Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Domácí sebetestování na HIV je podle odborníků nebezpečný nesmysl

( Irena Waldhauserová | přečteno: 36093x )

Rychlostest na HIV vtrhl do českých lékáren podpořen mohutnou kampaní. Test vám skutečně prodají v lékárně bez receptu za několik stovek a je u něho velmi podrobný návod, ale do rukou laiků rozhodně nepatří. Odborníci před používáním testu k sebetestování varují a jejich postoj lze bez nadsázky uzavřít slovy: Je lepší jít na rande s kondomem než s testovací sadou.

shutterstock.com

Konec roku 2010 se tvářil, že přináší revoluci v sebetestování: sami, doma, beze svědků a navíc během jedné minuty zjistíte, jestli nejste HIV pozitivní. Podle odborníků však volně prodejný test  INSTI HIV-1/HIV-2 Antibody Test Kit nepatří do rukou laiků, ale ani zdravotníků, kteří se běžně testováním na HIV nezabývají. „Test by měla provádět jen zdravotnická zařízení, akreditovaná pracoviště, kde je 100% záruka výsledku testu,“ upozorňuje PhDr. Renata Staňková z Národní linky pomoci AIDS.

Virus HIV může časem natolik oslabit imunitní systém svého hostitele, že mu způsobí syndrom získané imunodeficience – AIDS. Více o onemocnění AIDS zde.

Test lze zakoupit v lékárně bez receptu za částku mezi 400 a 500 korunami, měli by vás však upozornit na to (v dotazovaných lékárnách tomu tak skutečně bylo), že test má provádět zdravotník. I v příbalovém letáku je napsáno, že je pro profesionální použití. To však mnohé neodradí. Proto i s testem zakoupeným v lékárně jděte raději k praktickému lékaři, gynekologovi, zkrátka odborníkovi, který vám ho udělá správně.

Že test nepatří do rukou laiků, to vyplývá i z odpovědí PhDr. Renaty Staňkové z Národní linky pomoci AIDS na otázky serveru Ordinace.cz.

Používají tyto testy k sebetestování laici?

"Ano. Často však mají klienti z testu takový strach, že jim testovací "kopíčko" upadne na zem, nebo mají sami sebe strach píchnout. Po výsledku stejně testu nevěří a jdou ještě na test do zdravotnického zařízení. Považujeme sebetestování za naprosto neadekvátní."

K čemu a komu může být užitečný, jak naopak nebezpečný (např. při falešném pozitivním výsledku)?

"K čemu výsledek může být užitečný, si netroufnu odhadnout. Naopak, klienti, kteří volají, často nedodrží čas (tři měsíce), který má uplynout od rizikového chování do testování a takový výsledek je k ničemu. Další věc - zejména partneři, kteří byli v riziku, ale doba od rizika je krátká, mohou falešně negativního výsledku použít pro své partnery a posléze je nakazit. Vím to zase ze zkušeností, když se mladík k lovu dívek na diskotéce vybavil papírem o negativitě a ten jim předkládal. Výsledek testu však ukazuje stav před třemi měsíci, ne aktuální stav.

Dále je opravdu možný šok po falešně pozitivním testu. Na sdělení o pozitivitě reaguje každý jinak, podle své psychiky, a může tedy dojít i k rozhodnutí o konečném řešení, nebo také k zatajení případné pozitivity.

Doporučujeme mladým lidem odpovědné chování, tedy u nových partnerství tři měsíce počkat nebo používat kondom. Potom se nechat oba otestovat, a pokud jsou si partneři věrní, není se čeho obávat."

Co si myslíte o tom, že je test volně k prodeji pro laiky, ale měl by ho provádět zdravotník?

"Volně prodejné testy by neměly vůbec být, nikde není zaručena validita testu, i když ho provádí zdravotník, který však se běžně ve své praxi testováním nezabývá. Není  zaručeno, že test použije adekvátně. Test by měla provádět jen zdravotnická zařízení, akreditovaná pracoviště, kde je 100% záruka výsledku testu."

Bezplatná Národní linka pomoci AIDS: 800 144 444 (Po – Čt 13,00 – 18,00 hod., Pá 13,00 – 16,00)

Vyjádření Ministerstva zdravotnictví není smířlivější

Odbor farmacie Ministerstva zdravotnictví varuje před používáním testu INSTI pro sebetestování s tím, že z dokumentace předložené zástupcem výrobce vyplývá, že není určen do rukou laiků. V prohlášení se doslova uvádí: "V žádném případě tedy není možné tento test uvádět na trh jako in vitro diagnostikum pro sebetestování ani jej takto inzerovat."

Tip redakce: Doma se otestujete, jestli nemáte chlamydie, kvasinky, ovulaci, nebo jestli jsou vaše spermie dostatečně mrštné. HIV testování svěřte odborníkům: seznam testovacích míst na HIV v roce 2011 najdete na www.aids-hiv.cz. V Plzni, Ostravě a na dvou místech v Praze je možné nechat se testovat úplně zdarma.

Netestujte se sami - ostatně to nedoporučuje ani firma, která ho do lékáren dodává: Nesouhlasíme s tvrzením PhDr.. Staňkové, že by test měl být realizován pouze zkušeným zdravotníkem - odborníkem. Pokud by tomu tak bylo, nepotřebovali bychom žádné rychlotesty, protože ze specializovaných laboratoří rychlotesty ty standardní nikdy nevytlačí. INSTI testy jsou určeny pro všechny zdravotníky, kteří mohou posloužit v odhalení nových pacientů nakažených HIV, tedy především praktických lékařů, gynekologů a dermatovenerologů, ale i jiných. Příbalový leták je dostatečně podrobný a provedení je velmi jednoduché.
Skutečnost, že nemáme záruku a dokonalém dodržení postupu provedení je pravdou, ale s tím je počítáno u všech tzv. bed-side testů, tedy takových určených k realizaci mimo laboratoř. Jistě je lépe používat vždy kondom, či být 100% věrný, ale jakoukoliv kampaní nepřesvědčíte všechny. Mysleme ale na to, že HIV infekce je nejsnáze léčitelná při časném odhalení a hovořit o prevenci je sice naprosto správné, ale již infikované osoby nejsou správná cílová skupina pro podobné aktivity.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jakub
1x

Ja si myslim, ze jen nechcete aby profesionalni pracoviste diagnostiky prestala byt do budoucna zbytecna a dementujete reklamu , ekonomicke subjekty a pripadny vstup na trh nove technologie a trendu testovani :) ten test funguje a je stejny co pouzivate v laboratori....pokud dodrzite navod ........

mrs silivia

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce