Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Diabetici a epileptici budou muset obhajovat svoji schopnost řídit auto

( Renata Vyšínová | přečteno: 11865x )

Od ledna 2012 mají i lékaři specialisté povinnost ohlásit úřadům, pokud jejich pacient není podle nich schopen řídit motorové vozidlo. Diabetici, epileptici i další se ptají: Budu muset obhajovat, že mohu za volant? Ordinace.cz zjišťovala, koho se tato sporná zákonná úprava týká.

shutterstock.com

"Do konce loňského roku byl postup jiný. Odborný lékař posílal zprávu o chorobě praktickému lékaři pacienta. Právě praktik pak měl povinnost komplexně vyhodnotit zdravotní stav a v případě, že zjistil neschopnost pacienta řídit motorové vozidlo, nebo ho řídit s omezením, měl o tom informovat úřady. Pokud ale kontakt na praktického lékaře pacient specialistovi nepředal, zprávy končily někde v šuplíku a úřady se o nebezpečných řidičích dozvěděli až v případě nehody. Nejčerstvější je asi případ epileptika, který na přechodu smrtelně zranil dvě děti. V tu chvíli se mnoho lidí ptalo i na to, proč jeho ošetřující lékař nezakročil a nezakázal mu řídit.

Specialisté se ale bojí, že oním hlášením prozradí diagnózu pacienta osobě, která není zdravotník, což jim ale zakazuje další zákon. Nové nařízení počítá s tím, že nebudou sdělovat konkrétní diagnózu, ale jen fakt, že podle jejich zjištění onen člověk nemá řídit – a úřad na základě toho vyzve řidiče, aby svůj zdravotní stav prokázali posudkem praktického lékaře.

Pokud by tento zákon specialista nedodržel, pak se vystavuje nebezpečí, že bude volán ke spoluzodpovědnosti ve chvíli, kdy pacient způsobí dopravní nehodu, při které bude někdo zraněn. „Dovedu si představit, že by poškození, nebo pozůstalí, mohli žalovat i tohoto lékaře, pokud by údaje o závažné diagnóze úřadům nedal a pacient – řidič by pak způsobil závažnou nehodu, “ říká advokát Patrik Šorf.  Právě jeho jsme požádali o názor, zda je nový zákon v rozporu s tím, že platí lékařské tajemství.  

Přečtěte si podrobné znění názoru advokáta Mgr. Patrika Šorfa na to, zda lékaři hlášením porušují lékařské tajemství.

Mezi specialisty, kteří mají nově povinnost informovat úřady, jsou i diabetologové. Ne všichni jsou z nové povinnosti nadšeni. „Nelíbí se mi to,“ říká prof. MUDr. Alexandra Jirkovská, CSc. z kliniky diabetologie pražského IKEMU. „Stanovisko je pro nás závazné a musíme se jím řídit, nechceme–li si způsobit komplikace z porušení zákona. Nic nemění ani fakt, že stanovisko je problematické z praktických důvodů, protože jak v ambulancích, tak v dia centrech a na lůžkových klinikách a odděleních máme kromě kvalifikace diabetologické též kvalifikaci vnitřního lékařství, a  tak podle výše uvedeného stanoviska nám přibude hodně zodpovědnosti v těchto dvou odbornostechu," přesňuje MUDr. Tomáš Merhaut, člen výboru České diabetologické společnosti."

Jak bude oznámení vypadat?

"Forma oznámení není předepsána, postačí tedy dopisem sdělit identifikaci pacienta a posudkový závěr, že pacient podle odborného nálezu lékaře není způsobilý k řízení motorových vozidel, popř. je způsobilý k řízení motorových vozidel jen s podmínkou, kterou konkretizovat (např. je povinen při řízení používat brýle). Odborné důvody  lékař specialista sdělí registrujícímu všeobecnému praktickému lékaři ve své zprávě. Kopie přípisu obci by měla být založena do zdravotnické dokumentace a je pro lékaře důkazem, že svou povinnost splnil,“ říká MUDr. Merhaut.

Kdy nesmí diabetik za volant?

Měli by se tedy například diabetici bát hromadně o svá řidičská oprávnění? „Samotný diabetes není důvodem, aby pacienti přišli o řidičský průkaz. Existují jasná kritéria, podle kterých se máme řídit," říká prof. Jirkovská. Předpis říká, že důvodem je:

a) druhá a další hypoglykémie, která se vyskytne během období 12 měsíců od první hypoglykemie a k jejímuž zvládnutí je třeba pomoci další osoby, nebo

b) druhá a další hypoglykémie, která se vyskytne během období 12 měsíců od první hypoglykemie, a to bez varovných příznaků nebo si je žadatel nebo řidič neuvědomuje.

"Riziko dopravní nehody kvůli hypoglykémii se podle Americké diabetologické asociace pohybuje kolem 1,2 %, tedy zvyšuje se asi o 20%. Podle stejné organizace adolescenti mají riziko 42, řízení v noci 142, řízení na špatné cestě 9,2, syndrom spánkové apnoe 2,4 apod.,“ dodává profesorka Jirkovská.

Zajímá nás váš názor na tento nový zákon. Napiště nám své zkušenosti. Vaše příspěvky můžete poslat prostřednictvím diskuse nebo na tento mail.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
JARDA

Dobrý den, já jsem epileptik. Povolení řídit motorové vozidlo bylo možné jen v případě, kdy pacient neměl alespoň 3 roky žádný záchvat.Nic to nemění na tom, že epileptik v případě medikace za volant nemohl a nikdy nemůže. Snížená schopnost reakcí je jistá.

žalobníček

Já myslím,že je to správné a že by se to nemělo týkat je těchto dvou kategorií,zejména když vidím řidiče,jak se sotva nasoukává za volant.Ale nerozumím b) druhá a další hypoglykémie, která se vyskytne během období 12 měsíců od první hypoglykemie, a to bez varovných příznaků nebo si je žadatel nebo řidič neuvědomuje. Když si něco neuvědomuji,tak tak to ani nevím a nemohu o tom druhému říci,protože to nevím.A jak mám sdělovat něco,co jsem nepoznal.A tzv.dlouhý cukr rozpozná stav cca 5-6týdnů zpět a ne hypoglykemii před půl rokem

Karelan

Bod b) je nesmysl. Pokud si diabetik neuvědomuje žádné příznaky hypoglykemie, zákonitě se dostane do bodu a), kdy potřebuje pomoc další osoby. Pokud dojde k hypoglykemii bez varovných příznaků skončí bezvědomím.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce