Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Dětské infekční nemoci

(MUDr. Jiří Hančil | přečteno: 666381x )

Dětské infekční nemoci jsou staré stejně jako lidstvo. Původně probíhaly trochu jinak.

shutterstock.com

Časté otázky

Můj přítel prodělal příušnice se zánětem varlete. Bude moci mít děti?
Nemějte strach, určitě bude. Zánět varlat u příušnic je většinou jednostranný. Ale stejně porucha tvorby spermií by připadala v úvahu pouze v případě oboustranného, zanedbaného a neléčeného zánětu. A to ještě ne vždy. Tento případ u Vašeho přítele jistě nenastal.

Moje dítě má již po druhé spálu. Je to normální?
Není to časté, ale stát se to může. Jestliže se zahájí účinná antibiotická léčba hned na začátku onemocnění, tělo si nemusí ani stačit vytvořit protilátky. Takže je to vlastně důkaz toho, že v prvém případu spály jste Vy a Váš ošetřující lékař postupovali správně a rozhodně.

Moje dítě mělo plané neštovice. Já jsem je pokud vím neprodělala. Jak to, že jsem je nedostala?
Jestliže Vaše dítě mělo plané neštovice, potom jste Vy toto onemocnění téměř jistě již prodělala aniž o tom víte. Svým způsobem je to pro Vás příjemné zjištění.

Je mi 40 let. Pokud vím tak jsem neprodělala zarděnky ani nebyla očkovaná. Chtěla bych mít ještě dítě. Dá se zjistit, jestli jsem zarděnky měla nebo ne?
Zjistit se to dá. Požádejte svého lékaře o odběr krve na vyšetření protilátek proti zarděnkám. Jestliže budou protilátky pozitivní, pak jste zarděnky prodělala aniž o tom víte. Jestliže budou negativní, můžete se nechat očkovat před plánovaným otěhotněním.

Jsem v jiném stavu. Termín porodu mám za dva týdny. Dnes jsem se vyrazila na plané neštovice. Neublíží to malému? A potom, kde budu rodit? Můžu rodit v mojí porodnici, nebo to bude muset být někde jinde?
Vašemu děťátku to neublíží. Pokud se vyrážka objeví méně než pět dnů před porodem, stačíte si vytvořit protilátky, které dítěti předáte krví přes placentu. Jestli vůbec onemocní,bude průběh lehký. K druhé části otázky: jestliže budete rodit v termínu potom můžete být klidně na Vaší porodnici. Pro své okolí jste infekční do sedmého dne od prvního dne vyrážky.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Brno
2x

Článek je staršího data. I u nás již lze očkovat proti planým neštovicím.

Karolína
3x

Slyšela jsem že očkování proti planým neštovicím nepomůže, že když je dítě v uzavřeném kolektivu, např. ve školce, tak je stejně dostane, ale nemají takový průběh jako u neočkovaného dítěte. Co je na tom pravdy?

Drahomíra
3x

Dnes už se lze proti planým neštovicím očkovat,a stojí cca:1500.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 17. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála

Jedná se o tzv. streptokokovou anginu (původcem jsou bakterie-streptokoky). Je doprovázena exantémem (zarudnutím) a celkovými příznaky.

Instrukce pro rodiče dítěte s akutní laryngitidou.

Akutní laryngitida (zánět hrtanu) je infekční onemocnění, kdy virus vyvolává otok hlasivek a přilehlých částí dýchacích cest. Otok vyvolává následný chrapot a štěkavý kašel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce