Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dětem a těhotným zubaři nebudou dávat amalgamové plomby

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3347x )

Od 1. července budou děti do patnácti let, těhotné a kojící ženy dostávat v zubních ordinacích místo klasických amalgánových plomb bílé. Jsou vyrobeny z tzv. skloionomerního cementu.

shutterstock.com

Tímto dnem totiž začínají platit nové předpisy omezující používání rtuti, která postihuje životní prostředí i lidské zdraví. Evropský parlament je schválil již loni v březnu. Ročně zubaři udělají v Česku přes pět milionů všech typů zubních výplní, ze zdravotního pojištění se na ně ročně vydá asi 1,5 miliardy korun.

Čtěte také: Zubní kaz lze ošetřit i bez vrtačky

Takzvaný míchaný amalgám na plomby připravovali stomatologové přímo v ordinaci mimo jiné ze rtuti. Pro dospělé budou dál používat takzvaný dozovaný, neboli předem navážený a připravený amalgám. Předseda České stomatologické komory Roman Šmucler ČTK řekl, že úplný zákaz amalgámu bude nejspíš až v roce 2030.

Veřejné zdravotní pojištění počítá s tím, že jedna varianta plomby je zdarma. Nově to bude pro děti, těhotné a kojící takzvaný skloionomerní cement, ze kterého jsou plomby bílé. Zdravotní pojišťovny jim plomby z něj hradí už od začátku letošního roku. Podle některých zubařů jsou ale bílé zubní výplně méně kvalitní a bude je třeba častěji opravovat.

Čtěte také: Jak se starají o své zuby rodiče, tak se budou jejich děti starat o ty své

Podle zubařů jsou náklady na vytvoření jedné míchané amalgamové plomby asi o polovinu vyšší než částka placená za ni pojišťovnou. Za amalgamovou plombu například VZP loni platila lékařům 270 korun, letos za bílou 495 Kč. Pro letošní rok pojišťovny počítají s penězi na dražší bílé plomby navíc. U VZP, mezi jejíž klienty patří asi 60 procent obyvatel Česka, to bude asi 150 milionů korun.

Zubní lékaři dlouhodobě volají po tom, aby pojišťovny zubní výplně neproplácely, peníze mají jít spíš na prevenci. V roce 2012 to navrhl tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), tehdejší vládní koalice to ale zamítla.

Zdroj: zdravi.euro.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zubní kaz

Abychom mohli správně pochopit vznik zubního kazu a jeho příčiny, musíme si stručně vysvětlit, z jakých částí se zub skládá.

Rentgenové vyšetření (RTG)

Rentgenové vyšetření patří k základním vyšetřovacím metodám. Metoda pracuje s rentgenovým zářením, které má velkou schopnost pronikat hmotou.

Zubní vyšetření

Zubní prohlídka je vyšetření, při kterém lékař prohlídne váš chrup. Zuby jsou vývojově velmi staré útvary a jsou složené z tvrdých tkání (zubovina, sklovina a cement). Slouží k uchopení, dělení a rozmělňování potravy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce