Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

(prim. MUDr. Petr Sucharda CSc. | přečteno: 38238x )

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

shutterstock.com

Redukční stravování

Redukční strava znamená dlouhodobé omezování energetického příjmu u jedinců se sklonem k tloustnutí, ať již byla či nebyla zjištěna příčina. Protože však jde o přizpůsobení příjmu energie jejímu omezenému výdeji (většinou na podkladě dědičném nebo jako reakce na hladovění či příliš energeticky omezenou stravu), jedná se vlastně o variantu výživy racionální. Strava může být jak smíšená, tak ovolaktovegetariánská.

Ad 2)

Léčebná výživa je takové uzpůsobení stravy, které zmírní nebo odstraní projevy onemocnění, předejde onemocnění nebo jeho komplikacím a přispěje k úzdravě nemocného.

Dietní systém pro nemocnice a lázně přešel od původního označení diet podle onemocnění, při nichž jsou indikovány, k označování podle převažující úpravy.

Mezi dlouhodobé, tedy vyvážené diety patří:

a) dieta diabetická (č. 9),
b) dieta redukční (č. 8),
c) dieta nízkocholesterolová (č. 7),
d) dieta s omezením tuků (č. 4),
e) dieta s omezením soli (č. 10),
f) tzv. bezezbytková dieta (č. 5).

Výběrem potravin, resp. technologickou úpravou se odlišuje od racionální stravy (č. 3).
g) dieta šetřící (č. 2),
h) dieta mletá (kašovitá) (č. 1),

Ke krátkodobým dietám patří
i) dieta pankreatická
j) dieta s přísným omezením tuků (č. 4S)
k) tekutá dieta (č. 0)

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jana

Dieta jako samotná o sobě prostě nějaká např. ovocná, řečká, melounová a nebo jákoliv jiná znamenala v mém případě porušení organismu a žaludku. :/ chce to naučit se jís méně a lépe. Což se mi podařilo až s přípravkem Obethin. Samotnou vůli to orpavdu nešlo! :/ Teď mám za 2 měsíce o 11,2 kilo méně :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce