Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Desatero rad, jak vyhrát nad chřipkou

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 4674x )

Chřipka je jedno z nejčastějších infekčních onemocnění, na něž každoročně v ČR onemocní statisíce obyvatel. Chřipka patří také k vysoce nakažlivým virovým onemocněním. Vyskytuje se celosvětově a ročně zasáhne přibližně 10–15 % populace. Typicky probíhá v epidemiích, ke kterým většinou dochází v chladném období roku.

shutterstock.com

S chřipkou lidstvo bojuje po staletí a možná i tisíciletí. Epidemie chřipky v minulosti zabila více lidí než mnohé války – stačí si jen připomenout Španělskou chřipku, která vypukla v roce 1918 a celkem na ni zahynuly desítky milionů lidí. Medicína od těch dob sice razantně pokročila, ale ani dnes se nevyplatí chřipku podceňovat.

Rada č. 1 - Nepodceňujte příznaky a začněte s léčbou včas

Chřipka se často zaměňuje s běžným nachlazením, což vede k tomu, že ji lidé podceňují. Vzhledem k možným vážným důsledkům je však důležité nebrat její průběh na lehkou váhu.
„Začátek chřipky je obvykle náhlý, projevuje se vysokou horečkou 38–40 °C, kterou navíc často doprovází zimnice, bolesti hlavy, svalů, kloubů a v neposlední řadě i dráždivý, suchý kašel. Chřipka je na rozdíl od nachlazení také spojena s výraznou celkovou schváceností a vyčerpáním. A zatímco při správné léčbě akutní obtíže a horečka většinou ustoupí během 3–5 dnů, další příznaky během 7–10 dnů, únava a slabost mohou přetrvávat dlouho poté, někdy i v řádu týdnů,“ říká MUDr. Michal Lazák, praktický lékař z Prahy.

Čtěte také: Je to chřipka nebo jen nachlazení?

Rada č. 2 - Odložte antibiotika, nepomohou vám

Chřipku vyvolávají viry a na ně antibiotika nezabírají. Aplikace antibiotik je v takovém případě nadbytečná a nežádoucí, pokud není hrozba přidružené bakteriální infekce. Zbytečné aplikování antibiotik má za následek oslabení imunity a vznik rezistence bakterií na antibiotika. V některých případech se nasazují antivirotika. Ta jsou nejúčinnější, pokud se nasadí ihned po objevení prvních příznaků chřipky. Snižují dobu jejího trvání i její závažnost. Existují i antivirotika, která mohou kromě dospělých užívat i děti od jednoho roku. Nežádoucími účinky antivirotik, na které by vás měl lékař upozornit, mohou být nervozita, špatné soustředění, nevolnost či zvracení. Přesto ale zůstává základní terapií chřipky nadále symptomatická léčba. V případě chřipky tedy léčíme především příznaky nemoci – zmírňujeme bolesti a tlumíme horečku. K mírnění těchto příznaků chřipky je vhodné použít přípravky s obsahem paracetamolu.

Čtěte také: Nechcete brát antibiotika zbytečně?

Rada č. 3 - Dbejte na doporučené dávkování

Správné dávkování hraje důležitou roli při efektivní léčbě. Vždy se řiďte pokyny uvedenými v příbalovém letáku pro pacienty.
„Rozhodně nepřekračujte denní dávkování ani hodinové rozestupy v užívání. Ačkoliv je velká část léčiv dostupná bez předpisu, mohou mít vážné nežádoucí účinky. Ve finále se může stát, že špatná kombinace nepřiměřených dávek léků náš zdravotní stav ještě zhorší nebo může způsobit žaludeční problémy,“ varuje Petr Galle z farmaceutické společnosti Vegall Pharma, která nabízí rostlinné doplňky stravy. Na nosních sprejích může dokonce vzniknout závislost a některé z nich sliznice nepříjemně vysušují. Volte raději ty se solí a mědí či bylinné s eukalyptem. Obecně platí, že čím méně chemie, tím lépe. Při nemoci se raději spolehněte na bylinkové čaje, zázvor a přírodní preparáty s obsahem bylin, které nezatěžují žaludek a játra.

Rada č. 4 - Dopřejte si klid na lůžku a tekutiny

Spánek a odpočinek je nejlepší léčbou, ale zároveň i prevencí. Při spánku se do těla vyplavují důležité hormony, například melatonin a prolaktin, jež jsou příznivé pro tvorbu buněk imunitního systému. Denně bychom měli spát minimálně sedm hodin, protože při nedostatečném množství spánku stoupá riziko nachlazení až trojnásobně. Podle některých lékařů bychom při nemoci neměli ani sledovat televizi nebo pobývat u počítače, záření obrazovky může totiž zhoršovat bolesti hlavy i kvalitu spánku.

Kromě podání léků proti bolesti a horečce je při léčbě chřipky důležitý fyzický i duševní klid. Rozhodně nechoďte do zaměstnání či školy, nesportujte, ani nevykonávejte žádné náročnější fyzické úkony. Dále je potřeba doplňovat dostatečné množství tekutin, abyste nahradily ztráty vzniklé pocením. Odlehčete také stravu a zvyšte příjem vitaminu C,“ upozorňuje MUDr. Michal Lazák.

Zvýšit dávky vitamínů, tedy přísun ovoce a zeleniny, je v době nemoci určitě žádoucí. Nicméně nejlepší je hlídat si příjem vitamínů celoročně, v jednom týdnu dlouhodobý deficit nedoženete. Pro správně fungující imunitní systém je důležitá rovnováha mezi vitamíny a dalšími minerálními látkami, což zajistí především dostatek zeleniny a ovoce ve stravě. Jen při vzájemné souhře mnoha vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a bioaktivních rostlinných látek může naše imunita plnit svou funkci správně. Nejen vitamíny, ale také látky zvané polyfenoly působí proti volným radikálům a pomáhají posilovat imunitní systém. Najdeme je v ovoci a zelenině, ale i v rostlinných doplňcích stravy.

Čtěte také: Chřipku není radno podceňovat, ale vyležet

Rada č. 5 - Od horečky uleví i zábaly

Léčbu horečky (zejména u dětí) se doporučuje doplnit i zábaly a sprchováním. Při zábalech používejte vlažnou vodu o zhruba 25 °C, zábaly přikládejte na hrudník a břicho po dobu 10 až 15 minut a aplikujte je třikrát za 2 hodiny. Sprchování nebo spíše omývání houbou se provádí ve vodě o teplotě 29 až 32 °C. Omývejte trup a končetiny přibližně 10 až 30 minut. Dejte si však pozor – u malých dětí se sprchování nedoporučuje vůbec, u větších pak záleží na jejich toleranci. Obecně se tyto metody nesmí používat, má-li nemocný pacient mramorovanou kůži, studené končetiny a při jeho dyskomfortu.

Čtěte také: Horečkou vám tělo říká, že něco není v pořádku

Rada č. 6 - Omezte kontakt s okolím

Jste-li nemocní, měli byste omezit kontakt s okolím a vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí. Raději zůstaňte doma a nešiřte onemocnění dál. Nejrizikovější je totiž úzký kontakt s kašlajícím nemocným, tj. cca do 1 metru,“ varuje MUDr. Michal Lazák. Virus přežívá v prostředí několik dní (v závislosti na typu povrchu, teplotě a vlhkosti) a je možné se nakazit i z kontaminovaných předmětů (podání ruky, telefonní sluchátka, držadla v MHD, hračky, použité kapesníky apod.). Buďte ohleduplní. Kašlete či kýchejte do kapesníku, použité kapesníky ihned likvidujte a případně využijte i roušku přes obličej, která rovněž snižuje riziko nakažení okolí.

Rada č. 7 - Pozor na nákazu od vašich dětí

Malé děti jsou největšími přenašeči chřipky. Mezi dětmi bývá zpočátku nemocnost nejvyšší, zvláště mezi mladšími školáky. Pokud vaše dítě onemocní, myslete nejen na jeho léčbu, ale zvyšte preventivní opatření i u sebe. Nemocné děti totiž snadno infikují zejména své vlastní rodiče či prarodiče. A u dospělých pak může mít chřipka daleko vážnější důsledky. Ačkoliv je starší část populace obvykle poslední cílovou skupinou chřipky, riziko vzniku následných komplikací je u nich mnohem vyšší.

Rada č. 8 - Vyhněte se alkoholu i fastfoodu

Alkohol oslabuje nejen játra, ale i imunitní systém. Zdravotní štamprličku proto raději vynechejte. Tělo potřebuje k odbourání alkoholu hodně vitamínu B, kyseliny listové, zinku a hořčíku a vylučuje více vitamínu C, draslíku a fosfátu než normálně. Pitím alkoholu si tak ubíráte vitamíny potřebné pro boj s nemocí. Podobně je to i s fastfoodem. Imunitní buňky potřebují vitamíny a stopové prvky, které ve fastfoodu najdete jen stěží. Proto raději sáhněte po ovoci a zelenině, které vám dodají vše potřebné.

Rada č. 9 - Myslete na prevenci

Při chřipce má zásadní roli prevence. Chcete-li chřipce předcházet a snížit riziko nákazy, udělejte ve svém životě pár změn.
„Důležitá je správná životospráva, dostatečný pobyt venku, otužování, saunování, dostatek spánku a vyhýbání se stresu. Z potravin se doporučuje konzumovat česnek (přírodní antivirotikum), čerstvé citrusy, kysané zelí, salát, špenát či brokolici. V době epidemie chřipky pak zvyšte svou hygienu, myjte si často ruce, nemněte si oči a obličej a často větrejte. Pokud to jde, omezte i návštěvy kin nebo divadel a nepobývejte v zakouřených místnostech,“ nabádá MUDr. Michal Lazák.

Rada č. 10 - Zvažte očkování

Specifickou prevencí chřipky je očkování. Je pro vás vhodné zejména, jste-li starší 65 let nebo trpíte nějakým chronicky onemocněním, popř. pro ty z vás, kteří jsou ve své profesi vystaveni většímu riziku infekce (tzn. zdravotníci, učitelé, zaměstnanci pošt, supermarketů, cestovatelé). Očkování sice neposkytuje 100% ochranu před onemocněním, ale výrazně snižuje výskyt komplikací.

Čtěte také: Mýty a fakta o očkování proti chřipce

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Chřipka
Partner rubriky Chřipka

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Chřipka

Jde o virové onemocnění, které se vyznačuje náhlým začátkem, provázené horečkou schváceností, únavou, bolestmi kloubů a svalů. Stav je provázen zánětem horních cest dýchacích.

Chřipka - léky

Ucpaný nos, urputná rýma nebo naopak bolest hlavy, kloubů a strašlivá únava provázející chřipku, to jsou nepříjemnosti, které vás mohou přepadnout kdykoli. Je dobré začít s nimi bojovat co nejrychleji a mít doma po ruce některý z přípavků, který pomůže zmírnit všechny průvodní potíže.

Prevence chřipky u dětí

Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je u dospělých očkování. Jak je tomu u dětí?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce