Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 22377x )

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

shutterstock.com

Dr.Backman z Karolinska Institute, Stokholm, Švédsko a jeho kolegové studovali po tři roky skupinu lidí ze stejného prostředí ze Stokholmu stařších 75 let bez duševního onemocnění. Na začátku a na konci 3 leté periody vědci zkoumali celkovou úroveň poznávacích a vnímacích schopností lidí s pomocí obvyklé škály hodnocení. Po tří letém

zkoumání bylo v souboru 188 duševně zdravých a 34 nemocných Alzheimerovou chorobou.

Obzvláště u skupiny pacientů , u kterých se rozvinula Alzheimerova choroba , se objevovaly příznaky jako ztráta zájmu o život, myšlenky na smrt, ztráta paměti a koncentrace a ztráta životní energie.Statisticky významné byly zejména časté myšlenky na smrt a ztráta zájmu o dění okolo sebe ve srovnání se zdravou skupinou." Pozorování, že u pacientů s Alzheimerovou chorobou se častěji vyskytují motivační potíže spojené s depresí již 3 roky před jejím projevením může vyvolat domněnku o časných změnách ve struktuře mozku důležitých pro životní energii člověka.Léčení Alzheimerovy nemoci se stává výrazně úspěšnější, jestliže se s léčbou započne co nejdříve." řekl Dr. Backman. A dodal." Proto je důležité odhalit Alzheimerovu nemoc co nejdříve. A pak tedy eventuelní příznaky deprese mohou být jednou z cest, jak tohoto cíle dosáhnout".

Neurology 1999, 53, 1998-2002

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce