Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dopis týdne

( | přečteno: 5762x )

Dobrý den, dočetl jsem se na stránkách lékárny o tom, že neexistuje řešení problému s pocením dlaní. Musím vás trochu poopravit - toto řešení již existuje formou chirurgického zákroku a dokonce se několik let úspěšně provádí v USA a západní Evropě...

Existuje řešení problému pocení dlaní?
Dobrý den, dočetl jsem se na stránkách lékárny o tom, že neexistuje řešení problému s pocením dlaní. Musím vás trochu poopravit - toto řešení již existuje formou chirurgického zákroku a dokonce se několik let úspěšně provádí v USA a západní Evropě. To, že jej nejsou schopni nebo ochotni provést lékaři v ČR je již věc druhá. Bližší informace o této technice naleznete na webu. Závěrem bych se rád informoval, zda jste schopni odhadnout, kdy bude tato technika dostupná i u nás.
S pozdravem M. Kuchrýk

Odpověď 1:
Dobrý den, dovolte mi, abych se teoreticky vyjádřila k dotazu Vašeho čtenáře, protože s níže uvedenými invazivními metodami přímo nepracuji. Že existují chirurgické metody je známo. Teoreticky se jedná v této lokalizaci (dlaně) patrně o vyřazení inervace potních žláz (sympaktektomie). Jinak v podpaží lze řešit vyříznutím potních žláz. Rozhodně to ani v USA není standardní, běžný, 100% účinný a nekomplikovaný výkon. Proto patří k poslednímu řešení. Podrobněji bych konsultovala MUDr. Kykalovou, ta se danou problematikou přímo zabývá. Kromě lokálních léčebných antiperspiračních prostředků (soli aluminium chloridu) a léčebné iontoforézy se ještě doporučuje injekční léčba lokálními anestetiky (přechodný efekt) anebo botulotoxinem. Ta už se k nám dostává, je však velmi drahá.
Zdraví MUDr. Nina Benáková, dermatolog
(MUDr. Benáková odpovídá na Vaše dotazy v odborné poradně)

Odpověď 2:
Dobrý den, reaguji na dotaz Vašeho čtenáře a odpověď MUDr. Benákové.
Odstranění pocení pomocí neurochirurgických metod skutečně není běžný výkon a naše pracoviště, která jsou specializována (Neurochirurgie Střešovice), jej většinou neprovádějí často. Spíše se provádí prosté vyříznutí kůže podpaží i s potními žlázkami, či liposukce nebo kyretáž axily (provádí as. MUDr. T. Frey - Kožní ordinace Klánovice, Praha 9 nebo Subkatedra korektivní dermatologie FNKV). Aplikace botulotoxinu je efektní asi na jeden rok a stojí 12-16 tisíc korun (ambulantní, bez jizvy). Iontoforéza, eventuálně aplikace lokálních anestetik, jsou velmi dočasné metody a efekt u aplikace místních znecitlivujících přípravků je sporný. Je možné zvážit místní léčebné antiperspiranty např. Driclor (častá podráždění po jeho použití).
S pozdravem MUDr. K. Kykalová, Ústav estetické medicíny, Praha 2

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce