Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Děti stejně jako dospělí trpí migrénami

( Markéta Grosmanová | přečteno: 12767x )

Problémy v rodině či ve škole, to jsou dva nejčastější problémy, kvůli kterým děti bolí hlava.

shutterstock.com

Problémy v rodině či ve škole, to jsou dva nejčastější problémy, kvůli kterým děti bolí hlava. Nejčastěji se podle neurologa Petra Dočekala z pražské Všeobecné fakultní nemocnice jedná o takzvané tenzní bolesti hlavy. Jde o tupou bolest, která se jako pás šíří kolem hlavy, často i na temeni a krku. Může trvat jen půl hodiny, ale také sedm dní. Nejčastěji vzniká z nadměrného psychického napětí.

Každopádně platí: pokud dítě netrpí bolestmi hlavy často, pravidelně či bez zjevné příčiny, není třeba jít hned k lékaři a stačí na ně obvykle spánek nebo léky s obsahem paracetamolu či ibuprofenu. Vždy je třeba ale respektovat dávkování, která se přizpůsobuje váze a věku dítěte. To je uvedeno na obalu.

Když dítě bolí hlava maximálně třikrát za rok, není třeba to příliš řešit, ale v případě, že je to častější, není samoléčba volně prodejnými léky vhodná. Mnohem lepší je navštívit lékaře – v první řadě dětského. To platí také v případě, že hlavy bolí jinak nebo častěji než obvykle.

Děti mohou stejně jako jejich rodiče trpět migrénami. Sklon k tomuto typu bolestí hlavy se dokonce do značné míry dědí. Na vině je – zjednodušeně řečeno- stejně jako u dospělých přecitlivělost nervového systému. To znamená, že více než jiní lidé reagují například na různé psychické vlivy, ale třeba i na počasí, hormonální změny nebo nedostatek spánku.

Léčba migrény se soustředí jednak na léčbu akutních bolestí při migréně, a pak také na léčbu preventivní. Léky, které řeší již vzniklou migrénu se jmenují triptany. Novinkou pro preventivní léčbu migrény jsou léky, které snižují frekvenci a intenzitu záchvatů alespoň o polovinu. Léčba spočívá v každodenním užívání léků a trvá nejméně půl roku.

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Pomoc při migréně

Záchvaty migrény jsem úspěšně zvládala včasným užitím Ergofeinu, později v kombinaci s Alnagonem. Ergofein se nedodává a Alnagon je přísně dokladovaný receptem. Jakou pro mne můžete mít radu? Migrénu mívám v posledních letech velmi často (každý týden). Jitka

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce