Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dětský smích vystřídala těžká rána. Mrtvice Štěpánku zasáhla ve 4 letech

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5114x )

Hrála si s dětmi ve školce, pak se probudila na nemocničním lůžku s ochrnutou pravou částí těla. Štěpánce Rytinové z Berouna byly pouhé čtyři roky, když prodělala rozsáhlou mozkovou příhodu. Po deseti letech se stále potýká s jejími následky, na rehabilitaci jí finančním darem přispěl Nadační fond Čas je mozek.

shutterstock.com

„Z ničeho nic nám zavolali ze školky, že Štěpánka pravděpodobně dostala mrtvici a jede pro ni sanitka. Byla jsem v šoku a nechápala, co se děje,“ popisuje paní Rytinová-Hesounová, maminka Štěpánky, situaci, která jí i celé rodině nadobro převrátila život. Do školky dorazila právě ve chvíli, kdy její dceru přemisťovali do sanitky.
„Řekli mi, že paní učitelka rozpoznala u Štěpánky jeden z  příznaků mrtvice – pokleslý koutek. Díky tomu, že neváhala a okamžitě zavolala záchranáře, Štěpánce pravděpodobně zachránila život,“ říká paní Rytinová-Hesounová.

Čtěte také: Cévní mozková příhoda - rozpoznejte včas její příznaky

Štěpánka okamžitě dostala lék na ředění krve, díky čemuž se podařilo rozpustit krevní sraženinu, která jí zneprůchodnila mozkovou cévu a bránila přívodu kyslíku do části mozku. Necelé tři týdny pak ležela na neurologické jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici v Motole.
„Měla opravdu velké poškození mozku, přestala úplně mluvit i chodit a upadala do hlubokých depresí,“ vzpomíná maminka.

Odborníci ihned začali s intenzivní rehabilitací, Štěpánka ale nespolupracovala a přicházela o chuť do života. Její psychický stav se zlepšil až při kontaktu s pejskem, kterého terapeuti několikrát týdně přivedli do Motola na návštěvu. Štěpánce se díky tomu vrátila dobrá nálada a naplno se pustila do rehabilitačních cvičení – začala komunikovat s psycholožkou, procvičovala motoriku, učila se znovu mluvit.
„Společně s manželem jsme byli u dcery každý den a snažili se strávit s ní co nejvíce času. Znamenalo to, že jsme vždy počkali na to, až večer v klidu usne. V deset hodin jsme se vraceli do Berouna a brzy ráno museli zase vstávat, abychom na šestou hodinu byli v Motole, když se Štěpánka probudí. Vedle toho jsme museli zvládat pracovní povinnosti,“ popisuje náročné období paní Rytinová-Hesounová. 

Čtěte také: Rehabilitace po mrtvici: rychlost rozhodne

Na rehabilitaci v motolské nemocnici pak Štěpánka navázala dvouměsíčním léčebným pobytem v Jánských Lázních, kde mimo jiné začala jezdit na koni. „Odborníci nám doporučili, abychom prostě žili normální život. V září už tedy Štěpánka šla zase do školky,“ říká maminka. Byť se zásluhou poctivé rehabilitace, v níž pokračuje dodnes, u Štěpánky mnohé zlepšilo, stále kulhá na pravou nohu a nemůže pohybovat pravou rukou. Při vyjadřování pak někdy hledá slova, zejména vyprávění příběhů jí stále činí potíže.
Ve škole má individuální plán, musela se naučit psát levou rukou, je však houževnatá a moc se chce vyrovnat zdravým dětem,“ chválí svou dceru paní Rytinová-Hesounová a dodává: „Máme štěstí na lidi v okolí. Jsem velice vděčná lékařům a rehabilitačním pracovníkům za všechnu jejich péči, stejně tak učitelé ve škole nám hodně vycházejí vstříc a i spolužáci Štěpánce pomáhají.“   

ŠtěpánkaRehabilitační aktivity Štěpánka přijala jako své záliby.
„Baví mě jezdit na koni, na lyžích a na koloběžce. Taky plavu a zajímám se o fotografování,“ říká Štěpánka. Dnes čtrnáctiletá slečna tak navzdory osudu vede velmi aktivní život. V její snaze co nejvíce zmírnit následky těžkého onemocnění ji také podpořil Nadační fond Čas je mozek, který upozorňuje na příznaky mrtvice a učí, jak na ně správně reagovat. Od nadačního fondu Štěpánka obdržela příspěvek na další rehabilitaci v hodnotě 36 100 korun.
„Moc si toho vážíme a určitě je to pro nás motivace, abychom vytrvale rehabilitovali a všechno se nadále vyvíjelo pozitivním směrem,“ dodává i za svou dceru paní Rytinová-Hesounová.    

Čtěte také: 20 zajímavostí o mozku

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Mozková příhoda

Několikaminutové znehybnění spojené s poruchou řečijsem měl před tím,než byl zjištěn uzávěr a .basilaris.Stalo se mi to v noci ,syn mě odvezl do nemocnice a tam jsem asi po cca 2 hodinách měl stejnou CMP.Asi za 5 dnů mi byla provedeno na angiolince vyšetření kde mi byl zjištěn výše uvedený uzávěr.Od této doby jsem do dnešního dne CMP neměl.Od r.1999(podzim) jsem chodil na vyšetření k neurologovi protože jsem míval pocity nejistoty (hlava , chůze).Ten mě poslal na sono karotid,kde mi bylo zjištěno zůžení cévy.Jestli toto vyšetření ukazovalo zůžení cévy a následně uzávěr a.basilaris,nebo zůženou karotidu na pravé straně ,to nevím .Naposledy jsem byl na sonu karotid asi v 4/2002 a bylo mi řečeno , že výsledek je stejný jako minulé vyšetření(že se to nezměnilo,je to stejné) Oxiphillin neužívám,nevím jaký postup použít(mimo přivolání sanity a to určitě v každém případě)jaké léky užít na zmírnění nebo možná zastavení nastávající CMP. Děkuji a přeji mnoho úspěchů v životě a v povolání.Velmi jste mi pomohla. Bsonek ivo

Lidé v Česku zbytečně umírají na mozkovou mrtvici

Třicet tisíc lidí ročně v Česku postihne mozková mrtvice. Avšak nejvýše jedno a půl procenta z nich se léčí správně.

Aktivní prevence vzniku aterosklerózy

Jedním z mechanizmů, vedoucích ke vzniku aterosklerózy, je nedostatek látek, odstraňujících volné radikály uvnitř cév.

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce