Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Děti, nečekejte až přijde žízeň a pijte!

( Hana Slívová | přečteno: 8362x )

Nechcete, aby mělo vaše dítě problémy se soustředěním, aby jej bolela hlava a aby bylo podrážděné?

Nechcete, aby mělo vaše dítě problémy se soustředěním, aby jej bolela hlava a aby bylo podrážděné? Pak nezapomeňte sledovat, kolik vypije denně tekutin.

Děti si o pití, nenabízíte-li jim sladké kolové limonády, zpravidla neříkají tak často, jak by měly. Loknou si ve škole při obědě, vypijí pár skleniček doma k večeři, půl litru vody si dají při sportu. Přitom správný pitný režim je pro děti stejně důležitýjako zdravá výživa.

Málokdo z nás ví, že lidské tělo tvoří zhruba z pětapadesáti procent voda. U novorozenců pak toto procento šplhá až na 70, u školáků se pohybuje kolem 60. „I přesto, že dítě vodu vstřebává rychleji než dospělý, necítí žízeň tak silně, aby cíleně vyhledávalo tekutiny,“ říká pediatr MUDr. Petr Tláskal, CSc., z 1. dětské kliniky fakultní nemocnice v pražském Motole. „Díky tomu může dítě dlouhodobě trpět jejich nedostatkem ,“ dodává.

Následky tohoto deficitu pak bývají frenzied . Od únavy a ztráty koncentrace až po ukládání odpadních látek, které jsou rozpustné ve vodě, v organismu. Dlouhodobý mírný nedostatek tekutin mùže podnítit i tvorbu močových nebo žlučových kamínků.

To, kolik by mělo dítě správně vypít tekutin, záleží na mnoha okolnostech. Jednou z těch nejdůležitějších je však hmotnost dítěte „Například dítě, které váží 20 kilogramů, by mělo běžně dostat do těla asi 1 a půl litru tekutiny denně. Třicetikilové dítě potřebuje denně asi 1,7 litru a dítě vážící 45 kilogramů asi dva litry,“ dodává MUDr. Tláskal. Jinými slovy, s váhovým přírůstkem se potřeba denního příjmu tekutin dále zvyšuje. „Dospělý člověk by měl vypít asi 2,5 až tři litry tekutin denně,“ podotýká.

Dostatek pití by měly mít děti během celého dne, a to včetně snídaní a sportování . Během něho jsou totiž vedle vody z těla odplavovány i důležité minerály pro správnou funkci lidských buněk jako je sodík či draslík a hořčík.

Tato ztráta se sice neprojevuje žízní, tím spíše je ale třeba vyplavené prvky nahradit. Mezi vhodné nápoje pro děti proto patří ty, které to dokáží, tedy zejména jemně nasycené minerálky s nižším a vyváženým obsahem minerálních látek.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce