Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Digitální ulcerace začíná změnou barvy kůže a může končit amputací

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12331x )

Změna zabarvení kůže na rukou a nohou, zpomalené hojení i malých odřenin a vývoj vředů na konečcích prstů, které po zhojení zanechávající trvalé hluboké jizvy. To jsou základní charakteristiky tzv. digitálních ulcerací. Tyto zdravotní komplikace mohou být projevem některých vzácných revmatických onemocnění.

shutterstock.com

Digitální ulcerace vypadají jako malé až větší vřídky na konečcích prstů, které se postupně zvětšují a komplikují člověku i běžné manuální práce. „Nemocným navíc způsobují výraznou bolest, omezují funkci prstů, ztěžují a zpomalují hojení i běžných poranění či odřenin. Ulcerace se mohou stát snadným terčem infekce. Ta se může rozšířit na měkké tkáně či na kost postiženého prstu. V některých případech dochází i ke ztrátě části prstu, nebo je nutné provést jeho amputaci, aby se zabránilo šíření infekce,“ říká doc. MUDr. Petr Němec, Ph.D., lékař Revmatologické ambulance II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Toto nebezpečí hrozí zejména u nemocných s dlouhodobě přetrvávajícími digitálními ulceracemi. Z aktuálních výzkumů vyplývá, že až u 56 % nemocných se tyto zdravotní komplikace vyskytují dlouhodobě nebo se opakovaně vrací.

Digitální ulcerace jsou projevem vzácného chronického onemocnění postihujícího imunitní systém, který za běžných okolností chrání organismus před infekcemi a nemocemi. Jeho původ není přesně znám. Předpokládá se vliv faktorů genetických, ale také faktorů vnějšího prostředí.

Nejčastěji se objevují u systémové sklerodermie, kterou v České republice trpí několik stovek lidí a postihuje 3–9krát častěji ženy než muže ve věku 15–49 let. Celosvětově je nemocí postiženo na 2,5 milionů lidí.

V průběhu nemoci dochází ke zvýšené tvorbě kolagenu v kůži i některých orgánech a přestavbě stěn cév. „V důsledku procesů, které postihují stěnu cév vyživujících tkáně prstů, dochází k nedostatečnému prokrvení měkkých tkání prstů na rukou nebo na nohou. Důsledkem bývá odumření měkkých tkání prstu a vznik digitální ulcerace,“ vysvětluje doc. Němec.

Digitální ulcerace se projevuje vřídky na konečcích prstů.Hlavním předpokladem efektivní léčby je její včasné zahájení. Jejím cílem je zlepšení prokrvení a integrity tkání prstů, hojení ulcerací a snížení rizika tvorby nových, tišení bolesti, obnova funkčních schopností ruky nebo nohy a prevence infekce. V léčbě se využívá kombinaci léků, chirurgických zákroků a dalších metod. Je potřeba pravidelné lokální péče o rány, převazy a rovněž pomoc při zvládání bolesti. Jelikož hrozí riziko infekce, digitální ulcerace často vyžadují prodlouženou léčbu antibiotiky.

V průběhu léčby je nutné, aby pacient dodržoval přísná režimová opatření a intenzivně spolupracoval s ošetřujícím lékařem. Jakákoliv prodleva může vést ke zvýšení rizika vzniku komplikací. „Nejedná se totiž pouze o kosmetickou záležitost, jak se mnozí domnívají, ale o závažný zdravotní problém,“ doplňuje doc. Němec.

Závažnost vzácných onemocnění

Digitální ulcerace jsou projevem tzv. vzácných onemocnění, tj. takových, která postihují méně než jednoho člověka ze dvou tisíc. Podle odhadů existuje celosvětově pět až sedm tisíc druhů vzácných onemocnění, jejichž závažnost spočívá především v jejich různorodosti. Není dokonce výjimkou, že se u dvou pacientů se stejnou diagnózou, vyskytnou naprosto rozdílné příznaky.

Mnohé druhy vzácných onemocnění navíc zůstávají dlouhá léta skryté, aby se u pacienta později projevily s ještě větší intenzitou. Zdravotní komplikace spojené s nemocí a následnou léčbou poté bývají spojeny s velkou zátěží pro pacienty i jejich rodiny, a to jak zdravotní, tak ekonomickou a sociální.

Fakta o vzácných onemocněních

  • Nejčastěji se vyskytují brzy po narození, kdy postihují 4–5% novorozenců a kojenců. Mohou se však také projevit až v průběhu dětství nebo dospělosti.
  • Většinou postihují několik orgánových soustav zároveň.
  • Zhruba 80 % všech případů vzácných onemocnění je způsobeno genetickými vlivy, u zbylých 20 % případů nebyly příčiny vzniku dosud odhaleny.
  • Značná část těchto chorob se projevuje postupně, pozornost se u některých pacientů může zpočátku zaměřit na léčbu příznaků nikoliv samostatného onemocnění.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Huntingtonova choroba: neúprosný rozsudek smrti

Huntingtonova choroba je závažné a tragické onemocnění. Jeho podstatou je poškození některých nervových buněk v mozku, které začínají postupně odumírat. Nemoc se vyskytuje relativně vzácně, bohužel je však neléčitelná a po velkých útrapách včetně úplného rozpadu osobnosti vede ke smrti postiženého.

Gaucherovu chorobu prozradí většinou bolest kostí

Na to, že jsou nemocní, se většinou přijde náhodou. Například poté, co začnou mít problémy například s bolestí břicha, deformacemi kostí nebo při hledání příčin neustálé únavy a chudokrevnosti. Vyšetření pak odhalí dědičnou poruchu enzymů - Gaucherovu chorobu.

Arteriovenózní malformace: časovaná bomba

Cévní anomálie patří převážně mezi vrozená onemocnění, kterými trpí asi pět procent lidí v republice. I přes to, že v posledních dvaceti letech došlo k velkému pokroku ve výzkumu těchto anomálií, nemají lékaři ještě tolik zkušeností, aby zabránili špatným či pozdním diagnózám.

Zoonózy: nemoci, které dostanete od psa a kočky

Toxoplazmóza nebo vzteklina patří mezi nemoci, které vás mohou i zabít. Obě byste mohli chytit i od svého psa či kočky. Riziko přenosu různých nemocí ze zvířete na člověka sice existuje, ale většinou si stačí dobře umýt ruce a nemusíte se bát.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce