Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Diabetická noha: Jak předejít nejhoršímu - amputaci

(MUDr. Jiří Štefánek | přečteno: 92372x )

Syndrom diabetické nohy končí v řadě případů amputací. Ale často zbytečně. Nejdůležitější je zabránit poranění chodidel: Pokud máte cukrovku, ať už 1. nebo 2. typu, nechoďte bosi ani naboso, nedávejte nohy blízko ke zdrojům tepla a nohy denně kontrolujte. Pokud naleznete byť jen malé poranění, je nutné ho správně ošetřit.

shutterstock.com

Příčiny syndromu diabetické nohy

Vznik diabetické nohy je komplexní proces, na jehož počátku stojí zvýšená hladina krevního cukru u neléčeného nebo nedostatečně léčeného diabetika.

  1. Vysoká hladina cukru v krvi (hyperglykémie) vede k poškozování velkých cév, urychluje proces aterosklerózy, a tak způsobuje zužování tepen. Postižené jsou i tepny na dolních končetinách, což vede ke zhoršování zásobení tkání dolních končetin krví a kyslíkem.
  2. Hyperglykémie vede i k poškozování nervů, což se označuje jako diabetická polyneuropatie. Postižení nervů dolních končetin se projeví občasnými pocity brnění nohou a poruchami citlivosti. Nemocný kvůli těmto poruchám začne chybně našlapovat a postupně se mu zbortí nožní klenba. A co je horší, pokud dojde ke zranění plosky nebo prstů, diabetik to nemusí cítit a rány si nemusí všimnout, nebo její rozsah podcení.
  3. Pro bakterie je cukr vítanou živinou, a proto se v těle diabetika rády množí. Jakákoliv poranění kožního krytu se u diabetika snadno infikují.
  4. U diabetiků je celkově pomalejší hojení ran a zhoršená funkce imunitního systému. Jejich tělo proto není schopno se s infekcemi tak dobře vypořádat.

U diabetické nohy se výše uvedené faktory kombinují. Tkáně dolní končetiny diabetika jsou hůře zásobené krví a kyslíkem. Diabetik má zhroucenou nožní klenbu a chybí mu správná citlivost – zvyšuje se riziko, že se někde na noze poraní a nevšimne si toho, nebo že pro nepřítomnost bolesti zanedbá péči o své zranění. Tato rána se pak u diabetika snadno infikuje bakteriemi. Hojení takové rány je svízelné a někdy prakticky nemožné. Infekce se může šířit do svého okolí a pak hrozí vážné riziko vzniku gangrény.

Kde vám pomohou? Seznam podiatrických ambulancí v celé republice najdete zde.

Projevem diabetické nohy je různě rozsáhlý defekt (poranění kůže a hlubších struktur), který vznikne kdekoliv na noze. Obvyklým místem je oblast plosky pod prsty. Tento defekt se nehojí, naopak se zvětšuje.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal Šulič
11x

Ještě mohu poradit jak to můžete lečit jenom čistým jitrocelem, ale to připadá až od jara, kdy začína růst jitrocel. Nasbíráme větší množství jitrocel, který pomeleme na mlynku na maso a tuto kaši přikladáme na postižené místo, ale musíme tak často, aby postížené místo bylo stale vlačné, přikladat i víckrát za den.

Milena Rancová
1x

Dobrý den pane Šuliči, je možné vás nějak kontaktovat ? Mám letité problémy s bércovými vředy a dokonce jsem prodělala i sepsi a skončila na 9 dní v kómatu. Léčím se na odd. nehojících ran, ale stále marně. Snad byste mi Vy mohl pomoci Pokud se zastavíte na této stránce můj email je [email protected]

Karel Schlang
5x

Dekuji za uzitecne rady o bylinkach, jiz jsem se neco docetl v Bylinky Revue, take o jitrocelu, Opravdu vyleci bylinka jitrocel dia nohu a zabrani amputaci? Bylinky jsou skvele.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Fantomové bolesti: mozek se nesmíří s tím, že část těla chybí

Víc než polovina lidí po amputaci končetiny aspoň dočasně pociťuje bolest či vnímá dotek, horko, chlad apod. v končetině, která jim byla odstraněna. Tyto fantomové pocity a bolesti se mohou vyskytnout i u daleko méně razantních zákroků, například po vytržení zubu.

Čeští pacienti říkají: Doživotní dieta? Nic pro nás

Češi staví dobré jídlo a pohodlí nad strach ze závažných zdravotních komplikací. Právě to ukázal nejnovější průzkum Ordinace.cz s tématem cukrovka. Ukázalo se, že Češi jsou, co se diabetu týče, znalci. Vysypou z rukávu jeho příznaky, druhy, léčbu, ale i možné komplikace. Ovšem že by právě s těmi příznaky šli k lékaři a nechali se léčit, to ne. Nechtějí totiž slyšet, že by měli držet dietu.

Cvičení pro nemocné se syndromem diabetické nohy

Čtyřicet tisíc diabetiků musí ročně léčit komplikace spojené s diabetickou nohou. Bohužel skoro osm tisíc z nich skončí amputací. Vyhnout se jí dá pečlivým dodržováním léčebného režimu, do kterého patří i vhodný pohyb.

Na cukrovku myslete minimálně jednou za rok

Pravidelné kontroly nohou, správná obuv a udržování hladiny cukru v normě. To jsou základní stavební kameny prevence diabetické nohy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce