz?

Zubní kaz je v určitém smyslu infekční onemocnění. Vzniká činností bakterií, streptokoků a laktobacilů.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce