Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Do teplých krajin bez trombózy

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6725x )

Čím dál, tím více lidí se touží v zimě ohřát, a tak se vydává tisíce kilometrů za teplem. Takové cestování však může být spojené se vznikem akutní žilní trombózy. Jak moc je nebezpečná? Riziko rozvoje žilní trombózy během delšího letu je odhadováno na 1-2 %, což není při 3,3 miliardách cestujících letadly ročně rozhodně zanedbatelné číslo. Nejzávažnější komplikací žilní trombózy je plicní embolie, která může být smrtelná. Její výskyt se odhaduje na 0,5 na milionu cestujících.

shutterstock.com

Příčin cestovatelské trombózy je více a nejsou zcela objasněné. Jedna z teorií vychází z toho, že komerční aerolinky tlakují kabinu pro cestující tlakem odpovídajícím horám, při kterém může dojít k omezenému zásobení organizmu kyslíkem (hypobarická hypoxie) a následně pravděpodobně i ke srážení krve. V kabině zároveň klesá vlhkost vzduchu, což může vést k částečné dehydrataci cestujícího, k vyšší hustotě krve a tedy i k vyššímu riziku srážení krve. Další teorie říká, že hypoxie v kabině vede k rychlejšímu útlumu cestujícího, který snižuje svou přirozenou aktivitu, dříve usíná, dříve omezí samovolné pohyby dolními končetinami, krev více stagnuje v žilním systému a může se začít rychleji srážet. Z dotazníkové studie mezi cestujícími zase vyplývá, že nejvyšší riziko cestovní trombózy je u cestujících sedících u okénka, zejména tehdy, pokud se nedonutí vyjít opakovaně do uličky a projít se. Cestující na sedadle u uličky si může jednodušeji protáhnout dolní končetiny nebo se bez váhání projít.

„Existující údaje každopádně potvrzují výrazně rostoucí riziko žilní trombózy a plicní embolie v závislosti na délce cesty. Výrazný nárůst je nad 8 hodin cesty. Pokud ale máte některý z rizikových faktorů žilní trombózy, pak pro vás může být rizikový i let kratší než 4 hodiny. Je nutné počítat také s dlouhodobým stáním či popocházením ve frontách na odbavení před odletem, případně po příletu, obvykle ve špatně klimatizovaných letištních halách, často v subtropickém nebo tropickém počasí,“ konstatuje člen České angiologické společnosti MUDr. Jiří Matuška.
„Problém, který bývá opomíjený, představuje také český fenomén, injekce na oddálení menstruace před dovolenou. Snaha o vyšší komfort na dovolené může mít u takto ošetřené dámy i fatální důsledky. Jednorázové hormonální injekce jsou výrazně rizikovější než dlouhodobě nastavená běžná, tedy nízkodávkovaná antikoncepce,“ varuje angiolog MUDr. Matuška, který žilní trombózy dlouhodobě diagnostikuje a léčí.

Rizikovými faktory žilní trombózy u cestovatelů jsou předchozí žilní trombóza nebo embolie, nádorové onemocnění, nedávný úraz nebo operace, omezená hybnost či imobilita, vyšší věk, užívání hormonální terapie obsahující estrogeny (včetně antikoncepce), sedadlo u okénka, obezita. Za rizikový se už nepovažuje omezený příjem tekutin ani malý příjem alkoholu. Ukazuje se také, že dříve používaný pojem „syndrom ekonomické třídy“ je neopodstatněný, mezi bussines a ekonomickou třídou není ve výskytu trombóz a embolie výraznější rozdíl.

Pro účinnou prevenci cestovatelské trombózy se doporučuje častý pohyb po letadle, cvičení   s lýtky a chodidly v sedě, elastické kompresní punčochy, sedadlo u uličky. Pokud jde o léky, MUDr. Jiří Matuška radí:
„Užití léků ovlivňujících srážení krve by mělo být individuální, po posouzení všech rizik ošetřujícím lékařem cestovatele, protože tyto léky mohou mít závažné vedlejší nežádoucí účinky. Použití dříve tolik oblíbeného aspirinu (Acylpyrin) je sporné, nebo spíše nejasné. Jeho efekt na prevenci žilní trombózy a plicní embolie není v porovnání s nejčastěji používanými injekcemi ovlivňujícími srážení krve ani třetinový.“ V souvislosti s cestovatelskou trombózou nelze opomenout dlouhé cesty autobusem nebo autem. Během nich sice nedochází k poklesu tlaku jako v letadle, ale pokud překračuje doba mezi přestávkami během jízdy 4 hodiny, což je celkem běžné, cestovatelská trombóza se může objevit i po těchto dovolených.

Přečtěte si také

V zimně je potřeba věnovat kloubům kvalitní péči

Hořčík vám zvedne náladu

Zrakový trénink - posilovna pro vaše oči

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce