Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Děti často sáhnou po cigaretě o prázdninách

( Pavla Skurovcová | přečteno: 12360x )

Zatímco mnoho dospělých o dovolené přestává kouřit, děti naopak o prázdninách mnohdy získají první zkušenosti s cigaretou.

Zatímco mnoho dospělých chce dovolenou využít k zanechání kouření, pro děti jsou naopak prázdniny mnohdy dobou, kdy získají první zkušenosti s cigaretou.

Malý kuřák

K první cigaretě a alkoholu se děti dostanou často o prázdninách. Dostávají se do užšího kontaktu s vrstevníky, seznamují se s novými kamarády a chtějí vyzkoušet něco nového – často jde o cigaretu. Zatímco mnoho dospělých chce dovolenou, tedy změnu v běžném životním stereotypu, využít k zanechání kouření, pro děti naopak prázdniny bývají příležitostí k prvním zkušenostem s cigaretou. Po cigaretě sahá v Česku stále více mladých lidí. Odborníci dokonce kouření nazývají nemocí mladých lidí. 90 procent kuřáků začalo ještě před 18. rokem. Typickým začátkem pro pravidelné kouření je u českých dětí věk 12 až 13 let. První vykouřená cigareta zpravidla přichází o několik let dříve.

Při porovnání procenta kuřáků mezi patnáctiletými lidmi a mezi dospělými, bylo zjištěno, že toto číslo je totožné. Kouří tedy přibližně 30 procent patnáctiletých a asi 30 procent dospělých. To odůvodňuje obavy, že člověk, který začne v tomto věku kouřit, velice pravděpodobně bude kouřit i v dospělosti. Nepříznivou skutečností je, že procento dětí, které v tomto věku pravidelně kouří je dvakrát vyšší než před šesti lety. Také počet vykouřených cigaret je dvojnásobný. Třináctiletý průměrný kuřák vykouří 14 cigaret za týden.

U mladých dívek je tento trend ještě horší. Mezi třináctiletými dívkami kouří asi devět procent pravidelně, to znamená minimálně každý týden. Mezi patnáctiletými dívkami je to již 31 procent.

Chování dětí ovlivňují do značné míry dospělí. Rodiče a vedoucí na táborech by proto před dětmi měli jen minimálně kouřit a vyvarovat se přílišného požívání alkoholických nápojů. Pokud dítě vyrůstá v nekuřácké domácnosti, má dobrý základ a statisticky vyšší pravděpodobnost, aby i ono samo v budoucnosti nebude kouřit.

Dětský organismus a tělo vyvíjejícího se mladého člověka je k látkám, které způsobují závislost, citlivější. Ve vyvíjejícím se mozku vznikají změny, kvůli kterým se mladý člověk stane dříve závislým než u dospělého.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Pasivní kouření zvyšuje riziko rakoviny děložního čípku

Doktorka Cornelia L. Trimble se svými kolegy z The Johns Hopkins School of Medicine v Baltimoru ve státu Maryland zjistila, že dokonce i pasivní kouření zvyšuje riziko vzniku nádoru děložního čípku.

Kdo se rozhodne přestat kouřit, nemusí se bát kil navíc

Hubnutí můžeme podpořit zařazením léku zvyšujícího pocit sytosti a vydanou energii.

Tabák

Většina kuřáků se domnívá, pokud si je ochotna připustit škodlivost kouření, že nikotin je z celé cigarety nejškodlivější.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce