Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Diabetici se potřebují starat o srdce více než ostatní

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3074x )

Na srdečně-cévní onemocnění umírá více Čechů než na rakovinu, úrazy, otravy a nemoci dýchací soustavy dohromady. V roce 2017 se jednalo dle ÚZIS téměř o 50 tisíc z nás. To je důvod, proč se 29. září ve více než 100 zemích slaví Světový den srdce.

shutterstock.com

Riziko onemocnění srdce a cév přitom není pro všechny stejné – více by se o sebe měli starat diabetici a lidé s vysokým krevním tlakem, vysokých cholesterolem a obezitou. Právě diabetikům, kterých se v roce 2017 léčilo 936 124, hrozí v porovnání s ostatními 3x častěji infarkt, a dokonce 4x častěji mrtvice. Důležitá u nich proto je nejen zdravá životospráva a snaha udržet hmotnost, hodnoty krevního tlaku a cholesterolu v normě, ale také vhodná antidiabetická léčba pozitivně ovlivňující hladinu cukru v krvi a zároveň snižující riziko srdečně-cévních onemocnění.

Čtěte také: Jak bolí srdce

Světový den srdce – motivace pro první krok

Letošní téma Světového dne srdce zní „Moje srdce, tvoje srdce“ a zdůrazňuje tak, že nemoc ovlivňuje nejen samotného pacienta, ale i jeho rodinu a přátele. Důležité je nejen o problému vědět, ale hlavně se rozhodnout začít ho řešit. Proto je součástí Světového dne srdce výzva „Slib sám sobě“ (Make your promise). Každý týden nebo měsíc to může být malá změna – omezit kouření, jít do práce pěšky nebo v případě diabetiků probrat s lékařem možnosti léčby GLP-1 agonisty řešící zároveň diabetes i riziko infarktu a mrtvice. S motivací pomohou Den srdcei facebook a webové stránky www.nebudkarDIAk.cz, na kterých diabetici najdou nejen při příležitosti Světového dne srdce mnoho zajímavých tipů.

„Diabetes je onemocnění, u kterého je pro dlouhodobý úspěch léčby a prevenci chronických komplikací zcela zásadní aktivní zapojení pacienta a jeho motivace k dlouhodobému dodržování dietních a režimových opatření. V posledních letech máme navíc k dispozici léky ze skupiny GLP-1 agonistů, které kromě výborné účinnosti při léčbě diabetu dokáží u diabetiků významně snížit riziko srdečního infarktu, mozkové mrtvice i celkové a kardiovaskulární úmrtnosti. Je proto důležité, abychom při výběru antidiabetické léčby u pacientů zvažovali nejen účinnost při léčbě cukrovky, ale také případný ochranný vliv na kardiovaskulární komplikace. Vhodným výběrem antidiabetické léčby totiž můžeme zcela zásadně ovlivnit dlouhodobou prognózu našich pacientů,“ říká diabetolog prof.   MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z pražského IKEM.

Čtěte také: Inzulin 30 minut před jídlem? Není třeba – nyní stačí před prvním soustem

Jak jsme na tom v České republice

Nejnovější průzkum Taking Diabetes to Heart z května tohoto roku k tématu srdečně-cévních onemocnění mezi diabetiky ukázal, že za největší riziko pro své srdce a cévy považují nadváhu, vysoký krevní tlak, kouření a vysokou hladinu cholesterolu. I samotní diabetici řadí cukrovku jako rizikový faktor až na 7. místo a pětina z nich má dle jejich názoru jen nízké riziko srdečně-cévních onemocnění! Přitom 7 z 10 dotázaných má zkušenosti s některým z projevů srdečně-cévních onemocnění (v případě diabetiků starších 60 let to je dokonce 9 z 10 dotázaných!). Nemusí to přitom být přímo infarkt nebo mrtvice. Pro diabetiky je velmi nebezpečná i ischemická choroba dolních končetin.

Čtěte také: Jak si správně aplikovat inzulin a injekční inkretiny?

V čem to má diabetik těžší?

Světový den srdce

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce