Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Dostupnost ambulantních služeb o dovolených

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2388x )

Zajímá se pojišťovna o to, jaká je v době letních dovolených situace se zajištěním dostupnosti lékařské péče v ambulancích, a může to nějak ovlivnit?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

ODPOVĚĎ:

VZP se samozřejmě o zajištění zdravotnických služeb pro své klienty zajímá – jejich dostupnost je garantována i prostřednictvím příslušných ustanovení smluv, které uzavírá s jednotlivými poskytovateli zdravotních služeb. Podle smlouvy o poskytování a úhradě hrazených služeb je lékař povinen poskytovat smluvený rozsah péče (soubor výkonů pro danou odbornost) v definované a smluvně sjednané ordinační, resp. provozní době. Ordinační hodiny jsou vždy konkrétně uvedeny v příloze č. 2 smlouvy. Opakované nedodržování ordinační doby by tedy bylo porušením smlouvy a pojištěnec se může obrátit se svojí případnou stížností na svoji zdravotní pojišťovnu.

Čtěte také: Má praktický lékař povinnost vykonávat návštěvní službu?

V souladu se zákonem je poskytovatel zdravotních služeb povinen v době nepřítomnosti nebo dočasného přerušení poskytování zdravotních služeb zpřístupnit pacientům informaci o poskytnutí neodkladné péče jiným poskytovatelem v rámci jeho ordinační doby. Jinak řečeno, musí vždy informovat pacienty o tom, na jaké jiné zdravotnické zařízení se mohou se svým zdravotním problémem obrátit. Pokud nepřítomnost bude trvat určitý počet dnů stanovený ve smlouvě (např. u praktického lékaře déle než 3 dny) musí tuto skutečnost sdělit také zdravotní pojišťovně.

Čtěte také: Předání zdravotnické dokumentace při změně lékaře

Je třeba si ale uvědomit, že dostupnost zdravotní péče – jak ambulantní, tak lůžkové – je jednoznačně a závazně stanovena platnou legislativou. Konkrétně jde o Nařízení vlády č. 307/2012 Sb., o místní a časové dostupnosti zdravotních služeb. Tímto nařízením je u jednotlivých odborností stanovena tzv. dojezdová doba (podle dřívějšího výkladu MZ je míněna doba jízdy osobním vozem).

Čtěte také: Kdy máme nárok na dopravu k lékaři sanitkou?

K praktickému lékaři, na gynekologii, k zubnímu lékaři a do lékárny se má pojištěnec dostat v dojezdové době 35 minut. Pro další ambulantní odbornosti platí dojezdová doba 45 minut (diabetologie, chirurgie, neurologie, oftalmologie, ORL, ortopedie, radiologie a zobrazovací metody – ultrazvukové a rentgenové a skiagrafické vyšetření, rehabilitační a fyzikální medicína, fyzioterapie, urologie a vnitřní lékařství), 60 minut (gastroenterologie, kardiologie, pneumologie a ftizeologie, hematologie a transfúzní lékařství, revmatologie, hemodialýza, psychiatrie, psychologie, logopedie, dermatovenerologie), 90 minut (alergologie a klinická imunologie, angiologie, endokrinologie, nefrologie, klinická onkologie, dětská chirurgie, dětská a dorostová psychiatrie, dětská neurologie, ortodoncie, počítačová tomografie) a 120 minut (dětská gynekologie, foniatrie a audiologie, radiační onkologie, magnetická rezonance, nukleární medicína, kardiochirurgie, neurochirurgie, cévní chirurgie, infekční lékařství, lékařská genetika, plastická chirurgie, geriatrie, sexuologie).

Zdroj: www.vzp.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce