Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dieta může snížit hladinu cholesterolu podobně jako statiny

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9730x )

Doktor David J. A. Jenkins se svými kolegy ze St. Michael's Hospital v Torontu v Kanadě zjistil, že obohacení stravy o sóju, vlákninu a ořechy může být stejně účinné pro snížení hladiny cholesterolu jako užívání statinů při dietě s nízkým obsahem tuků.

Doktor David J. A. Jenkins se svými kolegy ze St. Michael's Hospital v Torontu v Kanadě zjistil, že obohacení stravy o sóju, vlákninu a ořechy může být stejně účinné pro snížení hladiny cholesterolu jako užívání statinů při dietě s nízkým obsahem tuků.

Výsledky své studie vědci uveřejnili v červencovém čísle časopisu The Journal of the American Medical Association.

Do této měsíční studie bylo zahrnuto celkem 46 zdravých dospělých s hyperlipidemií. Jednalo se o 25 mužů a 21 postmenopausálních žen (průměrný věk 59 let, průměrný BMI 27,6). Tito lidé byli randomizováni do tří skupin s různou dietou. První skupina užívala dietu s nízkým obsahem tuku (celozrné pečivo, nízkotučné mléčné výrobky), druhá skupina držela stejnou dietu jako první, navíc užívala lovastatin, třetí skupina držela dietu bohatou na rostlinné tuky (1g/1,000 kcal), sojovou bílkovinu (21.4 g/1,000kcal), vlákninu (9.8 g/1,000kcal) a mandle (14 g/1,000 kcal).

Výsledky studie ukázaly, že LDL-cholesterol poklesl o 8% v první skupině, o 30,9% ve druhé skupině a o 28,6% ve třetí skupině. C-reaktivní protein poklesl o 10% (1.sk.), 33,3% (2.sk.) a o 28,2% (3.sk.). Nebyl zjištěn signifikantní rozdíl mezi druhou a třetí skupinou.

Vědci uvedli, že tato dieta bohatá na rostlinné tuky, bílkovinu sóji a vlákninu by měla být doporučována v rámci primární prevence kardiovaskulárních nemocí.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Zdravou výživou ke zdravé hmotnosti

V našem dnešním článku začneme hovořit o základních zásadách zdravé výživy a o tom, jakým způsobem si může každý vytvořit zdravý jídelniček podle svých jídelních zvyků. K lepšímu porozumění tohoto tématu se však musíme nejprve seznámit s důležitou pomůckou - potravinovou pyramidou.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce