Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Evropský den epilepsie

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 12246x )

Podle statistik je jen v Evropě šest milionů lidí, kterým život ztrpčuje epilepsie. U nás to je asi 70 tisíc pacientů. Od letošního roku bude každé druhé pondělí v únoru Evropským dnem epilepsie. Letošní Evropský den má podtitul "Epilepsie má mnoho tváří". Cílem je zvýšit informovanost o této nemoci.

shutterstock.com

Fakta o epilepsii:

  • Epilepsie to je vážné, časté, chronické neurologické onemocnění, které se projevuje epileptickými záchvaty. Epilepsií je mnoho druhů, liší se typem záchvatů, věkem vzniku, reakcí na léčbu. Některé druhy epilepsie jsou geneticky podmíněné, jindy je epilepsie důsledkem poškození mozku z jiných příčin (poranění, cévní mozkové příhody, nádory a další). Epilepsie nejčastěji začíná u dětí a seniorů, ale může postihnout kohokoli, v jakémkoli věku. Epilepsie ovlivňuje nejen zdraví, ale i nezávislost, možnosti vzdělání a zaměstnání, mobilitu a soukromé vztahy.
  • Stále je mnoho neznámých, jejichž vyřešením bude možné osudy lidí s epilepsií zlepšit. Proč epilepsie u lidí vzniká? Můžeme rozvoji onemocnění zabránit? Můžeme onemocnění účinněji léčit? Jak mohou lidé s epilepsií žít co nejkvalitněji?
  • Vše o nemoci, příznacích i léčení epilepsie se dočtete v tomto článku.
  • V České republice žije asi 70 000 lidí s aktivní epilepsií. U jedné třetiny z nich není možné současnou léčbou dosáhnout bezzáchvatovosti.
  • Epilepsie je drahé onemocnění. Celkové náklady na léčbu epilepsie v Evropě jsou odhadovány na 15,5 biliónů €, nepřímé náklady představují více než polovinu (8,6 biliónů €) z této částky. Náklady na jednoho člověka s epilepsií představují 2 000 až 11 500 €.
  • Věděli byste si rady, jak zvládnout epileptický záchvat? Zjistíte to v tomto článku.

Evropský den epilepsie

Vyhlášení Evropského dne epilepsie navazuje na globální kampaň proti epilepsii, která byla zahájena v roce 1997 za podpory tří organizací – ILAE (Mezinárodní liga proti epilepsii), IBE (Mezinárodní úřad pro epilepsii) a WHO (Světová zdravotnická organizace). Kampaň dostala název "Out of shadows" – "Ze stínu na slunce" a jejím cílem je zvýšit všeobecné povědomí o nemoci, zlepšit postoj společnosti k lidem s epilepsií, podpořit komplexní péči o tyto lidi. Občanské sdružení EpiStop (www.epistop.cz ) s podporou české odborné lékařské společnosti, Českou ligou proti epilepsii (www.clpe.cz ), se k této celoevropské akci připojuje. Všichni, kdo trpí epilepsíí, jejich blízcí, přátelé, všichni, kterých se toto chronické neurologické onemocnění týká, chtějí upozornit na problémy, které jim přináší. Nemoc je stejná u všech pacientů, v léčbě a v úrovni péči však zatím existují v evropských zemích rozdíly.

V rámci letošního dne epilepsie připravily Evropské sekce těchto organizací setkání zástupců lidí s epilepsií s europoslanci ve Strasbourgu. Za EpiStop se setkání zúčastní sociální pracovnice, Mgr. Eva Teysslerová. Při setkání s českými europoslanci bude diskutovat o problému komplexní péče u pacientů s epilepsií v České republice. V současné době je totiž ohrožena dlouhodobě budovaná pozice sociálních pracovníků pro tyto pacienty. EpiStop s podporou České ligy proti epilepsii hledá řešení a prostředky pro zachování služeb těchto specializovaných sociálních pracovníků a chce na tento problém upozornit právě během setkání s českými poslanci Evropského Parlamentu.

Víte dobře, jaké to je mít epilepsii? Je jedno, jestli jste pacient nebo máte nemoc někdo z vašich blízkých, napište nám v rámci diskuse.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jiřina

Já mám epilepsii od 6 let a teď hodně přemýšlím o operaci mozku ale nevím jakou nemocnici se na to mám vybrat abych neměla záchvaty vůbec.Problémy jsem při zaměstnaní když jsem hledala ale rozhodla jsem se že to nikomu nebudu říkat protože se bojí zaměstnat lidí s epilepsii objednala jsem si náramek že mám epilepsii a mám i kartičku aby lidí věděli lidí že trpím touhle nemocí a ne že jsem opila a nebo zfetovaná.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Počítačová tomografie (CT)

Klasické rentgenové metody mají jednu zásadní nevýhodu: záření proniká jednotlivými částmi těla, ale znázorňuje je všechny v jedné rovině, "jednu přes druhou". I školený lékař pak někdy těžko odhaduje vzájemné vztahy zobrazených útvarů, nemluvě o tom, že sytý "stín" kostí překryje vše ostatní, co se znázorňuje méně zřetelně. Snahy zobrazit jednu, poměrně tenkou vrstvu (tomografie) byly jen málo úspěšné. Tento problém mohl být vyřešen teprve tehdy, když rozvoj výpočetní techniky umožnil souběžné zpracování velkého množství dat.

Obava z epilepsie

Ve svých 28 letech jsem měla epileptický záchvat - prvně v životě. Přitom si myslím, že žiji zdravě: nekouřím, nepiji, dodržuji životosprávu, cvičím. Z čeho jsem to mohla dostat? Je to nervového původu? Nemyslím, že mám nervové problémy. Dostala jsem antiepileptika - timonyl 300. Zůstanou mi nějaké trvalé následky? Myslím, že po záchvatu mám totiž mírné výpadky paměti. Vladana

Otřes mozku

Otřes mozku je častou dějovou pomůckou pro většinu thrilerů i crazy komedií. Uhodit protivníka do hlavy je nezbytnou dovedností nejednoho filmového hrdiny.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce