Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dna, nemoc mladých mužů

( Redakce | přečteno: 40372x )

Dna je revmatologické onemocnění metabolického typu spojené s vysokou hladinou kyseliny močové. Jedná se o poruchu látkové výměny, kdy hodnoty kyseliny močové v krvi jsou zvýšeny. Kyselina močová a krystaly jejích solí kyseliny se hromadí v kloubech a vyvolávají prudké bolesti, otoky a zarudnutí. Krystaly se mohou ukládat i v ledvinách a kůži.O nemoci vám poví víc revmatolog a 1. náměstek ministra zdravotnictví MUDr. Vladimír Pavelka.

shutterstock.com

Pakostnice či nemoc králů, i pod tímto lidovým názvem můžete znát dnu, kterou onemocní až desetina populace. Více se objevuje u mužů kolem 20 až 40 roku věku, než u žen. Příčin co uváděnou chorobu vyvolává je, více. "Asi čtvrtina lidí trpících dnou má pozitivní rodinnou anamnézu a tři čtvrtiny z nich mají vysoké hodnoty triglyceridů," říká MUDr. Pavelka, revmatolog. "Tělo se této kyseliny zbavuje močí, ale u některých lidí se jí tvoří příliš mnoho. Nedokážou se jí rychle zbavit a její hladina stoupá. Nadbytek kyseliny močové krystalizuje v ostré krystalky, které se usazují kolem kloubů a v jiných tkáních. Tím vyvolávají zánět s nepříjemnou bolestí," uzavírá popis choroby specialista MUDr. Vladimír Pavelka.

Příznaků, jak uvedenou chorobu poznáte je více, nejčastěji náhlá prudká bolest v kloubu, který zrudne přes bolesti zápěstí, kolen, loktů, prstů. Někteří pacienti mohou na základě uvedené choroby trpět i na tvorbu močových kamenů.

Co pomáhá?

Nepodceňujte zdravé stravovací návyky. Snažte se ve svém jídelníčku vynechat potraviny s nadbytkem bílkovin, alkohol, rafinovaný cukr či jídla, která obsahují puriny (špenát, luštěniny, chřest, sardinky, květák,mladé maso). Hodně pijte. Pomáhá to zředit moč a tím se snižuje hladina kyseliny močové.

jak si udržet zdravé klouby? Dočtete se o tom v článku Desatero pro zdravé klouby.

Dalším problémem, spojeným k klouby je artróza, více o ní najdete tomto článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
mahovsky miroslav
6x

Je vhodne na dnu použivat lek Colchicum-Dispert 0,5mg,děkuji za odpověd.

Jan Suchel
2x

Nadměrné množství kyseliny močové může způsobit onemocnění dnou. To záleží na množství antioxydantu - křemíku v těle. Čím je kyselina močová vyšší, tím potřebujeme více křemíku,který tělu dodá kterýkoliv druh řepy. Křemík zabraňuje slučování kys. močové. Asi před měsícem mě postihla značná bolest obou dlaní. Bolestivé to bylo i v klidu. Nakrájel jsem svazek ředkviček, podusil, trochu osmažil, přidal 4 vajíčka. Tato večeře s krajíčkem chleba mě do dvou dnů zbavila bolesti.

kolibrik
8x

Máte někdo zkušenosti s tím, zda může bolet i kyčelní kloub? Před pěti lety odhalili dnu mému tatínkovi, ale ruce ho už nebolí - začala ho bolet jedna kyčel, ale hodně...


Celkový počet příspěvků v diskusi: 21. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce