Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dětské infekční nemoci

(MUDr. Jiří Hančil | přečteno: 666150x )

Dětské infekční nemoci jsou staré stejně jako lidstvo. Původně probíhaly trochu jinak.

shutterstock.com

Zarděnky (Rubeola)

Jaká je příčina?

Zarděnky vyvolává virus. Přenáší se vzduchem stejně jako u planých neštovic a příušnic. Nakažlivost je ještě o něco menší než u příušnic. Ale na rozdíl od všech ostatních dětských infekčních nemocí může být u zarděnek postižen plod. K nejvážnějšímu postižení plodu dochází v prvních třech měsících těhotenství.

Jestliže se u těhotné ženy prokáží zarděnky, lze z této indikace přerušit těhotenství do konce 16. týdne gravidity.

V roce 1982 bylo u nás zahájeno pravidelné očkování. Zprvu jenom žen a dívek. V posledních letech jsou ale očkovány již všechny děti. To má za následek, že se značně snížil až vymizel počet případů onemocnění u žen. Ojedinělé případy či malé epidemie se mohou vyskytnou hlavně u mužů ( nejčastěji branců).

Jaké jsou příznaky

Horečka může a nemusí být. Na kůži celého těla se postupně objeví vyrážka růžová až světle červená velikosti od dvou do čtyřech milimetrů. Nemusí být příliš výrazná. Někdy si jí ani nevšimneme.

Čeho si ale můžete lehce všimnout, je zduření mízních uzlin na krku. Ne na přední straně jako jsme zvyklí třeba u angíny. U zarděnek je to na zadní straně krku a za ušima. Často se na to přijde při česání, když hřeben naráží na bolestivé bouličky.

První pomoc

Průběh onemocnění je většinou tak lehký, že vystačíme pouze s prášky proti horečce jestliže se objeví. Vyšetření lékařem je nutné hlavně z epidemiologických důvodů s ohledem na případné těhotné ženy v okolí nemocného.

U lékaře

Lékař se zaměří především na vyšetření vyrážky a mízních uzlin na krku. V případě pochybností odebere krev na vyšetření protilátek proti zarděnkám.

Komplikace zarděnek jsou v současné době vzácné. Může se objevit porucha tvorby krevních destiček ( potom dojde k poruše srážení krve). Tato komplikace, je-li včasně léčena, má dobrou prognózu. Mimo to se vzácně může objevit zánět mozku a mozkových blan.

Jako pozdní komplikace, s odstupem i několika neděl po prodělaných zarděnkách, se mohou objevit výrazné bolesti kloubů. Trvají i několik týdnů, ale odezní i bez léčby.

Na rozdíl od toho vrozené zarděnky – to znamená onemocnění plodu během těhotenství může mít vážné až smrtící následky.

Co ovlivnit můžete, co neovlivníte

Když již zarděnky dostanete, chovejte se ohleduplně ke svému okolí a hlavně k ženám. Mluvím hlavně k mužům, neboť ti jsou potencionálně nejvíce ohroženi. Naopak pro těhotné ženy platí: Dostanete-li se do styku se zarděnkami, ohlaste to svému lékaři. V případě vyrážky doprovázené zvětšením uzlin na krku neváhejte s návštěvou lékaře.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Brno
2x

Článek je staršího data. I u nás již lze očkovat proti planým neštovicím.

Karolína
3x

Slyšela jsem že očkování proti planým neštovicím nepomůže, že když je dítě v uzavřeném kolektivu, např. ve školce, tak je stejně dostane, ale nemají takový průběh jako u neočkovaného dítěte. Co je na tom pravdy?

Drahomíra
3x

Dnes už se lze proti planým neštovicím očkovat,a stojí cca:1500.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 17. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce