Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Diabetická neuropatie

(MUDr. Petr Pokorný | přečteno: 213236x )

Diabetická neuropatie je postižení nervů. Příčinou je cukrovka čili onemocnění nazývané diabetes mellitus.

shutterstock.com

Kam tedy mám jít a co mě čeká?

Odborníkem na cukrovku je diabetolog. To je internista specializující se na toto onemocnění. Pokud má podezření na postižení nervů, odesílá pacienta k neurologovi. Ten Vás důkladně vyzpovídá. Bude se Vás ptát, jak rychle a k jakému postižení došlo, co je provázelo, jaké byly další příznaky. Vyšetří Vás od hlavy až k patě, nechá předpažit ruce, projít se, proklepe Vás kladívkem, nechá sáhnout rukou na špičku nosu, vyzkouší napětí svalů atd.

Základním vyšetřením je běžné laboratorní vyšetření (odběr krve), které spočívá ve vyšetření krevního cukru, ledvinných a jaterních funkcí. Pozor! Nespolupracující pacienti 3 dny před kontrolou u diabetologa drží dietu. Předtím se chovají zcela nezodpovědně a jedí cokoliv. Dá se to poznat. Existuje poměrně běžné vyšetření tzv. glykovaného hemoglobinu, jehož hodnota určí přibližně hodnoty krevního cukru za 2-3 měsíce dozadu.

Mezi základní vyšetření k průkazu postižení nervů patří vyšetření EMG (elektromyografie) , které sestává ze 2 částí. V první se nalepí elektrody na sval či kůži nad nervem. Pak se malým elektrickým výbojem aktivuje příslušný nerv a snímá a hodnotí odpověď. V druhé části vyšetření se velmi tenkou jehlou vyšetřuje elektrická aktivita svalu, zpočátku v klidu, poté při mírné a maximální svalové síle. Vyšetření není vysloveně bolestivé, může však být nepříjemné.

Existují i další doplňující neurologická vyšetření, která se spíše provádějí k odlišení dalších možných příčin. Jedním z nich je například EEG vyšetření (elektroencefalografie) – snímání elektrických potenciálů z povrchu hlavy nebo vyšetření očního pozadí k posouzení stavu cév či vyšetření moče.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
mates
10x

Ahoj.Jsem obyčejnek kluk u kterýho v 11letech vypukla cukrovka typu 1....vše bylo v pořádku - až do te'd...po 10 letech jsem se dozvěděl,že mám diabet. polyneuropatii...můžu vám všem říct,že to není žádná sranda...nohy mě už bolí tak 1a půl roku.Nejhorší to je ve škole nebo doma,když sedíte a nemáte pohyb...doktori mě cpou samejma práškama,po kterejch mi není moc dobře,motá se mi hlava,mám sucho v puse,nic mě nebaví,pořád bych spal...nejúčinější na tuhle polyneuropatii je údajnš tkz.thioktacid - jsou to infůze,ale prorže dávka na 2 týdny stojí okolo 12 000,tak je jen tak nedostanezte...stejně jako já...jediná rada pro diabetiky - snažte se mít co nejvíc hladiny glykémie v normálu,bez zbytečnejch hypo/hyperglikemii.Diabetes je svinstvo - nejdřív nic a potom vám začne všechno v těle odcházet a zlobit...nestojíto za to ...za ty doktory,peníze,bolest...mějte se a hodně štěstí.

Miloslav
7x

Přeji hodně zdraví. Do ledna tohoto roku jsem byl relativně zdravý člověk.Respektive jsem nevěděl, že bych nemocný byl.Před čtyřmi roky jsem zničeho nic shodil 40 kg a to během půl roku. Hodně jsem pil až 6 l denně,což bylo provázeno logicky i nočním buzením a častým močením. Problémy byly i s dolníma končetinama,ale to vše dohromady mohlo mít i docela jiné vysvětlení, než diabetes . V době kdy jsem začal shazovat kila jsem začal jíst pravidelně jogurty (ráno 1/2 kg balení) což zahnalo hlad na celé dopoledne a hubnutí bylo celkem vítané protože jsem měl tehdy 102kg. Česté močení mohlo být důsledkem toho, že jsem hodně pil a tak mně to vysvětlil i lékař. Bolesti nohou mohly být důsledkem dlouhého stání. Jsem muzikant a při hraní stojím a to někdy i 12 hod. Poté se mně objevovaly červené skvrny, které však zmizely po koupeli v teplé vodě. Všechny problémy jsem před sebou omlouval věkem .Dnes je mně 59 let. Před třemi roky jsem měl autonehodu po které jsem byl hospitalizován na interně.Zde jsem hovořil s lékařem o svých problémech a ptal se, zdali nemám diabetes. Odpověděl,"to je vyloučeno." A tak jsem žil v klidu až do ledna tohoto roku, kdy jsem začal cítit silnou dušnost. Byl jsem hospitalizován na JIP díky zástavám srdce. Zde se mně ulevilo, až když byl diagnostikován diabetes a byl mně podán insulin. Hodnota cukru v krvi byla více než 30. Nyní již lékaři tvrdili, že jsem měl diabetes určitě nejméně tři či čtyři roky. Tak nevím? V červenci došlo k novým problémům se srdcem a urychleně byla provedena angiplastika. Stále jsem lékaře upozorňoval na potíže s nohama, které byly neustále silnější,ale lékař odpovídal, že s nohama se nyní nikdo zabývat nebude. Upozorňuji na nohy svého diabetologa a ten krčí rameny. Možný problém může být v tom, že na nohou nejsou viditelné žádné zmněny. Možné je, že je to tím, že si nechávám každý večer nohy masírovat a dávám si studené obklady. Díky tomu mohu usnout a spát celou noc.Bez toho je noc pouze na to, abych nohy neustále podkládal a přemisťoval. Možnou diagnozu jsem tedy neznal a poznal ji až zde, neboť problémy jsou shodné . Díky tomuto wbu tedy sám vyhledám neurologa a nechám se vyšetřit. V každém případě si myslím, že je trošku pozdě,ale myslím, že to zanedbání není mojí vinou. A tak vám děkuji za to, že jsem nebezpečí poznal alespoň díky tomuto webu. Snad se dá alespoň něco ještě zachránit.

Jiří
1x

Já Vám chci věřit,mám já i manželka dlouhou dobu cukrovku, ale při kontrolách u lékařů i preventivních prohlídkách jsou potíže lékaři řešeny včetně EMG a velice se podivuji,že Vám lékařu diabes neobjevili včas.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 47. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Parkinsonismus

Parkinsonismus je označení příznakového komplexu složeného z akinézy (pohybová chudost), rigidity (zvýšené svalové napětí) a tremoru (třes).

Transplantace nervových buněk u parkinsoniků

Parkinsonova choroba je nervové onemocnění charakterizované třesem, strnulým tělesným postojem, ochablostí, pomalejšími pohyby a šouravou nevyrovnanou chůzí. Intelekt zůstává až do pozdních stadií nepostižen. Příčinou onemocnění je degenerace nebo poškození zvláštních nervových buněk, tzv. dopaminergních neuronů -a následný nedostatek dopaminu v mozku.

Srdeční neuróza

Co je srdeční neuróza a jak se projevuje? Tomáš

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce