Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dopis pro babičky

( | přečteno: 1430x )

Vážená babičko, dědo, obracíme se na Vás s prosbou o pomoc.



Vážená babičko, dědo,

obracíme se na Vás s prosbou o pomoc. Vaše vnouče si uvědomilo, že není dobré nosit na svém těle nadbytečné kilogramy, které mu v životě moc překáží a mnohdy je z nich velmi nešťastné a tak se rozhodlo, že s nimi začne bojovat. Začalo chodit do klubu hubnoucích a nastoupila nelehkou cestu v boji s jídlem i samo se sebou. Těm z Vás, kteří jste se někdy potýkali s nadbytečnými kilogramy nemusíme říkat, jak náročnou cestu mají všichni v kurzu před sebou a proto potřebují Vaši pomoc a podporu.

Právě proto se na Vás obracíme tímto dopisem a protože víme, jak své vnučky a vnuky milujete, chtěli bychom Vám dát pár tipů, jak jim můžete pomoci.

Možná, že pro Vás budou následující slova nepříjemná a nebudete je chtít přijmout, ale zamysleme se nad tím, zda se jídlo dost často nestává prostředníkem, jak vyjádřit, že toho druhého máme rádi a také si často neuvědomujeme, že to lze úplně jinak. Zamysleme se, jak se připravujete na příjezd Vašich blízkých nebo na příjezd Váš k nim. Jistě na stole, či ve Vaší tašce nebudou chybět sladkosti všeho druhu, moučníky, buchtičky a další jídla, která však pro dítě, které se rozhodlo zvládat nadbytečné kilogramy nejsou vůbec vhodná a musí se hodně přemlouvat, aby Vaše rozhodně výborné laskominy nesnědlo. Jsou pro něj příliš lákavým pokušením a pokaždé, když pojede k Vám, bude ve velkém stresu, zda se mu podaří vydržet a také zda se na něj nebudete zlobit, když odmítne. Děti mají totiž často pocit, že odmítnutím Vám ubližují a raději snědí něco, co vůbec nechtějí než poslouchat výčitky a to Vy přece nechcete. Samozřejmě je nám jasné, že to tak nemyslíte a vše činíte v dobrém, ale dítě to tak někdy nebere.

Jak tedy můžete své vnučce pomoci? Není to nic složitého ani převratného:

  • Je dobré se domluvit s rodiči dítěte, co byste pro ně měli přichystat, aby si pochutnalo a vždy se na Vaše jídlo těšilo, protože bude jak chutné, tak pro ně vhodné.
  • Výborné by bylo, kdyby dítěti mohla porci na talíř nandat maminka ( pokud je přítomna), která chodí do kurzu také a ví, jaké porce by mělo dítě dostat.
  • Pokud dítě odmítne nějakou dobrotu, kterou jste pro něj přichystali, nemračte se, nevyčítejte mu, že Vás nemá rádo, nepřemlouvejte jej, aby si vzalo, že se nic nestane po jedné buchtě či koláči, jednom či dvěma knedlíkům navíc apod., ale spíše jej pochvalte, že je šikovné, že dokáže odolat.
  • K narozeninám, svátkům a dalším svátečním příležitostem nekupujte dítěti sladkosti – bonboniéry, čokoládové figurky, dorty, bonbóny a podobně. Košíček dobré zeleniny a ovoce nebo CD oblíbeného zpěváka, pěkné tričko či hračka dítě potěší stejně tak jako jídlo a ještě jej podpoříte ve snaze zhubnout.
  • Pokud je dítě u Vás na delším pobytu, pokuste se naplánovat jídelníček s rodiči a prosím, opravdu nenabádejte dítě k porušování zásad. Děti nemají zakázáno žádné jídlo, ale musí jíst přiměřené porce.
  • Pokaždé, když dítě vidíte, pokuste se zeptat, jak v hubnutí pokračuje a pochvalte jej za každý, byť sebemenší úspěch.
  • Pokud budete chtít, půjčete si materiály, které děti v kurzu dostávají, věříme, že se dozvíte mnoho nových věcí, které by mohly zkvalitnit i Váš jídelníček.
  • Zkuste se s dítětem bavit o tom, co mu pomáhá, jaké má problémy a jistě máte dostatek životních zkušeností, abyste mu s nimi mohli dobře poradit a pomoci.

Věříme, že náš dopis nebudete považovat za troufalost. My se jen ze všech sil snažíme dětem pomoci v situacích, které obtížněji zvládají a podpořit je ve snaze zhubnout nadbytečné kilogramy a zkvalitnit tak jejich život jak po stránce zdravotní, tak i duševní.

Přejeme Vám mnoho krásných chvil s Vašimi blízkými a věříme, že budete dětem dobrou oporou při jejich snaze o zhubnutí.

Děkujeme
Jana Divoká a Michaela Lipková – lektorky kurzu

Připraveno ve spolupráci s Občanským sdružením STOB PLUS, kde můžete soutěžit v soutěži Hravě žij zdravě. Přihlášky a další informace o aktivitách společnosti STOB získáte na telefonním čísle 241 763 451. Na tomto čísle se také můžete přihlásit do kurzů snižování nadváhy pro děti s rodiči .

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce