Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Deprese z milénia: skutečné riziko pro některé z nás

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 7309x )

Když se řekne slovo milénium, vybaví se mnoha lidem zcela různá představa. Od vzrušení až po úzkost. Ale pro některé lidi může mít přelom tisíciletí i dopad zdravotní -- vznik "deprese z milenia".

Mnoho znepokojujících mediálních případů ohledně Y2K -- tedy přechodu na rok 2000, je až příliš často přeceňováno, říkají psychiatři z Johns Hopkins School of Medcine. Někteří lidé začínají sebehodnotit svoji životní roli, dosažené úspěchy či neúspěchy a často si říkají " Dosáhl jsem toho čeho jsem chtěl skutečně dosáhnout? Či jak se mohu srovnat se svými ideály?"

"Lidé mohou být nešťastní ze sebe sama nebo z toho, kde nyní právě jsou na konci roku " řekl Dr. Siegel. To však zdaleka neznamená, že každý kdo má podobné pocity trpí depresí z milénia. " To skutečně nemusí být deprese z biologické podstaty -- tedy nemoc." řekl Dr. Siegel. Úzkost může být umocněna velmi dramatickou publicitou médii.

Jakýkoli stres či úzkost může přerůst v depresi. Nicméně někteří lidé pociťují stres v období vánočních prázdnin a dovolených či v obdobích, kdy se setkávají se svou rodinou a připomínají si své již zemřelé blízké. A to pak automaticky může vést ke spojení s miléniem.

Většina depresí stejně vzniká a objevuje se během roku a je charakterizována pokleslou náladou, nízkou životní energií, nízkým sebehodnocením, sebejistotou. často dochází k poruchám spánku, a ztrátě chuti k jídlu." Deprese se může objevit jako blesk z čistého nebe nebo může být spojena se stresem" řekl Dr.Siegel.

Jiná pravděpodobná příčina deprese může být spojená s určitým obdobím roku -- sezónní deprese, která se velmi často vyskytuje v zimě a je část spojena s projevy jako je : spavost, letargie, depresivní nálada, přejídání. "Rozpoznat tyto projevy bývá velmi složité." řekl Dr.Siegel a zdůraznil, že by neměly trvat déle než 4-5 dní.

Nepodléhejte panice a nesvádějte vinu na nové tisíciletí jenom proto, že máte "blbou" náladu. Jestliže, ale Vaše pocity jsou jiné než jindy v takovéto situaci, navštivte svého psychiatra, všeobecného lékaře či internistu. Tyto problémy jsou léčitelné a bylo by nerozumné se jimi dlouhodobě trápit.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce